logo

[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/ajduci2.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/dsc05137.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/dsc-0204-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0034-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0745-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/cvrsnica.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/100-5276.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0769-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4822-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-0213.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4828-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4838-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/06\/emotions-3459666-960-720.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-8506-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-9021-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/nac-p-dur.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-5257.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/03\/vrhovi.jpg"}]
[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2020\/05\/recovery-press-release-0.jpg","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2020\/05\/preview\/recovery-press-release-0.jpg","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2020\/05\/source\/recovery-press-release-0.jpg","caption":"","dimensions":{"width":1700,"height":956}}]

UNWTO objavio smjernice za oživljavanje turizma

29.05.2020 u 13:18

  • Novosti
  • 0

Svjetska turistička organizacija (UNWTO) objavila je niz smjernica za pomoć turističkom sektoru kako da iz pandemije COVID-10 izađe jači I održiviji. Smjernice naglašavaju potrebu odlučnog djelovanja, vraćanja samopouzdanja , a shodno jačanju partnerstva UNWTO s Google-om, ukazuje na potrebu bržeg prihvatanja inovacija i digitalne transformacije globalnog turizma.

Smjernice su pripremljene u saradnji s Globalnim odborom za krizu turizma i imaju za cilj pomoći vladama i privatnom sektoru u oporavku od nezapamćene krize. Ovisno o ukidanju ograničenja putovanja, specijalizirana agencija Ujedinjenih naroda upozorava da bi međunarodni turistički dolasci mogli pasti između 60% i 80% što dovodi u opasnost 100-120 milijuna radnih mjesta i gubitka izvoza od 910 milijardi do 1,2 triliona dolara.

Generalni sekretar UNWTO-a Zurab Pololikašvili ovom prilikom je kazao da smjernice pružaju i vladama i kompanijama sveobuhvatan skup mjera koje su osmišljene kako bi im pomogle da se otvoreni turizam ponovo pokrene na siguran, neometan i odgovoran način. Preporuke su produkt poboljšane saradnje koja je karakterizirala odgovor turizma na ovaj zajednički izazov, nadograđujući se na znanju i doprinosima iz javnog i privatnog sektora te iz nekoliko UN-ovih agencija, kao dio šireg odgovora UN-a. "

Sigurni i sigurnosni protokoli za oporavak od turizma

Novi vodič, praćenje preporuka za djelovanje koje je Odbor već odobrio, fokusiran je na sedam prioriteta za oporavak turizma temeljen na stupovima ublažavanja ekonomskog učinka, izradi sigurnosnih protokola i koordiniranog reagiranja i poticanja inovacija.

Preporuke naglašavaju važnost vraćanja povjerenja putnika putem sigurnosnih i sigurnosnih protokola dizajniranih za smanjenje rizika u svakom koraku lanca vrijednosti turizma. Ti protokoli uključuju provedbu postupaka provjere, gdje je to primjereno, uključujući mjerenje temperature, fizičko distanciranje, učestalo čišćenja i pružanje higijenskih setova za siguran zračni promet, ugostiteljske usluge ili sigurnosne događaje.

Inovacijski ključ koji UNWTO nadograđuje na Google partnerstvu

 Smjernice UNWTO-a također naglašavaju mogućnost poticanja digitalne transformacije destinacija, kompanija i zaposlenika inicijativama poput besplatnog internetskog usavršavanja s internetskom akademijom UNWTO-a i implementacije aplikacija poput Hi kartice za poboljšanje međunarodne interoperabilnosti u zračnim lukama i hotelima. Istaknuta je i uloga tehnologije u promovisanju socijalne distancije u hotelima i turističkim destinacijama. Kroz pojačanu saradnju, agencija UN-a sarađivat će s Googleom na promicanju digitalnog učenja i internetske obuke vještina kako bi pružile nove mogućnosti širom globalnog turističkog sektora.

O globalnom turističkom kriznom odboru

 UNWTO je osnovao Globalni turistički krizni odbor koji će voditi sektor u odgovoru na krizu COVID-19 i izgraditi temelje za buduću otpornost i održivi rast. Odbor čine predstavnici država članica i pridruženih članica UNWTO-a, zajedno sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO), Međunarodnom organizacijom civilnog zrakoplovstva (ICAO), Organizacijom za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), Grupacijom Svjetske banke i Međunarodnom pomorskom organizacijom (IMO). Privatni sektor predstavljaju International Airports Council (ACI), International Cruise Lines International Association (CLIA), International Association of Air Transport Association (IATA) i Svjetsko vijeće za putovanja i turizam (WTTC) kako bi se osigurao koordiniran i učinkovit odgovor.

 

 

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije BHPutovanja.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!

Možda vas zanima i ...

loading ...