logo

[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/ajduci2.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/dsc05137.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/dsc-0204-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0034-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0745-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/cvrsnica.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/100-5276.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0769-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4822-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-0213.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4828-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4838-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/06\/emotions-3459666-960-720.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-8506-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-9021-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/nac-p-dur.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-5257.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/03\/vrhovi.jpg"}]
[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2018\/06\/kanjon.jpg","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2018\/06\/preview\/kanjon.jpg","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2018\/06\/kanjon.jpg","caption":"","dimensions":{"width":870,"height":460}},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2018\/06\/medo.jpg","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2018\/06\/preview\/medo.jpg","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2018\/06\/source\/medo.jpg","caption":"","dimensions":{"width":960,"height":635}},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2018\/06\/prasuma.jpg","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2018\/06\/preview\/prasuma.jpg","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2018\/06\/source\/prasuma.jpg","caption":"","dimensions":{"width":2048,"height":1536}}]

Prestavljamo: Nacionalni park Sutjeska

25.06.2018 u 09:56

 • ProBiHAdventure
 • 0

O Nacionalnom parku „Sutjeska“

-Nacionalni park „Sutjeska“  osnovan je 13.januara 1962. godine.

Kao područje od posebnih prirodnih vrijednosti i svojstava od ekološkog, naučnog, kulturno-istorijskog, obrazovnog, zdravstveno-rekreativnog i turističkog značaja i kao dobro od opšteg interesa uživa posebnu brigu i zaštitu u svojini Republike.(Zakon o nacionalnim parkovima, Službeni Glasnik RS 75/10).

Osnovna djelatnost : Rad istorijskih mjesta, građevina i sličnih znamenitosti za posjetioce, zaštita prirodnih vrijednoti, kulturno-istorijskih  i drugih dobara, prezentacija i popularizacija. Nacionalni park Sutjeska je najstariji i najveći nacionalni park u Republici Srpskoj/BiH  koji je po svojim prirodnim vrijednostima i ljepotama biser cijelog regiona.

Obuhvata područje Sutjeske sa strogim prirodnim rezervatom Perućica, dijelove planina Maglić (2386 m- najviši vrh u BiH), Volujaka, Vučeva i Zelengore. Zahvaljujući izvanrednim prirodnim vrijednostima i njihovoj očuvanosti NP Sutjeska je od 2000. godine uvršten u II kategoriju IUCN-a (Odjel UN-a za zaštitu prirode i prirodnih dobara).

NP Sutjeska je najraznovrsniji kompleks ekosistema na prostoru BiH i jedan od najraznovrsnijih na prostorima jugoistočne Evrope. Cijelo područje Parka odlikuje izuzetna ljepota i raznolikost oblika pejzaža - od pitomih dolina, gustih šumskih kompleksa, planinskih pašnjaka do visokih planinskih masiva. Na Zelengori se nalazi osam glečerskih jezera „gorskih očiju“, a ono što također karakteriše ovo područje su duboki kanjoni Sutjeske, Hrčavke i Jabučnice, bistrih planinskih rijeka bogatih potočnom pastrmkom. Veoma je dragocjen i bogat fond divljači i rijetkih biljnih vrsta, od kojih su mnoge endemske. U samom srcu Parka smješten je i strogi prirodni rezervat Perućica (1434 ha), najočuvanija i najveća prašuma u Evropi, u kojoj je od osnivanja nacionalnog parka strogo zabranjena bilo kakva intervencija čovjeka.

Na području nacionalnog parka Sutjeska nalaze se i mnogobrojni spomenici starije i novije istorije.

 

Kapaciteti, izazovi , uređenost i poboljšanje

-Javna ustanova Nacionalni park Sutjeska uz velika zalaganje svake godine počinje sezonu sa novim i atraktivnim sadržajem koji u ranijem periodu nisu bili u ponudi.  Park raspolaže brojnim tipovima smještaja ,od hotelskih jedinica, novoizgrađenih vila, preko bungalova do planinskih kuća i koliba u katunu. Ove godine su  otvorene dvije nove vile sa apartmanima, koje raspolažu sa 30 ležajeva. Vile Silver  jedan i  Silver dva nalaze se u podnožju Spomenika Bitke na Sutjesci, a opremljene su modernim kupatilima sa đakuzijem i saunama.Vile su izgrađene pored restorana nacionalne kuhinje  „Komlen“, koji je otvoren prošle godine.Objekti se mogu posjetiti tokom cijele godine, a luksuzan enterijer  i uslovi koje nude parira velikim turističkim centrima. Izgradnjom infrastrukture Nacionalni park „Sutjeska“ postepeno vraća stari sjaj  ustanove i mjesta koje će ponovo biti stjecište omladine i ljubitelja prirode. Obnova i održavanje postojeće i kreiranje nove rekreativne infrastrukture jedan je od ciljeva u planu upravljanja Nacionalnim parkom Sutjeska.

