logo

[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/ajduci2.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/dsc05137.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/dsc-0204-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0034-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0745-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/cvrsnica.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/100-5276.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0769-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4822-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-0213.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4828-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/06\/emotions-3459666-960-720.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-8506-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-9021-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/nac-p-dur.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-5257.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/03\/vrhovi.jpg"}]
[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2019\/09\/untitled-design.jpg","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2019\/09\/preview\/untitled-design.jpg","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2019\/09\/source\/untitled-design.jpg","caption":"","dimensions":{"width":1280,"height":720}},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2019\/10\/vodopad-kravice-5.JPG","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2019\/10\/preview\/vodopad-kravice-5.JPG","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2019\/10\/source\/vodopad-kravice-5.JPG","caption":"","dimensions":{"width":1170,"height":710}},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2019\/10\/vodopad-kravice-2.JPG","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2019\/10\/preview\/vodopad-kravice-2.JPG","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2019\/10\/source\/vodopad-kravice-2.JPG","caption":"","dimensions":{"width":909,"height":768}},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2019\/10\/kravice-1.JPG","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2019\/10\/preview\/kravice-1.JPG","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2019\/10\/source\/kravice-1.JPG","caption":"","dimensions":{"width":1086,"height":768}}]

Posjetili smo vodopad Kravica, oazu u kamenu (VIDEO)

14.06.2023 u 13:40

  • Moje selo
  • 0

Piše: Zdravko Čupović ([email protected])

Kada upekne avgustovski čelopek u Hercegovini čak i kenjac hlada traži. Dnevne aktivnosti, dok je sunce u zenitu, svode se na minimum. Vani izlazi samo ko mora. Međutim, u mjestu Studenci, udaljenom šest kilometara od Ljubuškog i 15 kilometara od Muđugorja, saobraćajni, biciklistički i pješački promet je neočekivano gust čak i kada živa prebacuje 35 Celzijevih. Dok neki prate upute navigacije, drugi se više pouzdaju u praćenje znakova pored puta. Krš i žilavo nisko rastinje koje teško da može napraviti čestit hlad, čine pejzaž kilometrima uokolo. Ali vožnja nije monotona. Naprotiv.

Pa ipak, okolina koja očigledno od pamtivijeka vapi za kišnim oblacima nije to što privlači turiste iz cijelog svijeta u ovaj (k)raj. Čak i kada znate da se u blizini nalazi Kravica, jedan od najspektakularnijih vodopada u ovom dijelu Evrope, teško je povjerovati u to čak i kada dođete do kapije gdje se prodaju ulaznice. Veliki parking, obično dobro popunjen, nalazi se ispred samog ulaza. Koji metar prije njega u liniji se nalazi niz od nekoliko apartmana. Sunce im nije izblijedilo fasadu pa nije teško pretpostaviti da su nedavno napravljeni. Pored ulaza nekoliko prodavnica sa standardnom turističkom ponudom. Malo domaćih rukotvorina, malo kineskih.

Staza, tačnije stepenice, malo klizavije nego što bi možda trebale biti, počinje nekoliko metara od ulazne kapije. Od okolnog rastinja ne može se nazrijeti šta vas čeka tamo dole. Samo koji sekund kasnije začut ćete strašan huk vode, ali „slike“ još nema. Još koja stepenica niže i huk vode se počinje miješati sa neskrivenim zvucima oduševljenja turista i pratećim komentarima na raznim jezicima. Prvi vidikovac napravljen je na jednom od „zavoja“ silazne staze. Turisti disciplinovano čekaju svoj red za što bolji kadar vodopada. Do samog vodopada ne treba više od nekoliko minuta lagane šetnje uz par zaustavljanja zbog već pomenutog fotografisanja.

Prostor ispod vodopada vrvi od turista. Nažalost, „kopna“ previše nema pa plaža u pravom smislu riječi i ne postoji. Turisti se smještaju kako znaju i umiju u i oko nekoliko ugostiteljskih objekata na obje obale.

U jednom od njih čeka nas Nikica Vučić, iz JP Parkovi Ljubuški koje od 2013. godine upravlja ovim područjem.

-Visina vodopada iznosi 28 metara s tim da cjelokupna površina vodopada iznosi u promjeru oko 120 metara. Sam vodopad je prekriven sedronosnim barijerama i pod zaštitom je države kao prirodna rijetkost. Od sadržaja koji se nude na samom vodopadu, tu je bogata gastronomska ponuda, vožnja kajacima i kanuima, a od i do samog ulaza posjetioci koji ne mogu ili ne žele stazom i stepenicama mogu se provozati turističkim vlakićem – kaže nam Vučić.

