logo

[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/ajduci2.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/dsc05137.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/dsc-0204-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0034-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0745-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/cvrsnica.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/100-5276.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0769-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4822-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-0213.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4828-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/06\/emotions-3459666-960-720.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-8506-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-9021-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/nac-p-dur.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-5257.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/03\/vrhovi.jpg"}]
[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2016\/12\/travel-022.jpg","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2016\/12\/preview\/travel-022.jpg","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2016\/12\/travel-022.jpg","caption":"","dimensions":{"width":870,"height":460}}]

50 savjeta za putovanja

03.03.2023 u 09:43

 • Praktični savjeti
 • 0

Putovanje je, načešće nešto lijepo, prelijepo i sjećate ga se godinama. No, ponekada, splet okolnosti, vaše lične neorganizovanisti i nenamjernih grešaka od putovanja može načiniti horor priču. 

Potrudimo se da ne bude tako. Pred vama su neki savjeti iskusnih putnika.

Pročitajte ih i pokušajte ispoštovati!

 1. Pregledajte svoj pasoš - putovnicu: provjerite datum isteka!
 
 
 1. Fotografišite mobitelom pasoš / putovnicu, istu fotografiju pošaljite samom sebi emailom.
 1. Fotografišite mobitelom putnu kartu, kao i adresu na kojoj ste smješteni, a lijepo bi bilo da imate i fotografiju mape grada u svome mobitelu.
 
 
 1. Sve pomenuto (pasoš, putnu kartu, mapu grada ili države, adresu smještaja) odštampajte i držite uz sebe ...
 1. Informišite se o zemlji u koju putujete: to danas nije teško – koristite neki od pretraživača, pričitajte iskusva drugih putnika, možda i poneku reportažu, Wikipedija zna sve o svemu pa i od mjestu u koje putujete.
 
 
 1. Obavezno provjerite da li je za zemlju u koju putujete potrebna viza. To ćete najlakše saznati ako pregledate web stranicu Ministarstva inostranih poslova.
 1. Da li vlasti zemlje u koju putujete zahtjevaju putno osiguranje / obavezno provjeriti!
 
 
 1. Da li zemlja u koju putujete zahtjeva obavezno cijepljenje – vakcinisanje?
 1. Provjerite neke od zakona države u koju putujete! Negdje je zabranjeno ljubiti se na ulici, negdje je zabranjeno piti alkohol u javnosti, u nekim mjestima ne smijete pušiti tamo gdje želite... Dakle... Provjerite!
 
 
 1. Uvjek je pametno znati po neku riječ ili izraz na jeziku zemlje u koju putujete! Niko ne traži da postanete poliglota no naučiti kako se kaže "Hvala", upitati gdje je željeznička stanica, gdje se dobro jede... Ne treba biti teško! Mada je za svaku zemlju OSMJEH ono što obavezno trebate ponijeti sa sobom! Otvara sva vrata i pronalazi sva skrovita mjesta!
 1. Ukoliko koristite debitne ili kreditne kartice obavijestite svoju banku da putujete te provjerite da li možete koristiti svoje kartice. 
 
   12. Da biste se osjećali sigurnije uvijek je jako dobro kod sebe imati izvjesnu količinu skrivenog novca koji ćete potrošiti samo u krajnjoj nuždi. Dakle to je novac za "nedao Bog" situacije i, kada je sve po planu i dogovoru, ne trošite ga!
 
 1. Ako ste hronični bolesnik i stalno koristite iste lijekove ne zaboravite da to ne zna svako / obavezno ponesite posljednji liječnički nalaz te recep koji objašnjava zašto nosite lijekove koje nosite. A i carinski zakon tako propisuje – dakle za lijekove koje nosite morate imati recept!
 
 
 1. Kakva je električna energija u zemlji u koju putujete? Da li Vam treba adapter?
 1. Klima, broj sunčanih i kišnih dana? Kakvo je vrijeme trenutno? Kakva je vremenska prognoza za period u kome ćete vi putovati? Ove "sitnice" Vam mogu olakšati ili otežati prtljag ali, u svakom slučaju, bolje ćete se osjećati u majici kratkih rukava na + 30 C...
 
 
 1. Napravite svoj lični plan putovanja! Pokušajte odrediti šta želite vidjeti te koliko vam je vremena potrebno za to! Ovako štedite i novac i vrijeme a i jedno i drugo su jako važni elementi svakog putovanja!
 1. Pronadjite stare prijatelje ili poznanike! Internet nam danas dopušta i to! razmislite gdje su Vaši stari prijatelji, potražite ih na Facebooku i...Zašto da ne? Pokušajte nekoga od njih pronaći u gradu u koji putujete!
 
