logo

[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/ajduci2.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/dsc05137.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/dsc-0204-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0034-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0745-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/cvrsnica.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/100-5276.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0769-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4822-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-0213.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4828-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4838-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/06\/emotions-3459666-960-720.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-8506-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-9021-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/nac-p-dur.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-5257.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/03\/vrhovi.jpg"}]
[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2017\/10\/potnik610-680258392-1246x640.jpg","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2017\/10\/preview\/potnik610-680258392-1246x640.jpg","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2017\/10\/potnik610-680258392-1246x640.jpg","caption":"","dimensions":{"width":870,"height":460}}]

ŠTA DA URADITE AKO VAM NA PUTOVANJU UKRADU TORBICU

31.10.2017 u 11:33

  • Praktični savjeti
  • 0

Jednostavni savjeti uz pomoć kojih ćete se pobrinuti za bezbjednost na putovanjima

Iza vas je predivan odmor i čeka vas naporan put kući. Prije odlaska na avion, napravite kraću pauzu da biste popili kafu. Kada dođe vrijeme da platite račun, posegnete za novčanikom i... „Gdje je moja torbica?!?“ Krene lavina pitanja u tom trenutku: šta sad da radim, kako da se vratim kući, zašto se krađa dokumenata desila baš meni. Da li ste možda mogli sve to da spriječite?

 

Kada vam odmor prekine krađa, nastupa panika. Bez obzira na to da li su vam na izletu ukradeni lični dokumenti, a istovremeno  lični identitet, ili je riječ samo o vrijednim predmetima kao što je prstenje ili drugi nakit, oblije vas hladan znoj. Ugrožena je vaša bezbjednost, a negdje duboko u sebi nadate se da se sve stvarno ne dešava.

 

Šta možete da učinite kako koferi, ruksaci i novčanici ne bi dobili noge? Da li postoji efikasna preventiva?

Ne budite tipični turista

Od suštinskog značaja jeste da se na odmoru ne ponašate kao tipični turista – turističke majice, besprekoran kofer i mape, što prosto vapi za dugim prstima.

 

Ali čak i kada svojim izgledom ne privlačite pažnju, važno je da neprestano nadgledate svoje stvari. Morate da se pobrinete da vrijedni predmeti nisu nadohvat ruke.

 

Kada putujete u grupi, dogovorite se sa drugim članovima ko će paziti na koga i upozoriti ga ukoliko se oko njegovih stvari mota neko nepoznat.

 

Kod lokalaca se vrijedi raspitati koji su djelovi grada posebno opasni. A pametno je i što prije napustiti mjesta na kojima je prevelika gužva.

Kada se desi

Kada se krađa dogodi, ukoliko paničite, gubite dragocjene minute – traženje ukradenih predmeta neće vam pomoći.

 

U svijetu se svakog dana dogodi više od 400.000 pokušaja džeparenja.

 

Odmah nakon prvog šoka treba da u dešavanje uključite momke u plavom. Iako će vam policija jasno reći da je skoro nemoguće vratiti ukradene stvari, važno je da o takvom događaju imate napravljen zapisnik. Tako će biti mnogo lakše nabaviti dokumente i istražiti neprijatni događaj.

 

Na listi najpoželjnijih se po običaju nađu u nastavku navedeni predmeti. Pročitajte tekst kako biste mogli preventivno da se zaštitite od krađe svakog od njih, odnosno kako treba da se ponašate ukoliko uprkos svemu ostanete bez njih.

Lični dokumenti

Lični dokumenti su najbezbjedniji u sefu u hotelskoj sobi. A ukoliko su vaša putovanja dinamična i stalno se premještate sa jednog mjesta na drugo, prije puta obezbijedite rezervne lične fotografije.

 

Napravite i kopije dokumenata, koje ćete držati odvojene od originala, a skenirane kopije čuvajte u servisima za pohranu podataka (u Cloud-u) kao što su naprimjer Dropbox ili Google Drive.

 

Ukoliko vam i pored svih bezbjednosnih mjera ukradu lične dokumente, krađu prijavite policiji. Javite se diplomatsko-konzularnom predstavništvu Bosne i Hercegovine gdje možete da dobijete privremene dokumente. Potreban vam je dokaz da ste događaj prijavili policiji i lična fotografija. Ukoliko imate (ovjerenu) fotokopiju dokumenata, to će osjetno olakšati postupak, mada putovanje samo sa kopijama nije moguće.

