logo

[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/ajduci2.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/dsc05137.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/dsc-0204-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0034-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0745-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/cvrsnica.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/100-5276.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0769-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4822-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-0213.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4828-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/06\/emotions-3459666-960-720.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-8506-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-9021-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/nac-p-dur.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-5257.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/03\/vrhovi.jpg"}]
[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2022\/08\/poslovna-zena-telefon-sako.jpg","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2022\/08\/preview\/poslovna-zena-telefon-sako.jpg","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2022\/08\/source\/poslovna-zena-telefon-sako.jpg","caption":"","dimensions":{"width":1000,"height":600}},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2022\/08\/zena-frizura-sminka-posao.jpg","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2022\/08\/preview\/zena-frizura-sminka-posao.jpg","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2022\/08\/source\/zena-frizura-sminka-posao.jpg","caption":"","dimensions":{"width":1000,"height":600}},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2022\/08\/poslovna-zena-frizura.jpg","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2022\/08\/preview\/poslovna-zena-frizura.jpg","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2022\/08\/source\/poslovna-zena-frizura.jpg","caption":"","dimensions":{"width":1000,"height":600}}]

Frizura i šminka na razgovoru za posao! Kako ostaviti najbolji utisak?

14.08.2022 u 22:30

  • Praktični savjeti
  • 0

Danima ste radili na pripremi vašeg CV-ja i motivacionog pisma, pripremili ste se za razgovor o temama vezanim za posao za koji aplicirate i potpuno ste spremni za novi poslovni izazov. Međutim, da li ste i fizički spremni za taj važan zadatak? Znate li moć prvog vizuelnog utiska koji ostavljamo na sagovornika i koliko nam može pomoći ili odmoći u dobijanju šanse za novi posao?

Daćemo vam nekoliko savjeta koji će vam pomoći u odabiru šminke i frizure prilagođene ovoj prilici.

Upoznajte radno okruženje i posao za koji aplicirate

Vaša referentna tačka neka bude pozicija za koju se prijavljujete, kao i firma u kojoj konkurišete. Naravno da će postojati razlike u prijavi za posao korporativne sekretarice i radnice u art galeriji. Jedna pozicija je u startu mjesto gdje se očekuje izvjesna ozbiljnost, svedenost i neutralnost, dok druga sa sobom nosi više kreativne slobode, otvorenosti eksperimentisanju i iskazivanju ličnog stila.

Bitno je da možete da zamislite, ako već niste lično vidjeli, svoje potencijalno radno okruženje i da tome prilagodite svoj izgled.

Frizura i kosa – ukrotite svoje pramenove

Na prvom mjestu, za kakvu god frizuru da se opredijelite, kosa mora biti uredna i čista. Ako farbate kosu, ne dozvolite da se primijeti izrastak ili da su vaši pramenovi prerasli i izgubili formu i izgled kakav bi trebalo da imaju.

Ako je prošlo dosta vremena od posljednjeg šišanja, osvježite frizuru skraćivanjem vrhova i vraćanjem oblika i tonusa vašoj kosi. Ne eksperimentišite sa novim frizurama, jer nikad ne znate kada šišanje može krenuti po zlu. Želite li na razgovor otići opterećeni izgledom nove frizure kojom niste zadovoljni?

Onda se držite provjerenog izbora koji vam neće narušiti samopouzdanje onda kada je najmanje potrebno.

 

Odabir frizure na dan intervjua

Najčešći savjet koji ćete dobiti od profesionalaca u vezi sa ovim pitanjem je da sklonite kosu od lica. Time ćete na prvom mjestu otvoriti vaše lice, što uvijek djeluje pozitivno na druge ljude i sagovornike. Djelovaćete pouzdano, prijateljski i sigurno u sebe.

Sa druge strane, to će vam onemogućiti da dodirujete i uvrćete pramenove uz lice, što je najčešća reakcija ispitanika na razgovoru za posao. Ljudi to često nesvjesno čine kada su nesigurni ili u dilemi, a taj pokret odaje njihov nedostatak samopouzdanja i nervozu.

Sve ono što ne želite pokazati anketaru može otkriti taj jednostavan pokret, pa ga je bolje preventivno spriječiti. Tako je najbolja opcija da kosu uredno začešljate, bilo da napravite punđu, konjski rep ili frizuru isfeniranu dalje od lica i zabačenu iza ramena.

Ako imate kratku kosu, onda nećete imati problem sa nestašnim pramenovima, ali poradite na obliku i formi. Izbjegavajte razbarušene i neuredne frizure, ma koliko ih voljeli privatno. Ukrotite kovrdže i pramenove sredstvima za stilizovanje koji će ih držati pod kontrolom, bez lijepljenja i ukrućenog izgleda.

Zapamtite da je samo zdrava kosa ujedno i lijepa kosa, te vodite računa o tome kako je i inače tretirate, od biranja preparata za njegu, do korištenja aparata za stilizovanje i čuvanja od štetnih uticaja sunca i toplote.

Više o njezi kose pročitajte u članku o njenom održavanju u skladu sa tipom kose.

Šminka – paleta kojom ćete oslikati svoj stav i profesionalnost

Najjednostavniji savjet za odabir šminke kada krenete na razgovor za posao je – manje je više. Ne pretjerujte u želji da ostavite dobar vizuelni utisak tako što ćete upotrijebiti sve kozmetičke preparate koje imate.

Ne želite na razgovor otići zacementirani teškim puderima i sjenilima primjerenim večernjem izlasku ili zabavama na kojima je cilj da šminka bude postojana čitav dan. Ono što želite je svjež i prirodan izgled osobe koja je koncentrisana na svoj posao i profesionalne kvalitete, a ne neko ko je opterećen kozmetikom.