 
 1. Provjerite šta možete unijeti u zemlju u koju putujete! Negdje postoje ograničenja na jednu šteku cigareta i jednu bocu alkoholnog pića ali, u nekim zemljama restrikcije su drugačije i ponekada oštrije. Provjerite! To što Vam najbolji prijatelj traži suho meso ili krvavicu ne treba da znači da zbog toga treba da platite kaznu za carinski prekršaj!
19. Ne štedite kada je u pitanju torba za put! Kupite nešto što će zadovoljiti Vaše potrebe i što ćete moći koristiti "vječno".  Ne kupujte torbe koje liče na sve ostale jer svoju "nikada" nećete pronaći na aerodromu među milion sličnih. I točkići na torbi – OBAVEZNO   
 
 1. Na svoju torbu obavezno stavite uočljivu naljepnicu ili "privjesak" sa Vašim imenom i prezimenom te brojem telefona koji trenutno koristite. Dobro je staviti i kućnu adresu u slučaju gubitka prtljaga.
 1. Potrudite se da uz sebe uvjek imate jednu manju torbu u kojoj će biti garderoba za jedan dan te sve vrijednosti koje nosite. Ona treba da teži do 7 KG, najčešće.
 
 
 1. Ako imate dovoljno vremena, sedam dana prije putovanja napravite spisak svega što Vam je potrebno.
 1. Doba je online tehnologija pa je dobro da Vaš mobitel sadrži sve moguće aplikacije koje Vam mogu trebati na putu. (vremenska prognoza , recenzije restorana, historijski spomenici, soping mjesta, zabava, mape).
 
 
 1. Doba je online tehnologija no nećete uvijek imati besplatnu wi-fi konekciju. Stoga pokušajte pronaći neke aplikacije koje rade i bez wi- fi.
 1. Provjerite kod Vašeg mobilnog operatera koje su mogućnosti jeftinijeg razgovora u zemlji u koju putujete.
 
 
 1. Kako pronaći najjeftiniji let, mogućnosti su ogromne! Počnite sa svojom putničkom agencijom pa onda usporedite sa onim što ste sanali na internetu. Last minute opcija je najpoželjnija, naravno ako imate malo više slobodnog vremena!
 1. Pronađite smještaj prije putovanja, obavezno! Ako pomislite da ćete sami u nepoznatom gradu pronaći smještaj – u pravu ste! Ako mislite da ćete ga platiti i do 3 puta više no da ste rezervirali prije polaska / takodjer ste u pravu!
 
 
 1. Ako na vrijeme bukirate let imate mogućnost da odaberete sjedište koje Vam odgovara! Izvagajte pri tome da li želite gledati kroz prozor ili Vam je važnije da možete otići do wc-a ili prošetati i protegnuti noge a da pri tome nikoga ne pomjerate sa njegovog sjedišta.
 1. Ako imate neke posebne zahtjeve vezane za ishranu –dovoljno je da pošaljete email avioagenciji koju ste rezervirali. Oni će rado postupiti po vašim zahtjevima!
 
 
 1. Avio karte su najjeftinije utorkom i srijedom a cijena im raste subotom. Ovo, naravno, ne važi pred velike praznike.
 1. Svoju avio kartu pokušajte kupiti barem 3 sedmice prije putovanja.
 
 
 1. Ako ste u mogućnosti pokušajte rezervirati let sa velikog aerodroma i velikog grada. Konkurencija je veća pa su i cijene letova nemjerljivo niže u odnosu na manje gradove i aerodrome.
 1. Upištite se u program za prikupljanje milja prilikom letova. Uopšte nije važno što nemate pojma da li ćete i kada opet letjeti. Milje se sabiraju i daju nagradne bodove za sljedeće putovanja.
 
 
 1. Proverite kada morate biti na aerodromu. Na domaćim letovima treba biti najmanje sat prije poletanja a na internacionalnim najmanje dva. No ovo nije pravilo i treba uvijek provjerite koliko je udaljen aerodrom od centra grada, kada je špica, koji je prevoz od grada do aerodroma najjeftiniji. Na nekim aerodromima morate se pojaviti i po 3 ili 4 sata prije polijetanja!!!
 1. Ako se desi da greškom aviokompanije izgubite let OBAVEZNO se javite šalteru informacija –oni će Vam reći šta i kako treba da radite. Najčešće dobijete prevoz do hotela, i nazad, do sljedećeg poljetanja.
 
