logo

[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/ajduci2.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/dsc05137.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/dsc-0204-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0034-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0745-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/cvrsnica.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/100-5276.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0769-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4822-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-0213.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4828-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/06\/emotions-3459666-960-720.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-8506-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-9021-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/nac-p-dur.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-5257.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/03\/vrhovi.jpg"}]
[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2021\/02\/giboni1602.jpg","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2021\/02\/preview\/giboni1602.jpg","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2021\/02\/giboni1602.jpg","caption":"","dimensions":{"width":870,"height":460}}]

Par gibona novi stanovnici Pionirske doline i zoo vrta

16.02.2021 u 10:39

  • Novosti
  • 0

Par gibona (Nomascus gabriellae), čovjekolikih majmuna, novi su stanovnici sarajevske Pionirske doline.

- Od ovog vikenda, njihovim dolaskom, naš zoološki vrt dobio je posebno priznanje i uvršten je na svjetsku, eminentnu listu zaštite ugroženih životinjskih vrsta - potvrdila je Feni stručna saradnica za informiranje KJKP "Park" Aldijana Hamza.

Po njenim riječima, time je Bosna i Hercegovina svrstana u sami vrh, među 20 država u svijetu koje po programu Evropske asocijacije zooloških vrtova i akvarija (EAZA) učestvuju u zaštiti životinja koje su pred izumiranjem u svojim prirodnim staništima. 

- Veliko je to i vrlo značajno priznanje, ali i obaveza, ako se u obzir uzme i činjenica da od regionalnih zemalja, u ovom programu ove zaštićene vrste, jedino učestvuje Slovenija, odnosno zoo vrt iz Ljubljane. Upravo iz tog zoološkog vrta stigli su za vikend i giboni u sarajevsku Pionirsku dolinu, a naš zoo vrt time uključili u 44 svjetska zoo vrta, u 20 zemalja, koji svojim držanjem i uzgojem pokušavaju očuvati njihov opstanak i spasiti ih od izumiranja - istakla je Hamza. 

Ove životinje koje potiču iz jugoistočne Azije poznate su po tome da žive na drveću, da su vrlo aktivne životinje iz porodice primata, žive u paru, sa svojim potomcima, a što se tiče izgleda karakterišu ih duge prednje noge koje im služe za kretanje po drveću, te kratak rep. 

- Giboni su i potpuno nova životinjska vrsta u Pionirskoj dolini, od svog postojanja ih nije imala, a dobili smo sigurno i vrlo kvalitetne primjerke koji će kroz Evropski program zaštite ugroženih vrsta (EEP) omogućiti nove potomke, razmjenu sa drugim svjetskim zoološkim vrtovima, kao i činjenicu da, kroz ovaj program, svaka jedinka ima svog koordinatora, što čini cijelu grupu najstručnijih ljudi koji se brinu o čitavoj zajednici, sarađuju, znaju koji uslovi i klima najviše odgovaraju kojoj životinji i slično. Ovakvi ex situ programi se odvijaju izvan prirodnog staništa ugroženih vrsta i prioritet su u svim zoo vrtovima – kazala je Hamza. 

U sarajevski zoo vrt stigao je jedan par, mužjak od 10 godina i dvije godine starija ženka. 

Njihova nastamba je savremen i u skladu sa njihovom vrstom izgrađen objekat. Izgrađen je još prošlog ljeta, uz jedno od dva jezera u centralnom dijelu popularne sarajevske dječije oaze, ali pandemija koronavirusa onemogućila je tada njihov transport. 

- Giboni, baš kako i zaslužuju imaju i svoje vlastito ostrvo, smješteno u sred jezera, a do njega će iz svog doma stizati drvenim mostićem. Pogled na njihovu zabavu u dvorištu, a znamo da su vrlo aktivne životinje, neće zaklanjati nikakve žičane ograde ili portali, nego će ih posjetioci sa staza uz jezero moći neometano posmatrati. Imaju i svoj 'baštenski' namještaj, stabla, užad i sve potrebno da se u sarajevskom zoološkom vrtu osjećaju što bolje i da 'organiziraju' što zanimljivije zabave - kazala je Hamza. 

Dodala je da si giboni već počeli da upoznaju svoj dom, u kojem su sada u karantinu, jer procedura transporta i nabavke životinja tako propisuje. 

U nadležnosti su Veterinarske inspekcije, narednih 30 dana, dok proces navikavanja na novi prostor prođe, a nakon toga očekuje ih i upoznavanje sa posjetiocima, u njihovom dvorištu, na sred jezera, baš u vrijeme otvaranja nove ljetne sezone u Pionirskoj dolini.

 

KJKP PARK  PIONIRSKA DOLINA  GIBONI

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije BHPutovanja.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!

Možda vas zanima i ...

loading ...