logo

[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/ajduci2.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/dsc05137.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/dsc-0204-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0034-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0745-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/cvrsnica.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/100-5276.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0769-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4822-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-0213.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4828-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4838-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/06\/emotions-3459666-960-720.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-8506-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-9021-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/nac-p-dur.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-5257.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/03\/vrhovi.jpg"}]
[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2021\/07\/2207-izlozba2-1.jpg","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2021\/07\/preview\/2207-izlozba2-1.jpg","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2021\/07\/2207-izlozba2-1.jpg","caption":"","dimensions":{"width":870,"height":460}}]

Samostalna izložba Selme Selman otvorena u Umjetničkoj galeriji BiH

22.07.2021 u 13:38

  • Novosti
  • 0

Samostalna izložba Selme Selman, međunarodno priznate umjetnice iz Bihaća s američkom adresom, otvorena je danas u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine (UGBiH).

Prva samostalna izložba Selme Selman u Bosni i Hercegovini, prilika je za upoznavanje s nesvakidašnjim umjetničkim opusom koji održava složenost njenog identiteta kao trajno „Drugog“ – Romkinje, imigrantice i žene, čiji su radovi društveno angažirani i inspirisani aktivnostima pripadnika romske zajednice.

Njen opus svjedoči o viziji svijeta iz koga umjetnica progovara i p(r)oziva na promjenu, odnosno transformaciju u kojoj nešto što nema materijalnu vrijednost, u umjetničkom i duhovnom diskursu postaje istinska vrijednost.

Kako je prilikom otvaranja izložbe rečeno, radi se o radovima koji potiču na stalno propitivanje i kritički osvrt spram svijeta konzumerizma i posvemašnje materijalizacije, te pozivaju na zajedništvo i solidarnost.

Ponavljajući motiv sakupljanja i recikliranja otpadnog metala, Selman nas poziva da propitujemo način na koji dodjeljujemo vrijednost ljudima, radu i predmetima, pomjerajući granice spoznaje i rušeći stereotipe.    

Govoreći o značaju i značenjima aktuelne postavke, kustosica Amila Ramović ističe kako izložba, pored umjetničkog doživljaja, inicira i otvara brojna pitanja, ostavljajući prostor publici da dođe do vlastitih zaključaka.

- Prostor umjetnosti ne smije biti onaj koji nam govori šta da radimo i time nas oslobađa odgovornosti da djelujemo. Selman nas poziva da mislimo, da stvaramo kritički sud, da djelujemo i samim tim budemo faktor promjene, kako lične, tako i društvene – kazala je Ramović.   

Takvu orijentaciju u radu svjedoči i sama umjetnica Selman, koja u prvi plan stavlja imanentne, a ne neposredne poruke.

- Ja ne šaljem nikakve poruke, odnosno radim ono što mislim da trebam i to sve proizilazi iz mog iskustva. Koliko god moji radovi su indirektni, oni su, isto tako, direktni i postaju univerzalni za sve nas tako da nas spajaju. Svojim radovima ja stvaram ravnopravnost među svima nama – navodi autorica Selman, u svjetlu umjetničkog i aktivističkog angažmana, te promocije društvene kohezije i integracije marginaliziranih skupina.

Otvaranje izložbe pozdravili su šefica Ureda Vijeća Evrope u Sarajevu Bojana Urumova, rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Rifat Škrielj, ministar kulture i sporta u Vladi KS Samir Avdić, šef Ureda UNESCO-a u BiH Siniša Šešum i direktor UG BiH Strajo Krsmanović, potcrtavajući značaj kulture i umjetnosti u kontekstu društvenog razvoja i dostizanja određenih ciljeva i vrijednosti.

Istaknuli su kako stvaralaštvo i aktivizam mlade umjetnice, zapravo, predstavlja svojevrstan poziv i 'krik' za stvaranjem društva jednakih šansi, senzibilizirajući publiku za teme kojima se uglavnom ne pridaje dovoljno pažnje, a koje su značajne za budućnost svake zajednice.    

Samostalna izložba radova Selme Selman realizirana je u okviru projekta ‘Promocija raznolikosti i inkluzije kroz promociju umjetničkog i aktivističkog opusa članica i članova romske zajednice'”, a u organizaciji Udruženja Akcija i u saradnji s brojnim domaćim i inozemnim partnerima.

Nakon otvaranja izložbe upriličena je panel-diskusija o temi „Novi odgovori predstavnica romske zajednice u BiH“, s fokusom na podizanje svijesti o novim izazovima za romsku zajednicu u BiH i uz učešće istaknutih aktivista.

Selma Selman mlada je i svjetski poznata umjetnica i aktivistkinja koja se kroz svoj rad često bavi pitanjima relevantnim za romsku zajednicu u kojoj je i sama odrasla. Nakon studija slikarstva na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, završila je magistarske studije pri programu “Transmedia” na “Syracuse” univerzitetu u Njujorku.

 

 SELMA SELMAN UGBIH  IZLOŽBA

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije BHPutovanja.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!

Možda vas zanima i ...

loading ...