logo

[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2017\/10\/jesen.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2017\/06\/jedanaest.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2017\/06\/stecci-na-visocici-1.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2017\/06\/pocitelj-1.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2017\/06\/medjugorje-deset-tajni-r-1.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2017\/06\/arslanagica-most-u-trebinju-2.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2017\/06\/vranica-2112.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2017\/06\/prenj-2155.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2016\/12\/krvavac-11_1.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2017\/06\/vrsnica-hajducka-vrata-1.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2017\/06\/zelengora-jugino-jezero-1.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2016\/12\/bjelasnica-3.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2016\/08\/3.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2016\/08\/jeze-1.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2016\/12\/krvavac-8.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2016\/08\/train-tracks-to-the-horizon-landscape.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2016\/08\/panorama-scenics-photography.jpg"}]
[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2017\/12\/waitress-2376728-960-720.jpg","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2017\/12\/preview\/waitress-2376728-960-720.jpg","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2017\/12\/source\/waitress-2376728-960-720.jpg","caption":""}]

Bakšiš ili ne?

11.12.2017 u 09:26

  • 203
  • Praktični savjeti

Dajete li napojnice teška srca ili vas je lako impresionirati?

Bakšiš, manča, tringelt ili napojnica – sve su to dobro poznate riječi s kojima se susrećemo tijekom putovanja ili odlaska u pizzerije, restorane, kafiće i hotele. Konobarske su plaće diljem svijeta prilično male, pa je “tiping” (od engleske riječi tip – napojnica) postao ustaljeni običaj putnika i ljubitelja mjesta na kojima se dobro jede i pije. A konobari, doznajemo iz povjerljivih izvora, često trljaju ruke kada svesrdno ugoste Amerikance, Škote i Ruse, dok ih malo zaboli glava kada je vrijeme plaćanja računa, a za stolom sjede Francuzi ili Talijani s juga Italije, koji se pokatkad žele i cjenkati?! Dobre napojnice uglavnom daju i gosti iz država stare Juge, a posebno oni na privremenom radu u Njemačkoj, Norveškoj, Švicarskoj… Na taj način žele reći da se ima novca, pokazati se pred društvom te potvrditi staru narodnu da beg nije cicija, pa da na kraju nakon obilnog ručka neće počastiti i konobaricu i konobara i kuhara?! I onda odriješe kesu, raspojasaju se, a pokatkad ih prate i svirači.

Zaokruže iznos

Razgovarajući s nekoliko iskusnih konobara, doznao sam da naši ljudi uglavnom zaokruže iznos naviše, napojnice su sve rjeđe i rjeđe, Amerikanci ostavljaju točno deset posto više, a Rusi račun od 150 eura znaju zaokružiti na 200. Naravno da sve ovisi o situaciji, ali ipak morate znati da napojnicu treba ostavljati samo onda kada ste doista zadovoljni uslugama i kada uvidite da se osoblje doista potrudilo uljepšati vam boravak i dalo malo veću mrvicu osobnosti u cjelokupni dojam. Kod nas u Slavoniji, pa i šire, što se tiče konobara, prilično je teška situacija. One prave i pravi mogu se na prste nabrojiti ili su glavom bez obzira pobjegli na bolje plaćena mjesta, a nerijetko u kafićima srećemo nestručno, nepočešljano i drsko osoblje koje nam donosi neoprane čaše s tragovima šminke te izmišlja cijene, ne donosi račune i ima problema s osnovnim matematičkim operacijama?! A blati i struku. Takvi definitivno ne zaslužuju bakšiš, taj simpatični turcizam u hrvatskom jeziku! Konobarenje je umjetnost, a davanje napojnice bonton. Nitko vas ne može natjerati da svoj teško zarađeni novac bacate u vjetar. Napojnica je vaša jasna poruka poštovanja prema konobaru i znak da ste zadovoljni. Ako ne date napojnicu – i to mu je znak da treba još više poraditi na sebi i biti uslužniji. A pravo je osoblje lako prepoznati. Prilikom sljedećeg posjeta restoranu obratite pozornost na ove stvari. Prvi je osmijeh. On pokreće sve i otvara sva vrata. Pa i ona restoranska. Morate se svakoga trenutka osjećati dobrodošli i primijećeni, a ako na ulasku ne čujete odzdrav te kasnije čekate cijelu vječnost da dotična osoba donese jelovnik – to je znak da je konobar propustio svoju šansu i ne osjećajte grižnju savjesti ako ga ne nagradite, pa čak i ako se popravi. Taj je, osim profesije, promašio i šefa i stanicu! Ako ste još nezadovoljni hranom, zaboravite restoran u svom privatnom Google mapsu i ne preporučujte ga nikome. Samo će tako restorani s dobrom uslugom isplivati na površinu, a loši potonuti. Obratite pozornost oslovljava li vas konobar imenom (ima vaše podatke ako ste stol ranije rezervirali), je li pažljivo slušao vaše želje, sugerirao vam jela, priloge, vina i desert. Je li narudžbu jasno ponovio, osmijehnuo se te možda kvalitetno odgovorio na još neko pitanje? Ako ste naručili kavu te vodu, je li možda servirao i keksić ili čokoladicu? Ako ste imali poslovni ručak, nije li možda gnjavio svojim čestim dolascima bez mjere? Sve su to detalji koji život znače, a ako ste mahom odgovorili pohvalno na gornja pitanja, svakako ga nagradite.

Napojnica

A nagradite i taksiste kojom kunom više te nosače u hotelima, sobarice i sobare te radnike svih drugih zanimanja samo ako ste baš prezadovoljni uslugom. Ipak, postoje države u kojima se napojnica u skupljim hotelima smatra nepristojnim običajem. Takav je npr. Japan. U Rumunjskoj, Boliviji, Tajvanu, Armeniji već je uračunat u cijenu. “A što ako večeru plaćam karticom, kako onda dati napojnicu?” pitat će se neki. Diljem svijeta restorani imaju POS uređaje s posebnim poljem TIP – u koje gost unosi iznos napojnice koji se dodaje ukupnom iznosu računa. Kod nas toga uglavnom nema, ali koju kunu uvijek možete ostaviti uz potpisani slip, što će se smatrati lijepom gestom, a nekomu možda uljepšati i dan. Ni vi ne zaboravite da beg nije cicija.

Samo danas beg voli i nešto više - kvalitetu!

Možda vas zanima i ...

Klizanje u Zetri

11.01.2017 u 10:07

U sarajevskoj Zetri traje sezona klizanja. Moguće je iznajmiti klizaljke. Termini su po sat vremena, ulaz 3 KM, najbolji...

  • 475

VAŽNI TELEFONSKI BROJEVI

12.01.2016 u 15:05

Najvažniji telefonski brojevi za javne servise u BiH preuzeti sa portala www.visitmycountry.net

  • 288
loading ...