 

Najviše Poljaka i Arapa

O ovom prirodnom dragulju tokom cijele godine brine 10 do 20 uposlenika.U proteklih šest godina izgrađena je upravna zgrada na samom ulazu, postaaljena je javna rasvjeta silaznom stazom niz sami vodpad. Osvjetljen je vodopad, proširen je postojeći parking, a svake godine se sve više ulaže i u marketing, ističe naš sagovornik. Stoga i ne čudi da se rekordi obaraju iz godine u godinu. Prošla je tako završena sa 279.000, dok se ove očekuje više od 300 hiljada. Kraj avgusta su dočekali sa oko 230.000 posjetilaca.

-Oko 70% posto ili čak i više čine stranci, a najviše ih dolazi iz Poljske, arapskih zemalja, zatim Talijani, Mađari, Česi..Iz cijelog svijeta. Poljaci su u najvećoj ekspanziji čemu doprinosi i blizina Međugorja. Vodopad je otvoren tokom cijele godine, a udarna sezona je od 01.04. do 01.10. Tokom zime nivo vode se podigne i za dva, tri metra, pa veći dio ovih ugostiteljskih objekata bude poplavljen. Najveća dubina u ovom dijelu je pet metara. Zbog sigurnosti samih kupača nije dozvoljeno kupanje u neposrednoj blizini vodopada – navodi Vučić.

 

Sva dešavanja na vodi, ali oko nje, odvijaju se pod budnim okom organizovane spasilačke službe koja broji petoricu spasilaca koji rade u smjenama.

-Posla ima, radimo u smjenama, u nekim danim tokom sezone imamo i po četiri, pet intervencija. Prvog kolovoza, kada je počeo festivalih mladih taj dan smo izvadili iz vode 11 osoba. I ove godine broj intervencija će preći 150. Uglavnom se radi o slabijim plivačima koji se bore protiv vodene struje, a i voda je hladna. Precijene svoje mogućnosti, idu uz brzak, izmore se, pa se nagrcaju vode. Srećom nikada nismo imali tragičan slučaj otkako smo mi ovdje ovih šest godina – kazao nam je jedan od njih prije nego što je naglo prekinuo razgovor jer je krajičkom oka zapazio potencijalno opasnu situaciju. Kasnije smo saznali da nije bilo potrebe za intervencijom, ali opreza nikad dosta.

Kako nam je rečeno, analiza kvaliteta vode se radi svaki 15 dana i zadovoljavajućeg je kvaliteta. Temperatura iste se kreće uglavnom u rasponu od 18 do 20 stepeni, pa i ne čude drhtaji na licu onih plivača koji su naviknuti na morskih 25 stepeni.

Tokom ljetnog perioda vodopad dnevno posjeti 2-3.000 posjetitelja, dok je rekordnih 3.500 bilježio u prvoj sedmici avgusta tokom trajanje Festivala mladih. Zbog istinski spektakularnog ambijenta ne čudi da se ovdje često dešavaju prosidbe, snimaju se spotovi, a jedna od svakako najpoznatijih gošći je bila slavna Monica Bellucci koja je dolazila u dva navrata zbog snimanja filma.

Vučić priznaje i kako i me ove godine vrijeme išlo na ruku jer je kiše bilo samo u petom i dijelom u šestom mjesecu.

-U planu je gradnja šetnice prema maloj Kravici, to je nizvodno prema kupalištu Božijak, ali će se raditi na tome da se obale spoje mostom te da se napravi kružna šetnica od 2-2,5 kilometara do samog vodopada. Do sada nismo imali problema sa ilegalnom sječom i ilegalnom gradnjom jer se ništa ne može raditi bez dozvole Agencije za vodno produčje Jadranskog sliva i bez naše dozvole – kaže on. Iako nije predviđen prostor za auto kamp, onima koji to žele, ne brane da u kamp prikolicama prenoće na parkingu. Jedna od mana je ta što nigdje nije omogućeno kartično plaćanje, ali nas Vučić uvjerava da turistima to ne smeta jer ima mijenjačnica na samom ulazu. Ukoliko broj turista bude nastavio rasti i ukaže se potreba, onda će, kaže nam, i to biti jedna od stvari na kojima će raditi.

 

BiH može biti turistički hit u Holandiji

Očekivano, većina turista na vodopad Kravica dolazi na jedan dan. Kada je riječ o stranima, oni uglavnom dolaze na dnevni izlet tokom odmora na Jadranu.

Tom Klassen (27) iz Holandije je prvi put u BiH, a oduševljen je viđenim.

-Prvi put sam u Bosni kao turista. Hrvatska je vrlo popularna destinacija za Holanđane i mnogo nas dolazi tamo. Mi smo se odlučili da svratimo i u BiH na dva dana uz jedno noćenje. Ovo mjesto je fascinantno. Mislim da će za pet godina ovo biti pretrpano turstima. Hrvatska je lijepa zemlja, ali je sada već previše turista. Od turista se više ni more ne vidi, ali ovdje je predivno – priča nam sa oduševljenjem.

