logo

[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/ajduci2.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/dsc05137.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/dsc-0204-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0034-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0745-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/cvrsnica.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/100-5276.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0769-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4822-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-0213.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4828-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/06\/emotions-3459666-960-720.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-8506-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-9021-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/nac-p-dur.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-5257.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/03\/vrhovi.jpg"}]
[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2022\/09\/l-0ed3c704d45db252accfc588d6d3e0e3.jpg","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2022\/09\/preview\/l-0ed3c704d45db252accfc588d6d3e0e3.jpg","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2022\/09\/source\/l-0ed3c704d45db252accfc588d6d3e0e3.jpg","caption":"","dimensions":{"width":1024,"height":683}}]

Iznimne i neočekivane životne priče na petom AJB DOC Film Festivalu

08.09.2022 u 09:28

  • Novosti
  • 0

Peti Al Jazeera Balkans (AJB) DOC Film Festival, međunarodni festival dokumentarnog filma koji će biti održan u Sarajevu od 9. do 13. septembra u Sarajevu, ove godine nudi obilje iznimnih, neočekivanih i impresivnih životnih priča. Prikazani filmovi na tom festivalu učestalo se nađu na top ljestvicama svjetskog dokumentarnog filma, a u prilog tome govori i činjenica da su tri takva filma bili kandidati za Oscara.

Direktor Festivala Edhem Fočo je u razgovoru za Fenu kazao da svake godine saberu najbolje od najboljih te da ne postoji mogućnost da na Festivalu bude prikazan prosječan dokumentarac.   

- Filmovi su sjajni, opisuju svijet mnogo šire nego kako ga mi vidimo i drago nam je da nam se publika do sada odazivala, a vjerujem da će tako biti i ove godine - istakao je Fočo.

Naglasio je da se o mnogim filmovima koje će biti prokazani na AJB DOC Film Festivalu već uveliko priča, kao što je "Sarajevo safari" Mirana Zupanića, priča o bogatim strancima koji su tokom opsade glavnog grada BiH plaćali ogromne sume novca da sa srpskih snajperskih položaja ubijaju civile u Sarajevu. Međutim, Fočo tvrdi da ima i boljih.

- U takmičarskoj sekciji bit će prikazano 12 filmova koji dolaze iz raznih dijelova svijeta, Vijetnama, Ukrajine, Bliskog Istoka, Ekvadora, Švedske, Njemačke, a ono što je još bitnije je da će svi autori biti na projekcijama - istakao je.  

Naglasio je da će Festival otvoriti njemački film "Instagram porodica" u okviru Takmičarskog programa, autorice Susanne Regina Meures, o četrnaestogodišnjoj Leoni koja je uspješna influenserica i koja ima milione pratilaca. Kad njeni roditelji prepoznaju ogroman ekonomski potencijal internetskih aktivnosti svoje kćerke, brzo preuzimaju ulogu njenih menadžera. Ali njen život, diktiran brendovima i pritiskom da proizvede sadržaj, polako se pretvara u zatvor.

- Prema anketi koja je nedavno provedena, oko 86 posto mladih Nijemaca, koji su nama ideal vrijednih i radišnih ljudi, žele biti influenseri, što je šokantna činjenica - kazao je Fočo. 

Između ostalog pohvalio je i sjajni film "Ukradena zemlja" Marca Wiesea u okviru Takmičarskog programa, koji gledatelja uvodi u temu ogromne pohlepe Kine za prirodnim resursima i prikazuje kako već deceniju agresivno pokušava dobiti pristup tim resursima u Ekvadoru. Kina preko Ekvadorske vlade pokušava tu zemlju pretvoriti u svoju novu koloniju i nizom nepoštenih i pohlepnih ugovora čini da Ekvador ovisi o kreditima.

Ističe da film prati vođu starosjedilaca u borbi protiv eksploatacije zemljišta Naimma Paúla Jarrína Mosqueru i novinara Fernanda Villavicencia  koji pokušavaju razotkriti zavjere.

Fočo ističe da bi publiku mogao zanimati i fantastični film "Djeca neprijatelja" autora Gorki Glaser-Müller o čovjeku koji živi u Švedskoj i koji se sa suprugom priključuje ISIL-U, nakon čega bivaju ubijeni. Suprugin otac, Patricijo Galvez, koji će prisustvovati projekciji filma u Sarajevu, nakon toga kreće u samostalnu misiju kako bi ih spasio i vratio kući njihovo sedmero male djece koje je zatvoreno u zloglasnom zarobljeničkom kampu Al-Hol.