Kakve boje šminke odabrati?

Ako se prijavljujete za radno mjesto u korporativnom okruženju, onda je formula za vaš izgled svedeno i prirodno. Ovaj put odbacite tamne boje i dramatična sjenčenja, ma kako vam dobro stajali u ostalim prilikama. Osoba preko puta mora vas osjetiti kao pouzdanu i profesionalnu osobu kojoj je važna suština i vaše stručne kvalifikacije. Ne dozvolite da vaš izgled i prejaka šminka odvuku pažnju sa vaših profesionalnih kvaliteta.

Za ruž birajte uglavnom neutralnije nijanse, bež, boju šampanjca, braon. Ako birate jače boje, onda ostatak šminke potpuno svedite da se uskladite sa tim. Osim što svjetliji ruž ostavlja sofisticiraniji utisak u ovoj prilici, tamniji ruž ima tendenciju da se lakše uoči ako vam završi na zubima. A definitivno ne želite da anketar cijelo vrijeme gleda u trag ruža na vašim zubima.

Kada je ten u pitanju, takođe ne biste smjeli pretjerati. Svakako je bitno da prikrijete potencijalne nepravilnosti na koži, poput prištića, akni, neujednačenog tena, crvenila, ali nemojte pretjerati sa nanošenjem pudera. Izaberite one koje će zamaskirati nedostatke, ali biti polutransparentni i lagani, da se vidi vaša prirodna tekstura kože. Lagani tečni puder ili BB krema će biti sasvim dovoljni. Ako vam se lice previše sjaji, upotrijebite puder u kamenu.

Ako imate problema sa tenom i pitate se kako imati prirodno lijepu i zdravu kožu, pročitajte savjete na portalu Ključ ljepote.

Rumenilo je poželjno u smislu da vam licu da svježinu i prirodnost. I tu koristite blaže nijanse koje ćete ovlaš nanijeti, da djeluje što prirodnije. Izbjegavajte nagle poteze tamnim rumenilima, ostavite to za druge prilike.

Kako našminkati oči?

Birajte sjene za oči zemljanih, neutralnih boja koje su za dvije ili tri nijanse tamnije od vašeg prirodnog tena i boje kapaka. Možete kombinovati nekoliko nijansi iz iste palete za postizanje dubine pogleda i isticanje oblika. Ovaj put zaboravite na tamne boje, metalik i svjetlucave sjene, kao i bijele olovke za oči. Ajlaner, ako ga baš ne želite odbaciti, neka bude diskretno podvučen, najbolje u smeđoj boji koja nije toliko upadljiva, a opet ima taj efekat zasjenčenja.

Za maskaru odaberite onu koja će lijepo da razdvoji i istakne trepavice. Ovaj put preskočite one koje daju dramatičan izgled, previše zgušnjavaju trepavice ili ih čak sljepljuju. Ono što želite postići je prirodan izgled, pa vam je potrebno samo diskretno istaći ljepotu vaših trepavica.

Što se obrva tiče, takođe važi pravilo da ne pretjerujete sa nanošenjem boje na njih. Možete i prirodno popuniti, ako mislite da su prerijetke ili da nemaju pravi oblik, ali zaboravite na gusjeničasti izgled će cijelo vrijeme privlačiti pogled anketara.

Ako se pak prijavljujete na radno mjesto sa mnogo opuštenijom atmosferom, možete biti kreativniji i sa šminkom, ali i dalje nemojte pretjerivati. Ne želite ostaviti utisak neozbiljnog kandidata. A kasnije se svakako možete vratiti svome uobičajenom stilu, ako vidite da je vaše radno okruženje takvo da ne zahtijeva svedenost i određen dres kod.

 

Ne zaboravite parfem

Ni ovdje nemojte pretjerati sa količinom ili odabirom mirisa. Izbjegavajte teške parfeme, a naročito u velikim količinama. Ne dozvolite da prejak miris iziritira sve u okolini i skrene pažnju sa najbitnijih stvari. Ako niste sigurni koliko je parfema previše, zamolite nekoga od ukućana ili prijatelja da vam pomogne.

Dodatni savjeti za šminkanje

Uz ovih nekoliko posebnih savjeta bićete potpuno spremne otići na razgovor za posao:

  • Odabir šminke, frizure i garderobe obavite ranije, ne ostavljajte to za posljednji momenat. Time ćete uštediti na vremenu, ali prije svega na nervozi i greškama koje se dešavaju kada se takve stvari odlučuju u posljednji momenat. Naposlijetku, možete čitavu kombinaciju i isprobati ranije, da vidite kako sve skupa izgleda.
  • Zaboravite na eksperimentisanje sa novom šminkom koju ranije niste koristili. Ne znate kako će se ponašati nakon nekog vremena, koliko će biti postojana, da li će se sjena nakupljati u uglovima očiju, a ruž previše isušivati ili se razmazivati po zubima. Koristite provjerene proizvode za koje znate kako se ponašaju.
  • Za kraj, ali i najbitnija stavka: znajte da vas vaš izgled ne određuje kao osobu i da na razgovor nosite najbitniju stvar, vašu ličnost zajedno sa iskustvom i željom za novim izazovima. Šminka, frizura i garderoba su samo kruna svega što imate da ponudite.

 

 

posao frizura sminka

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije BHPutovanja.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!

Možda vas zanima i ...

Vozači, spremite se: Dolazi zima

08.11.2023 u 12:30

Iako je zima još uvijek poprilično daleko, nije zgoreg pripremiti svog limenog ljubimca za hladnije dane na vrijeme, piš...

  • 0
loading ...