logo

[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/ajduci2.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/dsc05137.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/dsc-0204-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0034-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0745-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/cvrsnica.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/100-5276.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0769-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4822-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-0213.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4828-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/06\/emotions-3459666-960-720.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-8506-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-9021-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/nac-p-dur.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-5257.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/03\/vrhovi.jpg"}]
[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2022\/06\/bhputovanja-zmije.jpg","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2022\/06\/preview\/bhputovanja-zmije.jpg","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2022\/06\/source\/bhputovanja-zmije.jpg","caption":"","dimensions":{"width":1170,"height":688}}]

Zmije se probudile: Seruma ima ali opreza nikad dosta

20.06.2022 u 14:30

  • Praktični savjeti
  • 0

Tekst i foto: Mevludin Mekić

Kao i svake godine dolaskom toplih dana zmije se bude iz zimskog sna i izlaze iz svojih skrovišta. Vrijeme ne mami samo zmije na pojačanu aktivnost nego i ljude, pa sve više vremena provode u prirodi.

Ukoliko spadate u grupu ljubitelja boravka u prirodi, onda je neophodno da, između ostalog, znate i kako da se zaštitite od ujeda zmija, ili kako da reagujete ukoliko dođe do ujeda.

U BiH živi 14 vrsta zmija, a od čega su samo tri otovnice: poskok, riđovka (šarka) i žutokrug (šargan) na koje treba obratiti pažnju ukoliko se nađete u njihovoj blizini.

Zmije napadaju čoveka samo iz straha, i samo i jedino ukoliko ih nagazite. Zmije su jako opasne i u sezoni parenja ili dok njeguju mladunce ali i tada, ako se povučete bez naglih pokreta, neće napasti.

Otrovne zmije naše zemlje se lako razlikuju od neotrovnih. Tijelo otrovnica je kratko i zdepasto i rijetko prelazi 60-tak cm. Glava je široka, srcolika ili trouglasta i uvijek jasno odvojena od tijela naglašeno uskim vratom. Zjenice uske ili ovalne, nikada okrugle. Ove zmije karakterizira tamna, vijugava leđna šara, koja može biti kontinuirana ili isprekidana.Po obojenosti odstupa šarka koja može biti i potpuno crna ili imati niz isprekidanih poprečnih pruga.

Odrasle jedinke zmije riđovke gotovo da jedva dostižu 60 cm. Mužjak riđovke je siv ili smeđe boje sa crnom (u pravilu isprekidanom) šarom, dok su ženke smeđe ili crvenkaste sa manje izraženom smeđom šarom. Ujed šarke je bolan, ali smrtni slučajevi su ekstremno rijetki (npr. u slučaju povrede glavnog krvnog suda).

Balkanski šargan (Vipera ursinii) je najmanja zmija otrovnica u Evropi. Odrasle jedinke narastu do 50cm. Mužjaci su svijetlo smeđi ili sivi, dok su ženke žućkaste. Na sredini leđa nalazi se gotovo uvijek jasna smeđa ili tamno siva cik-cak šara.

Često dijeli stanište sa šarkom, nerijetko i sa poskokom.

Otrov šargana je vrlo slab te se često poredi sa ubodom pčela.

Poskok (Vipera ammodytes) je najotrovnija i najveća zmija otrovnica u Evropi. Naraste u prosjeku oko 65 cm, vrlo rijetko prelazi 90 cm. Najmarkantnija morfološka karakteristika poskoka je roščić koji se nalazi na vrhu njuške. Mužjaci su najčešće sive boje sa crnom cik-cak šarom, dok su ženke najčešće smeđkaste ili crvenkaste, sa ne tako upadljivom cik-cak šarom.

Naseljava gotovo čitavu BiH od nivoa mora do visokih planinskih ekosistema. Otrov poskoka je snažan, te je jedina po život opasna vrsta zmije u BiH. Međutim, pretpostavlja se da su smrtni slučajevi ujeda poskoka u BiH oko 2 odsto.

Foto:Mevludin Mekić

 

U slučaju da vas zmija ugrize

U slučaju ugriza ne paničiti jer ima dovoljno vremena (i više sati ) da se stigne do ljekara. Ne postoji opšta saglasnost u vezi sa liječenjem. Svi se slažu da je neophodno apsolutno mirovanje, jer se kretanjem ubrzava cirkulacija krvi i apsorpcija otrova. 

Kako je prošle godine bila nestašica seruma protiv ugriza zmija u Kantonu Sarajevo, ove godine to nije slučaj što je za naš portal potvrdila dr. Sabina Bungur Milišić iz Hitne medicinske pomoći iz Sarajeva.

- Imamo dovoljne količine seruma za ugriz zmija- kazala je te dodala da smo, nažalost  isti bili prisiljeni uvoziti iz zemalja iz okruženja. BiH je prošle godine dobila  određene količine seruma protiv zmijskog otrova od Instituta za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" iz Beograda jer se u našoj zemlji  ne proizvodi. Nije samo u BiH bilo nestašice ovog seruma.

Mi smo imali tz. konjski serum, koji je bio rizičan zbog alergijskih reakcija – i to više nego kad se javi ujed zmije. Da bi se napravio ovaj protivotrov naučnici koriste konje koji se uzgajaju na posebnim farmama . Konjima ubrizgavaju male doze otrova, a tijelo konja proizvodi antitijela, odnosno proteine koji napadaju i uništavaju otrov u tijelu. Nakon toga, naučnici koriste ta antitijela kako bi napravili serum koji spašava živote ljudima u slučaju ugriza zmija.

Struka zapravo kaže da  serum nije jedini vid terapije kod ujeda zmije te da samo teži oblici dobivaju serum. Liječenje od ujeda zmija podrazumijeva metodu 4 A i 1 I,  I je imobilizacija, a 4 A uključuje analgetik, antibiotik i antitetanus, i tek kod težih slučajeva se daje antiviperin serum.

Šta zapravo ljekari savjetuju da je važno kada i ako  se desi ujed zmije:

U japankama ne ići u prirodu, a ako se desi ujed zmije, ostati miran, priseban. Ako je ekstremitet u pitanju, imobilizirati ga i nikada ga ne dizati u nivo srca. Nikako ne zavezivati da se zaustavi krvotok. Uzimati mnogo tekućine, ne isisavati otrov iz rane. Dakle samo imobilizacija i što manja fizička aktivnost te doći do najbiliže zdravstvene ustanove.

 

zmije ugriz

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije BHPutovanja.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!

Možda vas zanima i ...

Vozači, spremite se: Dolazi zima

08.11.2023 u 12:30

Iako je zima još uvijek poprilično daleko, nije zgoreg pripremiti svog limenog ljubimca za hladnije dane na vrijeme, piš...

  • 0
loading ...