logo

[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/ajduci2.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/dsc05137.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/dsc-0204-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0034-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0745-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/cvrsnica.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/100-5276.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0769-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4822-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-0213.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4828-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/06\/emotions-3459666-960-720.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-8506-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-9021-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/nac-p-dur.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-5257.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/03\/vrhovi.jpg"}]
[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2021\/09\/fna-147806.jpg","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2021\/09\/preview\/fna-147806.jpg","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2021\/09\/fna-147806.jpg","caption":"","dimensions":{"width":870,"height":460}}]

Dodjelom nagrada završen 4. AJB DOC Film Festival

15.09.2021 u 06:28

  • Novosti
  • 0

Svečanom ceremonijom i dodjelom  nagrada sinoć je u  Memorijalnom centru Kovači završen Četvrti međunarodni festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) koji je počeo 10. septembra.

Tročlani međunarodni žiri koji čine nagrađivani filmski producent Jamel Dallali, scenaristica, rediteljica i montažerka Una Gunjak i umjetnički direktor DokuFesta Veton Nurkollari odlučivao je o najboljem filmu u Takmičarskoj selekciji i AJB DOC Main Award dodijelio hrvatskom autoru Damiru Markovini za film „Čekaj me“.

- Zbog nježnog, dirljivog, zrelog, ali duhovitog prikaza karaktera, porodičnih odnosa i starenja te sposobnosti da nadiđe sve rasne i etničke barijere, žiri AJB DOC-a dodjeljuje Glavnu nagradu filmu „Čekaj me“ Damira Markovine - naveli su članovi žirija u obrazloženju odluke.

 Markovina je, nakon što mu je uručena nagrada, kazao da mu ova nagrada znači mnogo, te je zahvalio žiriju i kompletnoj ekipi AJB DOC-a.

- Ogromno je zadovoljstvo i čast primiti ovu nagradu u konkurenciji toliko fenomenalnih filmova koje sam uspio pogledati u proteklih nekoliko dana u sklopu festivala, jer je selekcija zbilja fenomenalna – kazao je Markovina novinarima.

Istaknuo je da mu naročito puno znači, jer njegov film priča o odnosu između njegove bake i njegove majke.

Kaže da je počeo snimati kao film o svojoj baki, ali je prerastao u film o njegovoj majci, odnosno njihovom međusobnom odnosu.

- Događanja koja su u filmu su započela kada je moja baka 1946. godine iz Mostara došla, u potrazi za boljim i slobodnijim životom, u Sarajevo i tu je rodila moju majku. Primiti ovu nagradu ovdje, na ovom festivalu, u gradu u kojem je taj odnos započeo, je za mene fenomenalno i ogromno zadovoljstvo – kazao je Markovina.

Dodao je da je ovo prva nagrada za njegov film i prva nagrada za njega kao filmskog autora, te će samim tim, kako je kazao, uvijek imati vrlo  posebno mjesto u njegovom srcu.

Specijalno priznanje dodijeljeno je filmu „Braća“ autora Francesca Montagnera.

  - Zbog fascinantnog uvida u odrastanje u naizgled pastoralnom okruženju te uravnoteženog pristupa u bavljenju pitanjem patrijarhata, žiri sa zadovljstvom dodjeljuje Specijalno priznanje filmu „Braća“ Francesca Montagnera - naveo je žiri.

 Indijski dvojac Rintu Thomas i Sushmit Gosh je za ostvarenje "Iskovane u vatri", koje donosi nevjerovatnu priču o ženama iz kaste Dalit koje su se u najokrutnijim društvenim okolnostima novinarstvom uspjele izdići iznad klasa i kasti, osvojio nagradu Programskog žirija Al Jazeere Balkans.

 - Opremljene samo pametnim telefonima i hrabrošću, neustrašive novinarke indijske ženske informativne mreže Khabar Lahariye istražuju nesposobnost policije, slušaju i stoje uz žrtve kastnog i rodnog nasilja i suprotstavljaju se nepravdi i političkom zastrašivanju. Iako je riječ o lokalnoj indijskoj temi, film šalje univerzalnu poruku koja ima snagu inspirisati cijelu novinarsku zajednicu i svakog od nas - inspirišući nas da svijet pokušamo učiniti boljim i pravednijim - obrazložio je Programski žiri Al Jazeere Balkans odluku.

 Nagrada publike bit će objavljena za nekoliko dana, nakon što se prebroje glasovi svih filmova prikazanih u okviru ovogodišnjeg AJB DOC-a.

Direktor Festivala dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) Edhem Fočo je kazao da je zadovoljan izrazivši nadu da je i publika zadovoljna.

- U ovih pet dana prikazivali smo filmove. Ove godine smo se uspjeli vratiti i u kina i na otvoreni prostor. To je bilo sjajno. Sale su bile pune u okviru epidemioloških mjera – kazao je Fočo, navodeći da su autori bili desetak zemalja širom svijeta, gosti širom Evrope i Bliskog istoka.

Po njegovim riječima, svi su bili zadovoljni, atmosfera je bila sjajna.

Istaknuo je da je održan i sjajan trening sa Damirom Šagoljem, te da su učesnici  bili oduševljeni.

- Nadamo se da ćemo imati novih filmova mladih autora, snimljenih mobilnim ili običnim kamerama – kazao je Fočo.

Nakon ceremonije dodjele nagrada čast da zatvori AJB DOC pripala je ostvarenju „Slike iz života bh. filma“ Mustafe Mustafića, koji je, prije svega, podsjećanje na autore koji više nisu među živima, na njihova djela i filmove koji su ostavili neizbrisivi trag na razvoj bosanskohercegovačkog filma. Ovim filmom Mustafić podsjeća kako je nastala jedna od najuspješnijih filmskih industrija u ovom dijelu svijeta.

 Publika 4. AJB DOC Film Festivala, koji je održan od 10. do 14. septembra u Sarajevu i online, imala je priliku gledati 23 dokumentarna filma vrhunske produkcije prikazana u četiri selekcije: Takmičarski program, AJB Prikazuje, Last Minute Cinema i Smart Doc.

 

AJB DOC

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije BHPutovanja.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!

Možda vas zanima i ...

Stanje na cestama 14. 09. 2021.

14.09.2021 u 07:07

U većem dijelu Bosne i Hercegovine saobraća se po pretežno suhom kolovozu, uz slab do umjeren promet vozila. Upozoravamo...

  • 0
loading ...