logo

[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/dsc-0243_1.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/dsc05137.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/06\/bh-putovanja.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/mesi-19.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/mevludin-mekic-priroda-lednica.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/cvrsnica.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/100-5276.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/konji-meka-4-of-5.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-0213.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/zelengora-font.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/06\/aeroplanes-aircrafts-airplanes-47044.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/06\/emotions-3459666-960-720.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/06\/bh-putovanja-55.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/12\/cincar-2018-001-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/nac-p-dur.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-5257.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/03\/vrhovi.jpg"}]
[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2018\/11\/unnamed.jpg","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2018\/11\/preview\/unnamed.jpg","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2018\/11\/source\/unnamed.jpg","caption":""},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2018\/11\/unnamed-1.jpg","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2018\/11\/preview\/unnamed-1.jpg","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2018\/11\/source\/unnamed-1.jpg","caption":""}]

Dodijeljena bespovratna sredstva za unaprijeđenje kulturološkog i avanturističkog turizma na Zapadnom Balkanu

09.11.2018 u 11:11

  • 535
  • Novosti
  • 0

Projekat razvoja i promocije turizma Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) kojeg finansira Evropska unija dodijelio je danas u Sarajevu prvih 12 od 30 i više grantova ukupne vrijednosti od 548.000 eura. Bespovratna finansijska sredstva dodijeljena su najboljim projekatima dobijenim u sklopu javnog poziva kojim su se tražili prijedlozi za unaprijeđenje zajedničke ponude kulturološkog i avanturističkog turizma Zapadnog Balkana, kao i infrastrukture i kvaliteta usluga duž odabranih turističkih ruta. 

„Ovi grantovi, ili bolje rečeno projekti, doprinijeće proširenju turističke ponude u regionu, jer obuhvataju svih šest ekonomija Zapadnog Balkana, kako u smislu područja u kojima će se realizovati, tako i u smislu onih koji će ih provoditi, tako da mogu reći da imamo odličnu regionalnu zastupljenost, zbog čega sam veoma sretan,“ rekao je generalni sekretar Vijeća za regionalnu saradnju Goran Svilanović. 

„Na ovaj način doprinosimo očuvanju prirodnog i kulturnog nasljeđa u regionu i što je još važnije ekonomskom razvoju, rastu i zaposlenosti, što su naši zajednički ciljevi, odnosno ciljevi ekonomija iz regiona, Vijeća za regionalnu saradnju i Evropske unije koja finansira ovaj projekat. U Balkanskom barometru se navodi da skoro dvije trećine, tačnije 57 procenata, ljudi sa Zapadnog Balkana koji putuju po regionu to rade iz zadovoljstva, tako da ćemo usmjerenijim pristupom regionalnim tržištima iskoristiti potencijal koji nude ovi turisti. Preduzeli smo prve korake na međunarodnoj promociji time što smo omogućili regionalnim turoperaterima da se predstave na međunarodnim sajmovima turizma, a kada naši turistički proizvodi budu spremni i u funkciji tada ćemo se još i više posvetiti njihovoj promociji.

Sedam od dvanaest grantova koji su dodjeljeni u prvom ciklusu bit će iskorišteni za razvoj i promociju novih regionalnih puteva kulture i proizvoda kulturološkog turizma uključujući arheološka nalazišta rimskog perioda, spomenike posvećene Drugom svjetskom ratu, utvrđenja i kulturno nasljeđe glavnih gradova. Ostalih pet grantova će doprinijeti daljem razvoju i promociji postojećih staza avanturističkog turizma (Via Dinarica) kao i razvoju novih proizvoda, uključujući regionalni put jahanja.    

„Turizam smatramo važnim pokretačem ekonomskog razvoja Evropske unije, i u tom pogledu je prije dva dana održan Evropski dan turizma, ali i pokretačem razvoja regiona. Udružujući se s namjerom da se razviju i promoviraju zajednički turistički proizvodi, Zapadni Balkan može unaprijediti i razviti raznovrsniju ponudu za ljude iz regiona, ali i za evropsko i šire tržište,“ rekla je direktorica za Zapadni Balkan u Generalnoj direkciji Evropske komisije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Genoveva Ruiz Calavera. „Projekti kojima su danas dodijeljena bespovratna sredstva istaći će zajedničko i bogato kulturno nasljeđe regiona što smatram da pomaže u izgradnji vizije zajedničke budućnosti i doprinosi pomirenju. Upravo zato sam i ponosna što Evropska unija finansira ovaj važan projekat.“

Kompletan spisak i pregled projekata kojima su dodjeljena bespovratna finansijska sredstava

Projekat razvoja i promocije turizma Vijeća za regionalnu saradnju vrijedan 5 miliona eura radi na objedinjavanju i razvoju raznovrsnije ponude kulturološkog i avanturističkog turizma u šest ekonomija Zapadnog Balkana, razvoju zajedničkih regionalnih turističkih ruta i proizvoda, unaprijeđenju infrastrukture i kvaliteta usluga duž odabranih ruta kao i na promociji zajedničke regionalne ponude u svijetu. Ukupna vrijednost programa za dodjelu bespovratnih finansijskih sredstava koji se realizuje u sklopu projekta i obuhvata 30 i više grantova iznosi 1,62 miliona eura.

Više informacija o projektu možete pronaći na www.rcc.int/tourism

 

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije BHPutovanja.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!

Možda vas zanima i ...

Stanje na cestama 09. 11. 2018.

09.11.2018 u 08:28

Danas od 08 do 11 sati izvode se deminerski radovi na magistralnom putu M-16 Donji Vakuf–Jajce kod tunela Skela, tako da...

  • 122
  • 0
loading ...