logo

[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/ajduci2.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/dsc05137.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/dsc-0204-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0034-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0745-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/cvrsnica.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/100-5276.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0769-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4822-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-0213.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4828-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/06\/emotions-3459666-960-720.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-8506-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-9021-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/nac-p-dur.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-5257.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/03\/vrhovi.jpg"}]
[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2021\/06\/lpf2021-1-pawel-pawlikowski-portrait-credit-ponta-lopud-press.jpg","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2021\/06\/preview\/lpf2021-1-pawel-pawlikowski-portrait-credit-ponta-lopud-press.jpg","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2021\/06\/lpf2021-1-pawel-pawlikowski-portrait-credit-ponta-lopud-press.jpg","caption":"","dimensions":{"width":870,"height":460}}]

Ponta Lopud okuplja buduće zvijezde regionalne kinematografije

28.06.2021 u 14:17

  • Novosti
  • 0

Ponta Lopud festival, koji se održava od 01. do 05. jula ove godine na neodoljivom mediteranskom otoku Lopudu, nedaleko od UNESCO-ovog Dubrovnika, u posebnom dijelu za profesionalce iz filmske umjetnosti uz podršku industrijske platforme CineLink Sarajevo Film Festivala, otkriva i-mena 15 sudionika prvog masterclassa oskarovca Pawela Pawlikowskog, jednog od najznačajnijih režisera današnjice te dobitnika brojnih svjetskih nagrada, kao i nagrade Oscar.

Ovogodišnji izbor sudionika Ponta Lopud filmskog masterclassa napravljen je po načelu ‘by invita-tion only’, a radi se o režiserima i glumcima koji imaju jedan igrani ili dva kratka filma u svom prethodnom kreativnom djelovanju. Kreativni susreti u sklopu masterclassa omogućit će polazni-cima stjecanje novih iskustava i znanja, poslovno umrežavanje te stvaranje dugoročnih profesional-nih prijateljstava. Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) i Filmski centar Srbije (FCS) podržali su ovaj segment festivalskog programa i u cijelosti pokrivaju troškove za sudionike iz svojih zemalja.

- Riječ je o dokazanim režiserima i glumcima, koji svojim talentom predstavljaju budućnost regio-nalne kinematografije te na naš poziv dolaze na Ponta Lopud. Na trodnevnoj radionici radit će s ve-likim filmskim autorom Pawelom Pawlikowskim, kojeg izuzetno cijenimo kao jednog od najvećih redatelja današnjice. Izuzetno dobro poznaje našu regiju. Tokom tri majstorska tečaja Pawlikowski će razgovarati s polaznicima i analizirati svoje poznate filmove te pokazati svoj način rada na pri-premi i realizaciji filma. Izuzetno smo sretni da su Hrvatski audiovizualni centar i Filmski centar Srbije prepoznali naš trud i kvalitetu lopudskog festivala te se uključili u realizaciju masterclassa u sklopu istog -istaknuo je Mirsad Purivatra, jedan od osnivača Ponta Lopud festivala.

U međunarodnom programu za filmske profesionalce u kategoriji „Glumci“ masterclassa Pawela Pawlikowskog u sklopu prvog Ponta Lopud festivala sudjeluju polaznici:

Nika Rozman, Slovenija – nagrađivana freelance slovenska glumica, koja iza sebe ima preko 30 likova u kazališnim predstavama te brojne uloge u mnogim filmovima i televizijskim produkcijama. Jedna je od začetnica novoosnovanog Društva slovenskih glumaca.

Iva Mihalić, Hrvatska – glumica ansambla Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Igrala je u brojnim predstavama unutar i izvan matičnog kazališta te ostvarila niz zapaženih uloga na filmu i televiziji u regionalnim i stranim produkcijama. Dobitnica je Zlatne arene Pulskog filmskog festi-vala za sporednu žensku ulogu u filmu „Ćaća” 2011. godine, te Nagrade hrvatskog glumišta 2012. godine za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina.

Natasha Petrovikj, Sjeverna Makedonija – glumica Kazališta za djecu i mlade u Skoplju, osniva-čica neovisnog kazališta za scensku umjetnost, Theatra, te jedna od osnivačica Artopije, udruge za kulturnu aktivnost, kreativnost i obrazovanje. Ostvarila je niz zapaženih uloga u kazalištu, filmu i na televiziji. 2011. izabrana je za jednu od budućih europskih zvijezda na Berlinale festivalu kao prva glumica iz Sjeverne Makedonije.

May-Linda Kosumović, Kosovo – rođena i odrasla u Kanadi, diplomirala je na Umjetničkoj aka-demiji na Kosovu. Ostvarila je brojne glavne uloge u kratkim i dugometražnim filmovima koji su bili na programima festivala Locarno, San Sebastian, Cairo, IFFI, Tallinn, Göteborg kao i brojne uloge u predstavama u svom Kosovskom narodnom kazalištu. U seriji „Dobrodošli u Utmark“ pro-dukcijske kuće HBO Europe, koja je premijerno prikazana u travnju 2021., ostvaruje svoju najveću uloga do sada.

Toni Gojanović, Hrvatska – hrvatski glumac, koji se ističe brojnim filmskim ulogama među ko-jima su i uloge u filmovima „Karaula“, „Sixth Bus“, „Jewelry Junky” te seriji „Uspjeh“, dok trenu-tno glumi u britanskoj inačici originalno švedske serije „Before We Die“. Već dugi niz godina živi i radi u Njemačkoj, gdje je bio član nekoliko ansambala, privatnih i državnih kazališta, a u mnogima je radio i kao gost. Radio je na širokom spektru predstava, od drama, komedija, klasičnog teatra do mjuzikla.

