logo

[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/ajduci2.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/dsc05137.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/dsc-0204-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0034-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0745-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/cvrsnica.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/100-5276.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0769-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4822-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-0213.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4828-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/06\/emotions-3459666-960-720.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-8506-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-9021-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/nac-p-dur.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-5257.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/03\/vrhovi.jpg"}]
[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2022\/08\/city.jpg","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2022\/08\/preview\/city.jpg","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2022\/08\/source\/city.jpg","caption":"","dimensions":{"width":1536,"height":1025}}]

Predstavljen projekt 'Sarajevo City Card'  

11.08.2022 u 14:31

  • Novosti
  • 0

Predstavljanje projekta „Sarajevo City Card“  i potpisivanje ugovora s partnerima projekta  održano je danas u Vijećnici.

Kako je rečeno, „Sarajevo City Card“ je zamišljen kao jedinstvena kartica na kojoj će turisti na jednom mjestu imati sve usluge potrebne za ugodan, ispunjen i kvalitetan boravak u Kantonu Sarajevo: javni prevoz, žičaru, ulaznice za muzeje i kulturne ustanove, popuste u restoranima i smještajnim objektima itd.

Cilj je uvezati sve stakeholdere koji čine turističku djelatnost i centralizirati turističku ponudu, istovremeno povećavajući atraktivnost i konkurentnost Sarajeva kao turističke destinacije i pružajući posjetiteljima digitalno iskustvo uz uštedu vremena i novca.

Gradonačelnica Grada Sarajeva Benjamina Karić je kazala da će ovaj projekt svim turistima omogućiti ugodniji i kvalitetniji boravak u Sarajevu, te je izrazila nadu da će turisti vrlo brzo osjetiti sve benefite „Sarajevo Carda“.

Po njenim riječima, „Sarajevo Card“ predstavlja inovaciju koja će, ne samo olakšati, nego dodatno unaprijediti razvoj turizma u gradu Sarajevu i u BiH.

- Projektom „Sarajevo City Card“ ulazimo u novu fazu razvoja i poboljšanja i naše turističke ponude i olakšanja prilikom korištenja različitih turističkih potencijala - zaključila je Karić.  

Predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo Kenan Magoda je kazao da Turistička zjednica kontinuirano radi na promociji i razvoju turizma, a ono što im je najvažnije je da objedine sve što je istinski vrijedno u gradu.    

- Najvažniji segment, gdje smo mi na usluzi, su turisti - naveo je on, te dodao da od septembra mogu pokrenuti „Sarajevo City Card“.

Pojasnio je da su 'otključali' prvu fazu „Sarajevo City Carda“ u kojoj su 'otključali' gradski prijevoz, vožnju žičarom, ulaz u odabrane muzeje, ulaz u najbolje turističke atrakcije.

Po njegovim riječima, ono što je najvažnije je da turisti više neće čekati u redu. Turista kada kupi „Sarajevo City Card“ njemu je besplatan ulaz u sve navedeno.

Najavio je da će u narednoj fazi imati javni poziv, gdje će animirati hotele, restorane, suvenirnice, shoping centre, sve one koji misle da mogu biti dio turističke ponude da se priključe ovom projektu.

Direktor JP Sarajevo Bakir Hadžiomerović je kazao kako je mislio da nije realno da se ovako nešto uradi zbog raznih administrativnih prepreka, "koje su nekad opravdane, a nekada i nisu".

- Ono što je za mene zadovoljstvo jeste da sada svaki turista koji dođe u Sarajevo sa jednom karticom će moći da obiđe manje-više sve značajne objekte u gradu Sarajevu. Ono što je nama u JP „Sarajevo“ jako bitno jeste da će moći da posjeti i trebevićku žičaru, Vijećnicu i Bijelu tabiju - naveo je Hadžiomerović.

Generalni direktor GRAS-a Senad Mujagić je podsjetio da GRAS ove godine obilježava 136 godina postojanja.

- Imali smo prijevoz kada mnogi gradovi u Evropi to nisu imali - kazao je on.

Izrazio je zadovoljstvo da je GRAS partner u ovom projektu. Kaže da su prije 15-tak godina pokušali realizirati sličnu inicijativu, ali nisu uspjeli. Zahvalio je svima koji su pomogli da se na ovaj način uveže javni prijevoz i turističke destinacije u KS.

- Znamo da sve ono što Sarajevo nudi, da je javni prijevoz sastavni dio toga. Učinit ćemo sve da ispoštujemo sve što je predviđeno sporazumom. U prilog tome ide i rekonstrukcija tramvajske pruge, nabavka novih trolejbusa. U drugoj polovini iduće godine dolaze i novi tramvaji koji već sada voze u evropskim gradovima što će sigurno poboljšati turističku sliku Sarajeva - zaključio je Mujagić.

Direktori i predstavnici muzeja koji su partneri projekta su: JU Gradski muzeji Sarajevo, JU Muzej Sarajeva, Historijski muzej BiH, JU Muzej Alija Izetbegović, PU Bosanski muzeji sjećanja, Umjetnička galerija BiH te Gazi Husrev-begov vakuf.

SARAJEVO „SARAJEVO CITY CARD“

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije BHPutovanja.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!

Možda vas zanima i ...

Stanje na cestama 11. 08. 2022.

11.08.2022 u 07:54

Na magistralnom putu Bihać-Bosanski Petrovac (dionici Ripač-Dubovsko) zbog izvođenja neophodnih radova obustavlja se sao...

  • 0
loading ...