Njegova partnerica Vera Drent (28) iz Groningena dijeli iste impresije.

-Jako je lijepo i nema previše ljudi. Mi smo istraživali preko interneta u Holandiji, čitali smo neke blogove i tako saznali za Kravice i Mostar. Uz bolju marketinšku kampanju mislim da bi ovo mjesto, kao i BiH generalno, mogli biti jako zanimljiva turistička destinacija za Holanđane, naročito za studente i „backpeckerse“. Cijene su također povoljne. Nažalost mnogi ne znaju za vas. Juče smo bili u Mostaru, jako lijep grad. Ulice u starom gradu su simpatične i pune turista, ali izvan starog grada smo imali neki osjećaj nesigurnosti. Držali smo svoje torbe bliže sebi, a i čuli smo priče od nekih drugih turista. Moram priznati da smo i sami imali takav osjećaj – kazala nam je Vera kojoj smo poručili kako je taj osjećaj ipak bio preuveličan.

Ozbiljniju „recenziju“ smo zatražili od starijeg gospodina, urednih sivih brkova, čiji je kožni kaubojski šešir, i pomalo istrošena fotografska oprema, ukazivao da se radi o turisti sa bogatim iskustvom.

Iako smo ga prekinuli dok je „ganjao“ idealan kadar sa jedne uzvišice, nije nam zamjerio. Veći je problem bio njegov osrednji engleski i naš nikakav njemački. Iz okoline je Berlina, a zove Shmidek Freudmann.

-Prvi put sam ovdje. Jako je lijepo, ali malo previše ljudi. Vodopad je spektakularan. Tražili smo na internetu lijepa mjesta u BiH koja su u blizini Dubrovnika jer smo tamo prvo išli. Bili smo i u Crnoj Gori na jedan dan – kazao nam kratko, onoliko koliko je znao reći.

Među onima koji su ovdje ne samo zbog ljepote vodopada već i zbog kupanja su i, 19-godišnji Fabijan Ereš iz Njemačke, koji s ponosom ističe da je porijeklom iz Donjih Radišića nedaleko od Ljubuškog i njegov prijatelj Lukas Bronx (19).

-Ovdje je prelijepo – u najkraćem sumira Fabijan dok je Lukas nešto rječitiji.

-Meni je predivno. Nemamo ovako nešto u Njemačkoj. Priroda je nevjerovatna. Juče sam došao ovdje sa Fabijanom. Ostaćemo 10 dana, a na Kravice ćemo dolaziti dva, tri dana samo zbog plivanja mada moram priznati da voda jeste hladna – kaže nam uz osmjeh iako pomalo zgrčenog lica.

Zanimljivost svakako predstavlja i to što ovaj dio rijeke Trebižat ispod samog vodopada obiluje ribljim fondom što je vidljivo golim okom čak i sa obale.

Kako su nam rekli, ima plotice, pastrmke, jegulje, ugora...

Na kraju možemo reći da slogani kojima se pozivaju turisti na odrežene lokalitete nerijetko znaju biti pretenciozni, ali aktuelni slogan Kravica „Oaza u kamenu“ u potpunosti je opravdan.

Ulaznica 10 maraka u sezoni

Ulaznica košta 10 KM i ta cijena važi u periodu od 01.06 do 01.10. dok je ostatak kalendarske godine cijena 8 KM, s tim da djeca do sedam godina ne plaćaju ulaz, a učenici od 7 do 18 plaćaju pola cijene.

-U tu cijenu je osim posjete vodopadu Kravica uračunata i posjeta muzeju franjevačkog samostana na Humcu, koji se nalazi u gradu Ljubuški i posjeta vodenom parku Koćuša koji je udaljen 15 kilometara u blizini graničnog prelaza Orah. On je također nastao prirodnim putem, ali je manji od Kravica – kaže Vučić.

Nema redovne linije, ali im ne smeta

Redovne autobuske linije do Kravica nema, ali postoji linija Mostar – Ljubuški.

-Nama gosti dolaze organizirano sa svojim autobusima. Imamo i suradnju sa dosta turističkih agencija iz BiH i Hrvatske, ali i stranim agencijama. Uglavnom se radi o gostima koji dolaze na jednodnevni izlet. Hotel postoji u centru Ljubuškog, ali turisti mahom odsjedaju u Međugorju. Od ove godine na ulazu je otvoreno i nekoliko privatnih apartmana za one koji eventualno žele da prenoće – navodi Vučić.

 

Projekat Moje selo tvoja destinacija realizuje se uz podršku Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

 

vodopad kravice kravice vodopad vodopad kravica vodopad bih

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije BHPutovanja.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!

Možda vas zanima i ...

loading ...