Planom  upravljanja 2014-2029.godina predložen je razvoj održivog turizma pomoću koncesija postojećih resursa parka. Širi pristup razvoju NP Sutjeska u kontekstu održivog turizma bio bi i potez prenosa upravljanja hotelskom infrastrukturom sa Uprave parka na eksternu koncesiju koja opet ne znači kraj uključenosti Parka u turizam.

 

 

Najatraktivnije planinarske staze unutar Nacionalnog parka „Sutjeska“

-Za ljubitelje šetnje po prirodi , planinarenja i alpinizma, tu su pješačke staze , po zavisnosti , pa zavisno od spremnosti  mogu da biraju stazu po težini i dužini uspinjanja. Neke od najatraktivnijih staza su :

               I Tjentište (559 m.n.v.) – Borovno – Dragoš Sedlo – Lokva Dernečište – Maglić (2386 m.n.v.) Dužina staze 22km, spada u kategoriju teških staza.

              II Prijevor – Maglić, dužina staze 2km,može se proći za 3h bez odmora. Spada u kategoriju alpinističkih i vrlo teška staza.

              III Prijevor – Trnovačko jezero, dužina staze 4km, prosječnim hodom za sat i po bez odmora.Spada u staze lagane kategorije.

              IVPrijevor – Suha, dužina 6km,prosječnim tempom pređe se za 2h, kategorisana kao lagana staza.

              V Dragoš Sedlo- Suha , kroz prašumu Perućicu, dužina staze 11km,može se proći za 3h bez odmora, spada u laganu        stazu,a koristi    se isključivo za naučno –edukativni turizam.

                VI Suha – Volujak, dužina 11km, pređe se za 4h bez odmora.Kategorisana kao teška staza.

                VII Suha – Trnovačko jezero, 14km duga staza,može se preći za 4h, spada u red laganih staza.

                VIII Kovačev panj- Donje Bare- Gornje bare- Uglješin vrh- Bregoč- Orlovačko jezero. Dužina staze je 21km, pređe se za 6h, spada u lagane staze.

Na području Parka postoji i biciklistička staza, za poklonike planinskog biciklizma:

                  Tjentište – Milinklade - Hrčavka - Donje Bare – Hrčavka - Dobri Do-Ljubin grob - Crno jezero-Stari katun Videž- Zavidež- Džafer potok- Orlovačko jezero. Dužina staze je 48km. Za ovu  aktivnost moguće je iznajmljivanje bicikala na Tjentištu.

 

Iskustva i preporuke

-Važno je napomenuti , iz dosadašnjeg iskustva, da je prijavljivanje Upravi parka (recepcija, info centar)j obavezno, kao i angažovanje vodiča. Boravak u zaštićenom području je sadržajniji, efikasniji, a svakako bezbjedniji u prisustvu vodiča.Broj posjetilaca kroz strogo zaštićeni rezervat prašuma Perućica je ograničen i potrebna je dozvola Uprave parka.

 

Kalendar događaja u Parku

-Važniji događaji u Parku su sljedeći:

 • mart obilježavanje „Dana šuma“.
 • mart „Svjetski dan voda“.
 • april „Dan planete Zemlje“.
 • maj „Svjetski dan kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj“ UNESCO.
 • maj „Svjetski dan biloške raznolikosti“.
 • maj „Dan EUROPARKA“
 • jun „Međunarodni dan zaštite životne sredine“.
 • jun „Dan Bitke na Sutjesci“.
 • jun „Vidovdanski uspon na Maglić“
 • jul „OK Fest“
 • jul,“ Palačinkijada“,
 • avgust , sajam domaćih proizvoda i narodnih rukotvorina
 • avgust „Dan borovnica“
 • avgust AUTO-MOTO RELI

 

 

 

 

 

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije BHPutovanja.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

 • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!

Možda vas zanima i ...

loading ...