logo

[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/ajduci2.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/dsc05137.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/dsc-0204-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0034-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0745-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/cvrsnica.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/100-5276.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0769-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4822-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-0213.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4828-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/06\/emotions-3459666-960-720.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-8506-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-9021-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/nac-p-dur.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-5257.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/03\/vrhovi.jpg"}]
[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2021\/11\/fna-153168.jpg","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2021\/11\/preview\/fna-153168.jpg","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2021\/11\/fna-153168.jpg","caption":"","dimensions":{"width":870,"height":460}}]

Kulturna ruta Kosača turistički će brendirati Hercegovinu

23.11.2021 u 12:18

  • Novosti
  • 0

U Mostaru je započeo četverodnevni trening za sudionike projekta "Održivo upravljanje i promicanje zajedničke kulturne baštine" ("Smart Heritage") čiji je cilj promocija, valorizacija i zaštita kulturne baštine na jadransko-jonskom području.

Teme prvog dana treninga obuhvatile su turistički menadžment, upravljanje događajima i vještine pripovijedanja (storytelling). Ujedno je predstavljena kulturna ruta Kosača.

Prorektorica za međunarodnu suradnju SUM-a Sanja Bijakšić kazala je da ovaj projekt, osim općeg cilja zaštite kulturne baštine i povezivanja zemalja Jadransko-jonske regije (ADRION mreža) ima i cilj smanjenje sezonalnosti turizma i stvaranja kulturne rute "Smart Heritage" (pametna baština).

- Kulturna ruta "Pametna baština" u budućnosti bi trebala biti proširena na područje članica ADRION mreže i njeno uspostavljanje, s ostalim aktivnostima, omogućilo bi stvaranje nove usluge kojom bi se umanjili efekti sezonalnosti turizma te istodobno doprinijelo jačanju pozicije turizma koji u posljednje dvije godine trpi velike gubitke zbog koronavirusa – istaknula je Bijakšić.

Ona se osvrnula i na posljedice koje je koronavirus ostavio na turizam, ali i na problem kako odgovoriti na potrebe sve zahtjevnijih turista koji u ovako specifičnim uvjetima traže nešto novo.

- Svjesni smo da suvremeni konzumenti turističkih usluga imaju specifične zahtjeve u vremenu brojnih ograničenja i mjera koje je prouzročila pandemija. Brendiranje regije, korištenje suvremenih kanala komuniciranja i primjenjivanje znanja iz marketinga svakako može dovesti do jačanja pozicije turizma u budućnosti – rekla je Bijakšić.

Vrijednost projekta "Smart Heritage" je 1,1 milijun eura, a partneri na projektu su Razvojna agencija Evia (Grčka), Albanski fond za razvoj, javna agencija (Albanija), općina Forlì (Italija), općina Gerace (Italija) i Sveučilište u Mostaru (SUM).

Projektni tim SUM-a odlučio se za kreiranje digitalne rute čiji je naglasak na velikaškoj obitelji Kosača.

Po riječima projekt menadžera Ilije Muse, kroz mapiranje, fotografiranje, kreiranje i tekstualno opisivanje rute i njezinih 200 dobara, formirat će se jedinstven turistički proizvod.

- Svi digitalizirani izlošci podijeljeni su u pet skupina: kulturno-povijesna baština, prirodna baština, aktivni turizam, eno-gastro i smještaj. Okosnicu ove rute predstavljaju tvrđave u Mostaru, Ljubuškom i Stocu te srednjovjekovna nekropola Boljuni (Stolac) – rekao je Musa.

Dodao je kako tom prostoru pripada i čitav niz drugih arheoloških nalazišta, kao i ostali raznorodni potencijali koje Hercegovina može ponuditi kroz aktivni turizam u kombinaciji s kulturnim i prirodnim znamenitostima, kao što su paraglajding iznad tvrđave u Ljubuškom, kanu safari, zip-line i druge slične aktivnost, a sve to uz gastro i vinsku ponudu te proizvode domaće radinosti.

U okviru projekta bit će uređena i multimedijalna galerijska dvorana u Rodoču koja će obogatiti turističku ponudu.

- Kruna ovog projekta bit će predstavljena sredinom prosinca u posebnom paviljonu Sveučilišne galerije u Rodoču gdje se uređuje dvorana opremljena suvremenom tehnikom u kojoj će se moći upoznati s novonastalom kulturno-turističkom rutom putem digitalnih tehnologija, pa će i na taj način ponuda Mostara i Hercegovine biti obogaćena jednim potpuno novim sadržajem - kazao je Musa.

Vanjski suradnik Odjela za arheologiju SUM-a Mirko Rašić dodao je kako će se kroz formiranje nove kulturne rute popisati i mapirati razasuta baština.

- Nukleus te rute je obitelj Kosača, odnosno, lokaliteti na kojima su ostavili trag s posebnim naglaskom na srednjovjekovne tvrđave. Nažalost, jedini ozbiljni projekti preko kojih mi možemo sačuvati pojedina arheološka nalazišta su europski projekti prekogranične suradnje – istaknuo je Rašić.

Drugog dana treninga sudionici će biti upoznati s prezentacijskim vještinama, upravljanjem kvalitetom u turizmu te kulturnim turizmom. Novine trećeg dana treninga uključuju turistički marketing i turističko brendiranje, a četvrtog dana, na samom kraju treninga uz postojeće teme bit će predstavljen i razvoj kulturnog turističkog proizvoda.

 

SVEUČILIŠTE U MOSTARU  SMART HERITAGE  KULTURNA RUTA KOSAČA

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije BHPutovanja.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!

Možda vas zanima i ...

Stanje na cestama 23. 11. 2021.

23.11.2021 u 07:13

Pretežno mokar kolovoz, kao i povećana opasnost od odrona, karakterišu ovoga jutra saobraćajnu situaciju u Bosni i Herce...

  • 0
loading ...