Beč – Domaćim krompirom protiv klimatskih promjena
15.07.2019 u 10:03
- Novosti
- 0
Biološki centri grada Beča su se specijalizirali za uzgoj povrća i žitarica. Stoga je Grad Beč odlučio da proizvodnju krompira i povrća prebaci i na domaći teren, umjesto da uvozi iz susjedstva. Pomjeranjem sa uvoza na domaću proizvodnju Grad Beč će kraćim transportom smanjiti CO2-emisije do 40 tona godišnje i time ujedno ublažiti posljedice klimatskih promjena.
U sklopu centara za organsku proizvodnju povrća Grad Beč posjeduje 1.900 hektara obradive površine. Godišnje se u ovim centrima može proizvesti preko 70.000 tona povrća, a moguće je uzgojiti i do 40 različitih vrsta povrća. Među njima se nalaze i jako rijetke vrste krompira kao što su Violetta, Pinki i Salad Blue.
Organski proizvedenim krompirom iz bioloških centara će se opskrbljivati prvenstveno 30 kuhinja u penzionerskim domovima. Njihove potrebe za krompirom iznose do 350 tona godišnje. Ovaj projekat nije samo bolji za domaću ekonomiju nego je i logistički izvodljiviji, a krompir će na stolovima Bečlija biti još svježiji nego ranije.
Komentara: 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije BHPutovanja.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.