logo

[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/ajduci2.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/dsc05137.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/dsc-0204-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0034-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0745-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/cvrsnica.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/100-5276.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0769-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4822-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-0213.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4828-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/06\/emotions-3459666-960-720.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-8506-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-9021-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/nac-p-dur.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-5257.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/03\/vrhovi.jpg"}]
[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2021\/03\/fna-135419.jpg","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2021\/03\/preview\/fna-135419.jpg","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2021\/03\/fna-135419.jpg","caption":"","dimensions":{"width":870,"height":460}}]

Film o bosanskom vitezu potraga za izgubljenim identitetom(VIDEO)

04.03.2021 u 08:34

  • Novosti
  • 0

Reditelj i scenarist Tarik Hodžić i producent Adnan Ćuhara, koji su zajedno radili na filmu "Scream for me Sarajevo", objavili su ove sedmice teaser za njihov novi film "Bosanski vitez" urađen u produkciji Prime Time i Udruženja Concept Media.

Na taj način simbolično su svim građanima Bosne i Hercegovine čestitali 1. mart - Dan nezavisnosti.

Kako je Hodžić kazao za Fenu, ekipa na filmu radi već dvije godine, a počelo je kao projekat Udruženja Concept Media i proširen je saradnjom s Prime Time, a Federalna televizija uključila se kao partner projekta.

Zbog pandemije koronavirusa, napominje Hodžić, usporena je produkcija filma i brojne aktivnosti koje su trebale biti realizirane poput snimanja u nekoliko gradova u svijetu - Istanbulu, Vatikanu, Beču, Budimpešti i Londonu te Sjedinjenim Američkim Državama.

Snimanje je predstavljalo veliko putovanje za cijelu ekipu, a sve što rade počelo je kao ljubav prema srednjovjekovnoj Bosni, naglašava Hodžić koji kaže da ukoliko ove godine uspiju završiti cijeli proces snimanja filma, premijera bi mogla biti zabilježena 2022. godine.

Hodžić kaže da je Seada Delića, osobu čiji je hobi da se sačuva bosanska tradicija i zbog kojeg je odlučeno snimati taj dokumentarni film, upoznao na Sarajevo Film Festivalu kada je prikazan "Scream for me Sarajevo", potom su se družili nekoliko godina i pravili fotografije.

- Nakon jednog snimanja fotografija u Srebreniku rodila se ideja da napravimo film o bosanskom vitezu - istaknuo je Hodžić.

Režiser kaže da ga je oduvijek zanimala historija Bosne i Hercegovine i carstva koja su je osvajala, gledajući historijske filmove shvatio je da BiH ima sve to budući da je nekada i ona bila kraljevina.

- Mi smo na pola puta tek. Neke od sagovornika koji govore o historiji BiH možete vidjeti u teaseru koji smo objavili, ali preostaje još mnogo toga da se uradi. Tu je i putovanje u SAD gdje Delić živi - dodaje Hodžić.

Producent filma Adnan Ćuhara kazao je ranije da su ove godine uspjeli završiti veliki dio snimanja širom Bosne i Hercegovine, kao i snimanja u Dubrovniku.

Muziku za film radila je kompozitorica mezzo-soprano Larisa Buro koja je za Fenu ispričala da joj je rad na tom projektu predstavljao veliko zadovoljstvo.

- Raditi muziku za ovakav projekat koji nosi veliku količinu emocija, što je za umjetnika veliki izazov, beskrajan izvor inspiracije i 'nepregledni prostor' za kreaciju i 'igranje' muzičkim bojama. Sjajno je biti dio takvog kreativnog tima - dodala je.

Taj 'nepregledni muzički prostor' se odnosi, kaže Buro, na bogatstvo bh. muzičkog historijskog naslijeđa te se usudila eksperimentirati i s pojedinim instrumentima kao što su "drvene dvojnice" koje su joj ostale u naslijeđe od djeda i čiji će zvuk svakako obogatiti instrumentarij koji koristi.

- Soundtrack za film je svakako u fazi nastajanja i kreacije i on se kreće uzajamno s kreativnim zrenjem filma. Još uvijek smo duboko u radnom prostoru - zaključila je Buro.

Posljednji bosanski vitez Sead Delić je čovjek čiji je hobi da se sačuva bosanska tradicija, te je bio i inspiracija za snimanja dugometražnog bh. filma. Radnja ostvarenja se događa u periodu bosanske kraljevine za koju historičari često ističu da je najznačajniji period od nastanka bosanske države.

Film je svojevrsna potraga za izgubljenim identitetom jer, kako autori ističu, osvajači, svaki od njih, "skidali su sloj po sloj" tog bosanskog identiteta.

Autori filma zahvalili su na podršci Fondaciji za kinematografiju, hrvatskoj Fondaciji za audio vizuelni centar (HAVC) i koproducentu Kinematograf doo iz Zagreba, Federalnoj televiziji i Fondaciji "La Terra Nostra".

 

FILM BOSANSKI VITEZ

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije BHPutovanja.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!

Možda vas zanima i ...

Stanje na cestama 04. 03. 2021.

04.03.2021 u 07:14

U jutarnjim satima upozoravamo na smanjenu vidljivost, zbog magle. Izdvajamo puteve na području: Ključa, Sanskog Mosta,...

  • 0
loading ...