logo

[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/ajduci2.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/dsc05137.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/dsc-0204-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0034-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0745-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/cvrsnica.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/100-5276.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0769-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4822-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-0213.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4828-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4838-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/06\/emotions-3459666-960-720.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-8506-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-9021-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/nac-p-dur.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-5257.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/03\/vrhovi.jpg"}]
[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2017\/09\/vispak18.jpg","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2017\/09\/preview\/vispak18.jpg","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2017\/09\/vispak18.jpg","caption":"","dimensions":{"width":870,"height":460}}]

Za one koji još uvijek ne znaju: Koja je razlika između turske i bosanske kafe

01.09.2017 u 09:28

  • Gastro
  • 0

 

Pripremanje i turske i bosanske kafe počinje prženjem zrna kafe i mljevenjem u fini prah. Tako samljevena kafa se stavlja u bakrenu posudu ili džezvu (ili cezve na turskom).


Sve ostalo je potpuno drugačije. Turci pomiješaju mljevenu kafu sa šećerom preko čega preliju hladnu vodu i onda je stavljaju na peć da prokuha.
Bosanska kafa priprema se tako što se prvo stavi voda da proključa, a nakon ključanja se dodaje kafa. Nakon što voda prokuha, izdvoji se mala količina vode , potom se dodaje kafa u vodu i vrati na peć nekoliko minuta kako bi opet proključala. Nakon toga se prelije toplom vodom koja je prethodno izdvojena.
Mnogi će reći da je razlika između turske i bosanske kafe neprimjetna, ali će Turci za bosansku kafu reći da je gorka i gusta. Lakši način prepoznavanja o kojoj kafi se radi je po tome kako se služe.


Bosanska kafa šećeri se po želji, poslužuje se uz kocke šećera i/ili rahatlokum. U Turskoj, cezve ili džezva ostaje u kuhinji, a ne na stolu kako je to slučaj kod bosanske kafe.


Bosna i Hercegovina je jedna od rijetkih zemalja u kojima naziv "bosanska kafa" nije stvar samo nacionalnog ponosa, već i prepoznatljivosti.

 

Bosanska kafa Turska kafa Džezva

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije BHPutovanja.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!

Možda vas zanima i ...

loading ...