logo

[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/ajduci2.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/dsc05137.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/dsc-0204-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0034-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0745-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/cvrsnica.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/100-5276.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0769-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4822-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-0213.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4828-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/06\/emotions-3459666-960-720.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-8506-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-9021-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/nac-p-dur.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-5257.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/03\/vrhovi.jpg"}]
[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2022\/09\/l-1bfa470b0dafdf39749e45a7bdf16ea1.jpg","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2022\/09\/preview\/l-1bfa470b0dafdf39749e45a7bdf16ea1.jpg","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2022\/09\/source\/l-1bfa470b0dafdf39749e45a7bdf16ea1.jpg","caption":"","dimensions":{"width":1024,"height":683}}]

Kreacije modnog brenda No Nation Fashion pred publikom u Sarajevu i New Yorku (VIDEO)

16.09.2022 u 12:45

  • Novosti
  • 0

U sklopu Sarajevske sedmice mode, brend No Nation Fashion koji je nastao početkom decembra prošle godine, predstavit će premijerno svoju kolekciju koja je rađena na temu održive mode.

 

Modna dizajnerica i kreativni direktor No Nation Fashion Aleksandra Lovrić je u razgovoru za Fenu kazala da su svi modeli urađeni u saradnji s migrantima koji privremeno borave u prihvatnim centrima, koji su iskazali nevjerovatne vještine i potencijal.

Po njenim riječima, u izradi modela zajedno s migrantima učestvovala su djeca, kao i djevojke i mladići, članovi lokalne zajednice, koji su imali želju da nauče nešto više o modi. Oni su radili zajedno s dizajnerima - biodizajnerkom Majom Halilović, profesoricom Tekstilno-tehnološkog fakulteta Dejlom Ramić i umjetnikom-dizajnerom Arminom Ćosićem.

Lovrić kaže da su u Ljetnoj školi održive mode u roku od pet dana proizveli šest različitih outfita.

- Sama škola se sastojala od teoretskog i praktičnog dijela, tako da smo izašli sa mnogo saznanja o tome šta je to održiva moda i na koji način se trebamo odnositi u budućnosti kada je u pitanju majka zemlja i priroda - navela je Lovrić.

Govoreći o materijalima koje su koristili, kaže da je sve reciklaža, te ističe da to i jeste poenta održive mode, da se koristi tehnika 'zero waste', znači nema nikakvog bacanja, „jer time što bacamo štetimo Planeti“.

- Koristili smo stvari koje se mogu naći u second handu, stvari koje smo donijeli od kuće, koje trenutno nemaju svoju svrhu niti život. Mi smo im, našim kreacijama, udahnuli novi život, tako da će s jednom umjetničkom dozom i akcentom modeli biti predstavljeni u jednom sasvim drugom obliku - kazala je Lovrić.  

Po njenim riječima, na Sarajevskoj sedmici mode danas planiraju da prezentiraju 12 outfita.   

Kreacije modnog brenda No Nation Fashion, koje su nastale u privremenim prihvatnim centrima u BiH, nedavno je imala priliku vidjeti i publika u New Yorku.

Lovrić ističe da su veoma ponosni na uspjeh koji nisu ni sanjali.

- Veoma smo ponosni na našu prezentaciju koju smo nedavno imali na Njujorškoj sedmici mode. Pripala nam je velika čast i zadovoljstvo da izlažemo naša tri modela koja su nastala u našoj maloj radionici, gdje smo ih dizajnirali i gdje su 'osobe u pokretu' imale priliku da pokažu svoju kreativnost i vještine - navela je Lovrić, te izrazila zahvalnost Evropskoj uniji i IOM-u, pod čijim krovom je sve ovo nastalo.

Nada se da će i u budućnosti imati priliku da učestvuju da sedmicama mode i da će 'osobama u pokretu', koje privremeno borave u BiH, kroz ovaj projekt pružiti dostojanstvo i bolju budućnost za njihov život.

Govoreći o tome kako su se modeli No Nation Fashion našli u New Yorku, kazala je da su u Tuzli, na Festivalu savremene žene, imali priliku da sarađuju sa International Fashion Academy (IFA), koja je renomirana modna akademija iz Pariza.

- Nakon toga, kada su vidjeli naše modele, pružili su nam priliku i rekli zašto vi ne bi izlagali vaše modele u New Yorku, bit ćete naši gosti. To je kolaboracija između dvije škole, Kent State University, isto tako modne škole, koje je jedna od renomiranih škola u New Yorku. Za nas je to zaista jedan veliki uspjeh, da se nađemo rame uz rame s mladim dizajnerima koji su isto toliko talentovani, koji su imali riječi hvale i nekako su nam udahnuli još više energije da nastavimo s ovim što radimo - istaknula je Lovrić.

Kaže da će u Modnom kutku u privremenom prihvatnom centru Ušivak nastaviti stvarati nove kreacije.

Po njenim riječima, osobe u pokretu koje dođu u ovaj prihvatni centar žele da pokažu nešto što nose sa sobom - počev od kulture, tradicije, različitih vještina, tako da će svaki novi komad koji nastaje u njihovoj radionici imati svoju novu priču.

Modni brend No Nation Fashion (NNF) koji je nastao u privremenim prihvatnim centrima širom BiH, u kojima je Međunarodna organizacija za migracije (IOM) uz podršku Evropske unije uspostavila Modne kutke, publici u Sarajevu predstavljen je u decembru prošle godine.

U okviru ovih radionica migranti imaju priliku unaprijediti i razviti svoje vještine kreiranja i šivanja, na osnovu kojih je nastao navedeni brend.

Modni brend No Nation Fashion utemeljen je na kulturnoj razmjeni, kreativnoj saradnji i uzajamnom učenju kao načinu da se promovira društvena integracija migranata i razumijevanje između migranata i lokalne zajednice, koristeći se medijem modnog izražaja različitih kultura.

NO NATION FASHION ALEKSANDRA LOVRIĆ

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije BHPutovanja.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!

Možda vas zanima i ...

5tanje na cestama 16. 09. 2022.

16.09.2022 u 07:37

Zbog nestabilne vremenske situacije i kiše koja pada u pojedinim krajevima naše zemlje, apelujemo na vozače da budu maks...

  • 0
loading ...