logo

[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/ajduci2.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/dsc05137.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/dsc-0204-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0034-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0745-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/cvrsnica.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/100-5276.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0769-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4822-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-0213.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4828-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/06\/emotions-3459666-960-720.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-8506-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-9021-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/nac-p-dur.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-5257.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/03\/vrhovi.jpg"}]
[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2023\/04\/budva-snimak-iz-vazduha.jpg","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2023\/04\/preview\/budva-snimak-iz-vazduha.jpg","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2023\/04\/source\/budva-snimak-iz-vazduha.jpg","caption":"","dimensions":{"width":1170,"height":731}},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2023\/04\/tivat-porto-montenegro.jpg","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2023\/04\/preview\/tivat-porto-montenegro.jpg","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2023\/04\/source\/tivat-porto-montenegro.jpg","caption":"","dimensions":{"width":1170,"height":731}}]

Najbolje destinacije za ljetovanje u Crnoj Gori

03.04.2023 u 13:56

  • Novosti
  • 0

Crna Gora se može pohvaliti nevjerovatnim prirodnim ljepotama, prelijepim plažama, ukusnom hranom i pićem, bogatom kulturnom baštinom i brojnim atrakcijama.

Nadaleko je poznato da Crna Gora pruža nezaboravno iskustvo turistima koji žele da se opuste i uživaju u moru i inspirativnim pejzažima. Osim toga, u ponudi su različite smještajne mogućnosti koje će zadovoljiti svačiji ukus, a gostoljubivost lokalnog stanovništva je poseban plus.

Naravno, ovu zemlju karakteriše veliki broj znamenitosti koje govore o njenoj bogatoj prošlosti, poput Starog grada u Budvi, Kotoru ili Ulcinju. Tu su i brojne crkve, manastiri i druga vjerska mjesta koja se mogu posjetiti.

Kako su crnogorski gradovi i sadržaji vrijedni pažnje brojni, u nastavku teksta smo za vas izdvojili tri koja se moraju naći na listi onih koje ćete obići u bliskoj budućnosti.

#1 Budva - biser crnogorskog turizma

Ovaj predivni grad poznat je po lijepim plažama, bistrom moru i bogatom noćnom životu. Samim tim, ukoliko vaš izbor bude Budva 2023. godinu ćete zasigurno pamtiti po fenomenalnom ljetovanju i provodu.

Njeno srce je Stari grad, srednjovjekovna gradska tvrđava unutar današnjeg istoimenog naselja. Smatra se da zidine Starog grada potiču još iz srednjeg vijeka, iz perioda Mletačke republike. Takođe, grad važi za najstariji urbani centar na Jadranu. Ima prošlost dugu čak 2.500 godina.

Trg pjesnika je glavni trg u Starom gradu. Tokom ljetnjih mjeseci ovdje se redovno okupljaju pjesnici, glumci i drugi umjetnici, koji uzimaju učešće u književnim večerima i sličnim događajima.

Najistaknutiji dio Starog grada predstavlja tvrđava Svete Marije, poznata kao Citadela. Ovaj monumentalni objekat izgrađen je na uzvišenoj poziciji, sa idejom da bude sklonište u slučaju duge opsade. Danas se koristi kao ljetnja pozornica grada na kojoj se održavaju pozorišne predstave i druge manifestacije.

U Starom gradu se nalazi i nekoliko crkava, među kojima je najistaknutija Crkva Svetog Ivana Krstitelja, koji se smatra zaštitnikom Budve. Zvonik crkve važi za jedan od upečatljivih detalja u gradu.

Kada govorimo o plažama, u Budvi su najpoznatije: Slovenska, Ploče, Jaz i Mogren.

Takođe, jedan simbola Budve je i Skulptura plesačice (balerine), koja se već decenijama nalazi na početku plaže Mogren. Među mještanima kruže razne legende u vezi sa njom, ali se svi slažu da trljanje skulpture donosi sreću.

Bez obzira da li dolazite ljeti ili zimi, budite sigurni da ćete se uvijek diviti ljepotama Budve.