 
 1. Ako je razmak između dva leta veći od 12 sati imate pravo na dnevni boravak u hotelu i prevoz od i do istog. Avioagenija je dužna da Vam ovo obezbjedi no TO VAM NEĆE ONI SAMI REĆI! To morate da zahtjevate na šalteru informacija! I uz to tražite i bonove za hranu! To nije usluga nego obaveza avio-agencije!
 1. Putovanje treba da predstavlja nešto lijepo! Tako se i oblačite! Da Vam bude prijatno! Ne idete na poslovni sastanak, ni na svadbu!
 
 
 1. Novac mijenjajte samo u ovlaštenim mjenjačnicama! NIKADA kod pojedinaca koji to sami nude bez obzira na razliku u količini novaca!!!
 1. Za prijevoz od aerodroma do hotela OBAVEZNO koristite samo i isključivo ovlaštene prevoznike (autobus, taxi , hotelski šatl, metro, voz) NIKADA civile koji će Vam ponudite prevoz svojim privatnim vozilom po nižoj cijeni!! Lako Vam se može desiti da neovlaštenom prevozniku platite i tri sata parkinga, nepostojeći porez, prevoz prtljaga... I račun, naravno, nećete dobiti!
 
 
 1. Ako ste pušač pokušajte naći hotel ili sobu u kojoj je pušenje dozvoljeno! Nikako i NIKADA nemojte pokušati prevariti sistem i pušenje u sobi pripisati sobarici! Oni su sve te trikove već prošli a kazne su drakonske! I do 300$! A u  obrazloženju računa stoji NAKNADA ZA ČIŠĆENJE SOBE OD DUHANSKOG DIMA!!!
 1. Ako ste u mogućnosti – putujte noću! Štedite jednu noć u hotelu!
 
 
 1. Ne zaključavajte vašu prtljagu katancem. Može se desiti da ga carinici pri pregledu, jednostavno polome!
 1. Pred prolazak kroz kontrolu na aerodromu se potrudite da sa sebe skinete sve metalne dijelove i stavite ih u plastičnu kutiju. Štedite vrijeme i sebi i drugima!
 
 
 1. Obavezni ste da izvadite kompjuter iz tašne! Ponovo štedite vrijeme i sebi i drugima!
 1. U većini hotela imate uključen doručak no u nekima se on zasebno plaća. Provjerite obavezno je 10 ili 12 EUR za dvije kriške kruha, jaje i kobasicu je zaista preskupo.
 
 
 1. U lokalnoj trgovini kupite namirnice za doručak ili kasnu večeru... Nema potrebe bacati novac za skupu hotelsku hranu koju će vam, vidi čuda, ljubazno donijeti u sobu i papreno naplatiti.
 1. Organizujete svoj dan tako da ne gubite vrijeme povratkom u hotel jer ste ogladnili ili ste nešto zaboravili. Vrijeme na putu je dragocjeno i bolje ga provesti u razgledanju nekoga muzeja nego u metrou jer ste zaboravili bateriju za fotoaparat!
 
 
 1. Novac, bankovne kartice, pasoš-putovnicu, držite na bezbjednom mjestu bez obzira koliko je država ili grad u kojem boravite sigurna! Ne vadite novčanik u gužvi! Neko Vas uvijek gleda!
 1. Svaku zemlju i svaki grad čine ljudi! Pokušajte razgovarati sa lokalnim stanovništvom! I, naravno, sa OSMIJEHOM na licu! Jer osmijeh zamjenjuje gomilu stranih Vama nepoznatih riječi!
 
 
 1. Siguran sam da ćete zapamtiti svako svoje turističko putovanje no koristite mobitel ili fotoaparat. Zabilježite sve što Vam se dopadne. Magazin www.bhputovanja.ba će sve vaše fotografije ili video zapise rado objaviti u rubrikama FOTO GALERIJA i VIDEO GALERIJA.

putovanja savjeti savjeti za putovanja

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije BHPutovanja.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

 • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!

Možda vas zanima i ...

Javni prevoz u Tuzli

02.08.2016 u 12:47

Karte za javni prevoz u Tuzli moguće je kupiti u biletarnicama i u samim vozilima.

 • 0

Klima i reljef u BiH

11.05.2016 u 15:39

U Bosni i Hercegovini je moguće i ljetovati i zimovati, ići na planine i uživati u snježnim sportovima i čarolijama i k...

 • 0
loading ...