On je naglasio da će publika ima priliku pogledati i inspirativni film "Nadia" u okviru Takmičarskog programa autorice Anisse Bonnefont i Edith Chapin o mladoj Afganistanki čijeg su oca 2000. godine ubili talibani. S majkom i četiri sestre pobjegla je iz Kabula kako bi se spasila od nasilja. Nadia je postala najplaćenija fudbalerka svijeta sa diplomom medicinskog fakulteta, a govori i 11 jezika. Postala je napadačica u reprezentaciji svoje nove domovine Danske, a zatim se pridružila ženskoj ekipi kluba Paris Saint-Germain. Želi se vratiti u Afganistan kako bi saznala više o očevoj sudbini.

- Nadia je pristala da dođe u Sarajevo, ali zbog nogometnih obaveza je morala otkazati - istakao je Fočo.

Pored Takmičarskog programa, posjetitelji će moći pogledati i tri filma u sekciji AJB prikazuje, a to su "Sarajevo safari" autora Mirana Zupaniča, "Krhki snovi" autora Haidya Kanclear te "Nepoznato o poznatima: Miroslav Ćiro Blažević Irene Škorić".

Između ostalog na Festivalu će biti prikazani i filmovi u okviru programa Last Minute Cinema, koji su pobjeđivali na festivalima širom svijeta, a to su Muzej revolucije Srđana Keča, Ubistvo novinara Matta Sarneckog, Ljubav, njemačke marke i smrt Cema Kaya te film Dida Nikole Ilića i Corine Schwingruber Ilić.

Fočo je istakao da će u okviru sekcije Smart Doc biti prokazan film "Bezbojni" autorice Aide Gavrić koja je prošle godine pohađala kurs AJB DOC. Film prati priču nesvrstanih članova bosanskohercegovačkog društva, onima koji ne pripadaju nijednom od njegova tri konstitutivna naroda, djeci iz mješovitih brakova, pogrdno nazivanoj "mješancima", koja su prinuđena živjeti "negdje između", u paralelnim svjetovima.

- Džemaludin Latić je u jednom tekstu tim pogrdnim imenom nazvao tu djecu, bezbojni, ali autorica je uspjela doći do Latića. Danas je njegov sin oženjen Hrvaticom. Navodno je bio spreman da priča i naravno da je promijenio  priču - kazao je Fočo.

Dodao je da u okviru tog programa publika  može vidjeti još dva fantastična filma "Život sa svrhom" Ammine Bašović i "I mi smo krivi" Elme Iković.

Najavio je i dvije fenomenalne specijalne projekcije, „Duhovi prošlosti“ Fatma Riahi i „Za Sarajevo - Posljednji pokret francuskih intelektualaca“ Zehra Sikias.

Fočo je istakao da u okviru AJB DOC Film Festivala svake godine održavaju treninge i radionice za mlade autore te master classes za širu publiku, ali da su se ove godine odlučili za nešto mnogi veće.

Pojasnio je da AJD ove godine uvodi novi međunarodni projekt - “Al Jazeera Documentary industry days @ AJB DOC”, događaj koji ima za cilj podržati ekspanziju dokumentarnih filmova u svijetu, uključujući i međunarodne koprodukcije te spojiti ključne donositelje odluka sa zanimljivim i vrijednim projektima.

Istakao je da AJD Industry days planira postati ključno mjesto susreta za projekte iz regija: jugoistočna Evropa, Kavkaz, Bliski Istok i Sjeverna Afrika (MENA).

- Veliko nam je zadovoljstvo najaviti da će se lansiranje ove platforme održati tokom petog izdanja Al Jazeera Balkans Documentary Film Festivala od 9. do 13. septembra - kazao je Fočo.

Autori dokumentarnih filmova imat će priliku da se umreže s donositeljima odluka i vodećim profesionalcima iz regionalne i međunarodne dokumentarne i TV industrije kako bi se osiguralo financiranje dokumentarne produkcije, podržavajući emitiranje, distribuciju, prikazivanje i prodaju širom svijeta.

- Između ostalog, doći će direktori njemačke, finske, turske, češke i austrijske nacionalne televizije, ali i predstavnici Film Festivala u Canesu - kazao je.

Svi oni će, dodao je Fočo, pogledati filmove koji su tek u razvoju i u začeću, kako bi osigurali finansije.

Festival organizuje televizijska kuća Al Jazeera Balkans, u saradnji s Al Jazeera Media Networkom i Al Jazeera Media Instituteom.

TUZLA FILM FESTIVAL AJB DOC EDHEM FOčO

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije BHPutovanja.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!

Možda vas zanima i ...

Stanje na cestama 08. 09. 2022.

08.09.2022 u 07:55

Zbog izvođenja radova na izgradnji obilaznice Donji Vakuf, saobraćaj je obustavljen na raskrsnici magistralnih puteva (M...

  • 0
loading ...