#2 Tivat - najmlađi grad na primorju Crne Gore

Tivat je jedan od najljepših i najmodernijih gradova na crnogorskoj obali.

Počeo je da se razvija kao grad tek krajem 19. vijeka, kada je osnovana vojna mornarica. Najmlađi je grad Boke Kotorske i jedini na crnogorskom primorju koji posjeduje aerodrom, što ga čini dodatno privlačnim u očima turista.

Reklama - nastavite čitati ispod oglasa

Po mišljenju mnogih, Tivat prije izgradnje luksuznog nautičkog naselja Porto Montenegro nije bio poželjna turistička lokacija u Crnoj Gori. Zato se “Jadranski Monte Karlo” često smatra glavnom atrakcijom Tivta.

Šetajući se promenadom Porto Montenegra uživaćete u pogledu - nevjerovatne jahte i brodovi su ovde usidreni.

Blago kojim se Tivat može pohvaliti je i plaža Plavi Horizonti, koju odlikuje tirkizno-plavo i bistro more, kao i drveće maslina i borova koje pravi hlad kupačima tokom vrelih dana. Veoma sitan pijesak pogodan je za liječenje reumatskih oboljenja, pa je posljednjih godina plaža sve zanimljivija starijoj populaciji.

Hoteli, plažni barovi i restorani smješteni uz obalu garantuju dobar provod. 

Tivat je poznat i po kulturnom životu. Centar za kulturu Tivat organizuje koncerte, književne večeri, izložbe, najčešće u okviru ljetnjikovca Buća, ali i na drugim mjestima.

Od Tivta do starog grada Kotora se stiže relativno brzo, za desetak minuta, dok je od Herceg Novog udaljen svega 20 km. Ukoliko volite dinamičan odmor i izlete, možete se odlučiti da posjetite i ova dva veoma atraktivna primorska grada.

#3 Kotor - bajkoviti grad u dnu planine Lovćen

Kotor se može pohvaliti spektakularnom arhitekturom, uskim ulicama i slikovitim trgovima, a brojne crkve, muzeji i znamenitosti govore o bogatoj istoriji ovog kraja. Takođe, poznat je i po brojnim festivalskim događajima, poput KotorArt-a, koji okuplja vrhunske umjetnike iz cijelog svijeta.

U gradu ima nekoliko trgova od kojih je najveći, ujedno i glavni – Trg od oružja, koji je bio i ostao zborno mjesto Kotorana. U mletačkom dobu je služio za skladištenje i popravljanje oružja. Na ovom trgu se nalazi Toranj za sat, Kneževa palata, zgrada Arsenala, Napoleonovo pozorište i Kula gradske straže.

Pored bogate istorije i kulture, Kotor nudi i nevjerovatne prirodne ljepote. Boka Kotorska je jedan od najljepših fjordova na svijetu, a u njoj se nalaze brojna malena mjesta i ostrva koja čekaju da budu istražena.

U blizini se nalazi i Nacionalni park Lovćen, gdje možete uživati u prelijepim pejzažima, planinarenju i drugim aktivnostima na otvorenom.

Kotor je takođe idealan za sve one koji traže savršeno mjesto za opuštanje. Uživajte u ukusnoj hrani i piću u nekom od brojnih restorana i kafića u gradu, ili se jednostavno opustite na nekoj od prelijepih plaža u okolini.

Ukratko, Crna Gora je destinacija koju ne smijete propustiti ako tražite savršeno mjesto za ljetovanje. Ova zemlja nudi za svakog po nešto. Iskusite nevjerovatan odmor u prelijepom okruženju, koje je bogato kulturom i istorijom, i spremite se za nezaboravna iskustva.

 

CRNA GORA

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije BHPutovanja.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!

Možda vas zanima i ...

Stanje na cestama 03. 04. 2023.

03.04.2023 u 06:56

Prema prikupljenim podacima, jutros se na većini putnih pravaca u Bosni i Hercegovini saobraća po mokrom ili vlažnom kol...

  • 0
loading ...