 

Kada se vratite sa putovanja, krađu ličnih dokumenata u roku od osam dana od dolaska morate da prijavite bilo kojoj upravnoj jedinici.

Platne kartice

Bankarski stručnjaci savjetuju da na put nikada ne krećete bez manjeg iznosa gotovine i barem dvije različite platne kartice. Ukoliko izgubite jednu ili vam je ukradu, i dalje ćete imati na raspolaganju drugu. Od suštinske važnosti je da u banci provjerite kako se treba ponašati ukoliko se dogodi krađa.

 

Provjerite i da li možete da dobijete novčanu nadoknadu za vrijeme boravka u stranoj zemlji kako bi vam ostatak putovanja i sređivanje dokumenata bilo lakše.

 

Nakon krađe obavezno otkažite kartice. To obavite uz pomoć domaće banke sa kojom možete da stupite u kontakt putem elektronske pošte ili još bolje telefonom. U banci će vas posavjetovati kako da se ponašate.

 

Ukoliko je vaša kartica već bila zloupotrijebljena, uvijek je dobro da uz pomoć mobilnih aplikacija odnosno računarskih usluga pratite stanje na računu i tako provjeravate šta se dešava sa vašim novcem. Banka će nakon vašeg povratka povrat novca rješavati individualno.

 

Odličan trik pomoću kojeg ćete nadmudriti lopova u slučaju krađe gotovine, ali i platnih kartica, jeste upotreba lažnog novčanika u kojem nema ničega.

Gotovina

Kako biste i slučaju moguće krađe bili što manje oštećeni, gotovinu držite odvojeno: dio čuvajte u koferu, dio u hotelu, a dio držite tijesno uz sebe. Sa prijateljima i članovima porodice prije puta možete da se dogovorite kako bi bili spremni da vam pošalju novac putem neke od mreža za slanje gotovine (npr. Western Union).

 

Ukoliko ste zbog krađe ostali bez sve gotovine, mogućnost slanja novca možete da iskoristite u više od 350.000 mjesta za uplatu/isplatu u više od 200 država na svijetu koje nude mogućnost hitnog slanja.

Mobilni telefon

Prije putovanja pažljivo sačuvajte brojeve telefona i fotografije u posebnim dokumentima i prostoru za pohranjivanje podataka u Cloud-u. Lopovu posao možete da otežate ukoliko telefon zaključate šifrom (koja nije 0000 ili 1234).

 

Ukoliko vas pokradu, za hitne pozive koristite Skype na javnim računarima ili za pomoć zamolite prolaznike oko vas. Prije nego što se latite otkazivanja SIM-kartice, aktiviranjem aplikacije za traženje telefona na daljinu provjerite da li je telefon možda još uvijek tu negdje u blizini.

 

U isto vrijeme, promijenite šifru za pristup korisničkih računa na telefonu. Pojedini operativni sistemi omogućavaju i da sadržaj na telefonu obrišete čak i na daljinu.

Prenosni računari/tableti

Dobronamjeran savjet je da računar ostavite kod kuće ili u hotelu i da uživate. Kada to nije moguće, na elektronskim uređajima podesite barem jednu bezbjednosnu šifru kojom ćete spriječiti da lopovi zloupotrijebe vaše podatke.

 

Ukoliko se krađa dogodi, ključno je da to prijavite policiji. Odmah nakon toga promijenite korisničke naloge i šifre za elektronsku poštu, bankarske račune, društvene mreže i sl.

Spremni i bezbjedni

Od nekih neprijatnosti na putovanjima ne možete da pobjegnete, ali od njih možete na vrijeme djelotvorno da se zaštitite. Na putovanjima je zdravstveno osiguranje postalo već skoro obaveza, a turističkim osiguranjem možete da osigurate i prtljag i lične stvari.

 

Savjetujemo vam da se prije odlaska u inostranstvo posavjetujete sa zastupnikom za osiguranje. Tako će putovanje biti još prijatnije i bićete spremni na pozitivne izazove.

 

 triglav logo

Triglav osiguranje Putovanje Krađa

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije BHPutovanja.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!

Možda vas zanima i ...

Vozači, spremite se: Dolazi zima

15.11.2022 u 12:30

Iako je zima još uvijek poprilično daleko, nije zgoreg pripremiti svog limenog ljubimca za hladnije dane na vrijeme, piš...

  • 0
loading ...