logo

[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/ajduci2.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/dsc05137.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/dsc-0204-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0034-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0745-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/cvrsnica.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/100-5276.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0769-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4822-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-0213.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4828-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/06\/emotions-3459666-960-720.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-8506-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-9021-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/nac-p-dur.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-5257.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/03\/vrhovi.jpg"}]
[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2019\/09\/upozorenje-inz.jpg","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2019\/09\/preview\/upozorenje-inz.jpg","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2019\/09\/upozorenje-inz.jpg","caption":"","dimensions":{"width":870,"height":460}}]

INZ - HACCP ne smije biti 'mrtvo slovo' na papiru

02.09.2019 u 14:31

  • Novosti
  • 0

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) ponovno je istaknuo osnovni i međunarodno priznati sistem sigurnosti hrane HACCP, a na to su ih ponukala 'najnovija masovnija trovanja hranom'.

U saopćenju za javnost INZ podsjeća da se sigurnost hrane odnosi na sve učesnike u 'prehrambenom lancu, od njive do trpeze'.

- Da bi se implementirao HACCP, trebaju se ispuniti preduvjetni programi (koncepcijski/konstrukcijski, strukturni i operativni) i zahtijeva angažiranje svih uposlenih, kako upravljačkog tima tako i radnika. Kad se implementira, HACCP se mora održavati, prilagođavati, dopunjavati, voditi, dokumentirati i braniti. Dakle, ne treba biti 'mrtvo slovo na papiru' nego mora živjeti u praksi - naglašavaju iz INZ-a.

Naziv HACCP potječe od engleskog naziva Hazard Analysis Critical Control Points, što u slobodnom prijevodu znači 'analiza rizičnih/opasnih kritičnih kontrolnih tačaka'.

Podsjećaju da je, Zakonom o hrani BiH i pravilnicima proisteklim iz tog dokumenta (koji su poznati pod nazivom 'Higijenski paket'), propisana obaveza svih subjekata u poslovanju s hranom (SPH) da su dužni u svojim objektima i proizvodnji uspostaviti Planove samokontrola zasnovane na HACCP principima.

- HACCP sistem zahtjeva od SPH da stalno i aktivno bdiju nad sigurnošću svojih proizvoda (stalni monitoring nad procesom) u cilju eliminacije bioloških, fizičkih i hemijskih opasnosti što podrazumijeva primjenu dobre higijenske (DHP) i dobre proizvođačke prakse (DPP) - navodi se.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije BHPutovanja.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!

Možda vas zanima i ...

loading ...