logo

[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/ajduci2.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/dsc05137.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/dsc-0204-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0034-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0745-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/cvrsnica.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/100-5276.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0769-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4822-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-0213.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4828-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/06\/emotions-3459666-960-720.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-8506-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-9021-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/nac-p-dur.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-5257.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/03\/vrhovi.jpg"}]
[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2021\/03\/250321-ziranti.jpg","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2021\/03\/preview\/250321-ziranti.jpg","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2021\/03\/250321-ziranti.jpg","caption":"","dimensions":{"width":870,"height":460}}]

Komedija 'Žiranti' peta ovosezonska premijera u produkciji BNP-a Zenica

25.03.2021 u 13:09

  • Novosti
  • 0

Subotnja premijera komedije "Žiranti" u režiji i adaptaciji Muhameda Bahonjića bit će peta premijerna izvedba tokom ovogodišnje sezone Bosanskog narodnog pozorišta (BNP) Zenica, a komad je to što otvara mnoga pitanja današnjeg društva. 

Predstava će biti izvedena u subotu, 27. marta u 18.30 sati na Velikoj sceni BNP-a, čiji je direktor Miroljub Mijatović na današnjoj pres-konferenciji podvukao da ima poseban značaj, jer će biti izvedena upravo i na Svjetski dan teatra.

- BNP ne posustaje i ne želi da posustaje u vremenu u kojem živimo... Ovim ćemo projektom, na simboličan način, našeg Muhameda Bahonjića, kako ga mi zovemo - Baha, ispratiti u administrativnu penziju. Ali, ono što moram napomenuti, glumac, zapravo, nikada ne odlazi. Glumac je uvijek tu, glumac uvijek igra...Moram reći da postoje i neki planovi sa Bahom i njegovim, daljnjim angažmanom u BNP-u Zenica- istakao je Mijatović.

Posebno mu je, kazao je, drago što se radi o komediji koja je okupila s Bahom i Erminom Nišićn a čelu mlade snage i glumce BNP-a: Zlatana Školjića, Adema Smailhodžića, Adnu Hasanić i Tamaru Miličević- Stilić.

- To je posebna energija, posebna draž tih predstava...Nadam se da će i publika biti jako zadovoljna. Mi jesmo - istakao je Mijatović, izrazivši nadu da će se publika više puta vraćati i gledati tu predstavu.

Reditelj Bahonjić, koji se u predstavi pojavljuje i kao glumac, istakao je kako je za njega velika čast i odgovornost što je direktor BNP-a, na njegovu želju, prihvatio da radi tu predstavu te mu dao i slobodu da izabere glumce. Namjerno je, kaže, odabrao mlade glumce BNP-a, uz nešto iskusniju Erminu Nišić.

- Nije samo povod ta penzija, nego i cijela ova situacija koja nam se dešava u državi, Evropi pa i cijelom svijetu. Ova pandemija nas je, nekako, usporila. Ovo je nešto drugo, nešto novo, energičnije, poletnije, lepršavije...Ovdje se iskazuje njihova mladalačka, glumačka energija. Tako su se divno snašli - kazao je Bahonjić, koji je u istoj predstavi nastupao kao glumac i u banjalučkom pozorištu.

Mlada glumica Hasanić kazala je da je shvatila da veliki ljudi, koji su za nju bili takvi u djetinjstvu, ostali veliki i tokom proseca odrastanja.

- Vrijeme je na njih uticalo tako što je njihova veličina dobila još veći značaj. Vrijeme ih nije degradiralo, čak šta više, nagradilo time što su ostali posebni, prisebni i blagonamjerni. Jedan od takvih je naš veliki umjetnik i glumac Muhamed Bahonjić - istakla je Hasanić.

Posebno je izrazila zadovoljstvo što je dio ansamla te komedije, zbog koje u trenutku "kada se svijet ruši na naše oči" može pozvati publiku koja će se "malo nasmijati i proveseliti" u jednoj svakodnevnoj životnoj priči.

Smailhodžić je napomenuo kako se stanje u nekoj državi može sagledati gledanjem nekoliko pozorišnih predstava, a ova predstava i tekst, kazao je, dobra je zato što je napisao Mario Ćulum.

- Ćulum je tekst napisao na način da je sveobuhvatan, a sveobuhvatan je u smislu da je obuhvatio sve segmente našeg društva i pokazao ih na jedan komičan način. Predstava će plijeniti, ne samo igrom, nego i pričom koja će, u jednom trenutku, možda učiniti da se zapitamo i zamislimo kakovo smo mi, to, društvo? Je li se svodimo na čisti interes ili živimo da bismo, nekada, nekome i pomogli u teškoj situaciji - istakao je Smailhodžić.

Školjić je dodao kako ta predstava govori o odnosu ljudi sa kupljenom diplomom i onih koji su do nauke i znanja dolazili trudom, radom, čitanjem, razvijanjem...

- Prikazuje se jasno u kakvoj su poziciji te dvije sorte, da ih tako nazovem. Nažalost, ovi sa kupljenim diplomama su u prvim redovima, a ovi, ozbiljni naučnici, oni su ostavljeni na marginama društva te se snalaze i preživljavaju kako znaju i umiju - podvukao je Školjić.

 

 BOSANSKO NARODNO POZORIŠTE ZENICA PREMIJERA KOMEDIJE "ŽIRANTI"

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije BHPutovanja.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!

Možda vas zanima i ...

Stanje na cestama 25. 03. 2021.

25.03.2021 u 07:04

Zbog niskih jutarnjih temperatura u nižim područjima kao i na zasjenjenim dijelovima puteva u višim predjelima, na mosto...

  • 0
loading ...