Filip Đurić, Srbija – srpski televizijski, filmski i kazališni glumac, koji iza sebe ima brojne kazali-šne predstave u Beogradu i Novom Sadu, a bavi se i pedagoškim radom. Ostvario je niz televizij-skih i filmskih uloga, od kojih se ističe glavna uloga u hvaljenom filmu „Moj jutarnji smeh“, koji je premijerno prikazan na Roterdamskom filmskom festivalu te osvojio desetak nagrada na festivalima diljem Europe.

Rozafa Celaj, Kosovo – nagrađivana glumica i redateljica, ostvarila je niz zapaženih glumačkih uloga u filmovima „Ograda“ (nagrada za najbolji kratki film do 15 minuta na Međunarodnom festi-valu kratkih filmova u Palm Springsu 2018.), „Agina kuća“ (premijerno prikazan na Međunarod-nom filmskom festivalu u Karlovym Varyma 2019.), „Looking for Venera” (premijerno prikazan na Međunarodnom filmskom Festivalu u Rotterdamu), „Zani“ (prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu), te ulogu u velikoj produkciji HBO-a „Wilderness“ redatelja Dagura Kárija, koja je premijerno prikazana 2021.

Igor Skvarica, BiH – bh. kazališni, televizijski i filmski glumac koji je igrao u brojnim predsta-vama u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici, Narodnom pozorištu u Sarajevu, MESS-u, Sara-jevskom ratnom teatru, Kamernom teatru 55 kao i Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu. Od filmskih uloga ističu se uloge u nagrađivanim filmovima „Čefurji Raus“ Gorana Vojnovića, „Sa mamom“ Faruka Lončarevića, „Tužilac, branilac, otac i sin“ Iglike Triffonove, „Jama“, kratki film Albana Ukaja. Glumio je u američkoj TV seriji „Legends“, dok je u regiji prepoznatljiv po ulozi u bosansko-hercegovačkoj humorističnoj seriji „Konak kod Hilmije“.

Ivana Zečević, Srbija – mlada srpska glumica koja je spojila ljubav prema glumi i glazbi. Nakon glazbenih spotova i studentskih filmova uslijedile su zapažene uloge u serijama „Grupa“, „Aleksan-dar od Jugoslavije” te u posljednjem projektu na kojem je radila, seriji „Kalkanski krugovi”.

U međunarodnom programu za filmske profesionalce u kategoriji „Režija“ filmskog master-classa Pawela Pawlikowskog u sklopu prvog Ponta Lopud festivala sudjeluju polaznici:

Urška Đukić, Slovenija – kreira hibridne vizualne priče, a izrazito je usredotočena na istraživanje tema suvremene ženstvenosti. Od njezinih nagrađivanih filmova izdvajamo „Bon Appétit“, „La Vie!“, „The Right One” i “Little Trouble Girls”.

Ognjen Glavonić, Srbija – srpski je filmski producent koji svoje filmove prikazuje na festivalima u Cannesu, Berlinu, Torontu, Rotterdamu, kao i u MOMA-i, MOMI i Lincoln Centru u New Yorku, Pompidou Centru u Parizu, ICA-i u Londonu. Suosnivač je Pančevo film festivala.

Marko Đorđević, Srbija – nagrađivani srpski režiser koji je počeo snimati filmove već tijekom studiranja te privukao pozornost filmom „Na drugoj obali”. Njegov debitantski film „Moj jutarnji smeh” osvojio je brojne nagrade u zemlji i inozemstvu. Trenutno radi na svom sljedećem filmu pod naslovom „Za danas toliko”.

Dubravka Turić, Hrvatska – hrvatska redateljica, scenaristica i montažerka, do sada je montirala preko trideset igranih, animiranih i eksperimentalnih filmova, te je radila kao scenaristica na mno-gim drugim projektima. Izdvajaju se njeni nagrađivani kratki filmovi popu: „Belladonna”, „Treš-nje” i „Tina”. Trenutno radi na svom prvom dugometražnom filmu “Traces”.

Dana Budisavljević, Hrvatska – hrvatska redateljica i producentica, suosnivačica Hulahop pro-dukcije, publici se prvi puta predstavila dokumentarnim filmovima “Sve 5!”, a zatim s „Nije ti život pjesma Havaja“. Njezin prvi dugometražni film „Dnevnik Diane Budisavljević” osvojio je preko 20 nagrada, a dobitnik je i Zlatne arene na Pulskom filmskom festivalu.

Eleonora Veninova, Sjeverna Makedonija – scenaristica i redateljica filmova i televizijskih se-rija. Među brojnim radovima izdvajaju se filmovi „Hairs” i „Fighting for Death”, koji su osvojili desetak nagrada te su prikazani na preko 60 kvalifikacijskih festivala za nagrade Oscar, BAFTA i EFA diljem svijeta. Njezin najnoviji kratki film „The Sign”, za koji scenarij i režiju potpisuje u su-radnji s Yonom Rozenkierom, premijerno je prikazan u posebnom programu u Cannesu 2019., a trenutno radi na post-produkciji svog prvog dugometražnog film „Sabattier Effect”.

Sve informacije, novosti, detalji o programu i besplatne ulaznice za festivalska događanja dostupni su na www.pontalopud.hr.

 PONTA LOPUD FESTIVAL SFF Događaj

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije BHPutovanja.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!

Možda vas zanima i ...

loading ...