logo

[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/dsc-0243_1.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/dsc05137.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/06\/bh-putovanja.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/mesi-19.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/mevludin-mekic-priroda-lednica.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/cvrsnica.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/100-5276.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/konji-meka-4-of-5.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-0213.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/zelengora-font.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/06\/aeroplanes-aircrafts-airplanes-47044.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/06\/emotions-3459666-960-720.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/06\/bh-putovanja-55.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/12\/cincar-2018-001-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/nac-p-dur.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-5257.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/03\/vrhovi.jpg"}]
[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2018\/12\/fna-91632.jpg","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2018\/12\/preview\/fna-91632.jpg","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2018\/12\/source\/fna-91632.jpg","caption":""}]

Dani meda u Federaciji BiH - Dodijeljena priznanja najuspješnijim pčelarima

06.12.2018 u 14:15

  • 87
  • Novosti
  • 0

U okviru manifestacije Dani meda u Federaciji BiH 2018. Federalni zavod za poljoprivredu Sarajevo i  Federalni agromediteranski zavod Mostar danas su u Sarajevu dodijelili nagrade za najbolje medove u Federaciji BiH.

Promotivno-ocjenjivačka izložba i dodjela nagrada održana je u Federalnom zavodu za poljoprivredu uz pokroviteljstvo premijera Federacije BiH i uz podršku USAID/Sweden Farma II projekta, a događaj je okupio više od stotinu pčelara iz svih dijelova Federacije BiH.

Federalnom premijeru Fadilu Novaliću na svečanosti je uručena zahvalnica za poseban doprinos u organizaciji Dana meda 2018. Novalić je u svom obraćanju istakao velike  šanse koje naša zemlja ima kada je riječ o proizvodnji meda, te značaj brendiranja u ovoj oblasti.

- Sa garantovanim kvalitetom iza kojeg stoje odgovarajuće institucije i brendom može se napraviti iskorak u plasmanu ovih proizvoda na tržištu. Vlada FBiH je spremna podržati sve napore koji vode ka tome da BiH postane brendirani proizvođač meda – istakao je Novalić.   

Direktor Federalnog zavoda za poljoprivredu Sarajevo Omer Kurtović, među ostalim,  kazao je da se razvoj poljoprivrede ne može postići bez uvođenja novih tehnologija, a samim tim i bez razvoja pčelarstava s obzirom na to da visokointenzivna proizvodnja podrazumjeva visoke prinose koje nije moguće ostvariti bez kvalitetenih oprašivača, a to su pčele.

Direktor Federalnog agromediteranskog zavoda Mostar Marko Ivanković izdvojio je značaj usvajanja evropskih standarda u ovoj oblasti, dodajući da se u tom smjeru i organizuju manifestacije kao što su Dani meda.

- Općekorisna funcija šuma je proizvodnja kisika, dok je općekorisna funkcija pčela zapravo održavanje života na zemlji – istakao je Ivanković.

Dva zavoda, kako je rečeno, nastavljaju saradnju u razvoju ovog sektora. Ove godine analize su urađene na 131 uzorku meda pristiglom iz cijele Federacije BiH i pokazale su odličan kvalitet meda. Osim analize medova koje su poslali pčelari, urađene su i analize nekoliko uzoraka meda kupljenog pored puta, koje su potvrdile da se radi o medu sumnjivog kvaliteta.

Nagrade su dodjeljene u sedam kategorija (livada, kadulja, vrijesak, kesten, bagrem, medljika i ostali medovi) a na osnovu polenske, fizičko-hemijske i senzorske analize koje su uradile ove dvije bh. institucije.

U kategoriji 'livadski med' prvo mjesto pripalo je Kemalu Fejziću iz Udruženja pčelara BPK Behar Goražde, za 'med bagrem' prvu nagradu dobio je Semir Gagula, Pčelarsko društvo Roj iz Konjica, a u kategoriji 'med vrijesak' prva nagrada pripala je Pčelarstvu Mario Med Ljubuški. 

Zlatnu plaketu osvojio je Jozo Brać iz Udruge pčelara Kadulja iz Neuma u kategoriji 'medljika meda', a srebrnu plaketu Ilija Lasić iz Pčelarske udruge Vrisak Široki Brijeg. 

U kategoriji 'med kesten' prvo mjesto je pripalo Hajrudinu Begiću iz Saveza pčelara USK Cazin, za 'med kadulja' zlatna plaketa je pripala Zdravku Konjevodu iz Udruge pčelara Kadulja Neum, dok su u kategoriji 'ostali med' na prvom mjestu Anton i Tomislav Boras iz Udruge pčelara Kadulja Vitina. 

 

dani meda

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije BHPutovanja.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!

Možda vas zanima i ...

loading ...