logo

[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/dsc-0243_1.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/dsc05137.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/06\/bh-putovanja.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/mesi-19.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/mevludin-mekic-priroda-lednica.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/cvrsnica.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/100-5276.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/konji-meka-4-of-5.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-0213.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/zelengora-font.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/06\/aeroplanes-aircrafts-airplanes-47044.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/06\/emotions-3459666-960-720.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/06\/bh-putovanja-55.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/konji-meka-5-of-5.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/nac-p-dur.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-5257.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/03\/vrhovi.jpg"}]
[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2018\/02\/474763-218116388293203-1656954463-o.jpg","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2018\/02\/preview\/474763-218116388293203-1656954463-o.jpg","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2018\/02\/source\/474763-218116388293203-1656954463-o.jpg","caption":""},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2018\/02\/alisaa.JPG","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2018\/02\/preview\/alisaa.JPG","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2018\/02\/source\/alisaa.JPG","caption":""},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2018\/02\/unnamed-1.jpg","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2018\/02\/preview\/unnamed-1.jpg","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2018\/02\/source\/unnamed-1.jpg","caption":""},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2018\/02\/unnamed-2.jpg","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2018\/02\/preview\/unnamed-2.jpg","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2018\/02\/source\/unnamed-2.jpg","caption":""},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2018\/02\/unnamed_1.jpg","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2018\/02\/preview\/unnamed_1.jpg","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2018\/02\/source\/unnamed_1.jpg","caption":""}]

Restoran Chef Alisah's najbolji u Tusonu , Arizona -AMERIČKO, A NAŠE!

13.02.2018 u 14:56

  • 2643
  • Gastronomija

Restoran Chef Alisah's European and Bosnian Cuisine na popularnim stanicama za turiste Yelp,  TripAdvisor i UrbanSpon čvrsto zauzima prvo mjesto među 1653 restorana u Tucsonu, Arizoni. Prije nekoliko dana najveća zvijezda američke TV industrije u području kulinarstva Guy Fieri restoran je proglasio najboljim u gradu. Bio je gost restorana dva dana, a sa svojim saradnicima snimio je emisiju za nacionalnu televiziju, koja će biti emitovana početkom marta. Vlasnik i glavni kuhar restorana Ahmet Ališah kuhao je za Fieria dva sata pred kamerama, a kaže da je to za njega bio šlag na tortu.

U novembru 2008. Ahmet sa suprugom otvara restoran evropske i bosanske kuhinje Chef Alisah’s. „Pozovali smo oko 100 gostiju , Bosanaca i Amera, na otvorenje i privatni party. Hanuma i ja smo naspremali i nakuhali svega, sarme, ćevapa, raznih pita, gulaša, mesa, pečene janjetine, halve, gurabija, kukuruze, sutlije,bijelih pčela, zmijskih očiju, zečijih trepavica... Prvih 10 dana gosti solidno dolaze- većinom naši da šnjuhaju, savjetuju me kako bi trebao, što nisam ovo, što nisam ono, svi pametni. Trajalo je to neko vrijeme, onda su počeli da tračaju i izmišljaju, ne valjaju mi ćevapi, izgoreni, mali, dao malo luka, skup burek, nema sirnice...To sam sve doživljavao od Bosanaca i ostalih sa prostora bivše Jugoslavije, al' radili smo, šutili i trpili, smijali se plastičnim osmjehom. Ali posao je išao slabo, skoro nikako. Vikend je bio solidan, a radnim danima korak naprijed, nazad dva, i tako u krug“, prisjeća se Ahmet.

Nakon tačno dvije godine, posao se počeo povećavati, a gostiju je svaki dan bilo sve više. „Postalo je malo lakše, lakše smo disali i ja, i Halida, i naš sin Emir. Radili smo svaki dan po 13 ili 14 sati, tačno 965 dana bez jednog slobodnog dana i pauze. Novinari su čuli za nas, napravili intervju i objavili priču u novinama kako smo vrijedni, kako se borimo već 965 dana bez odmora u gradu koji ima milion stanovnika. Gosti su slijedećih dana navalili, hoće da se slikaju, štipaju me da vide jesam li normalan, radim 965 dana bez odmora.

Uskoro je i komanda Američke vojske naručila hranu iz restorana, specijalni ručak za 250 osoba. Kongresmenka Gabriel Giford od nas je naručila ručak za 150 osoba u sklopu svoje predizborne kampanje. Malo po malo, svake godine biznis je sve veći, posjete i dnevna zarada rastu. U restoran dolaze i novinari, daju priznanja, zahvalnice... Nakon 965 radnih dana bez prekida, uzimaju jedan slobodan dan u sedmici, ponedeljak. Tako je i danas.

U jelovniku svaki dan nude preko 40 vrsta jela: ćevapi, sarma, gulaš, janjetina, ćufte, piletina, biftek, bečka šnicla, razne pite, doner, grah, tufahije, tiramisu, voćne kuglice bez šećera...

Amerikanci jedu sve, najviše ćevape, to je čudo koliko vole i obožavaju ćevape. Svakih 10 dana napravim oko 3000 komada, jer dosta njih kupuje svježe, pa roštiljaju kod kuće ili u parku. Vole i miješano meso, gulaš, sarmu, doner kebab, bosanski lonac... Vole baklave, tufahije i hurmašice.“ 

 

 

Možda vas zanima i ...

loading ...