logo

[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/dsc-0243_1.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/dsc05137.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/06\/bh-putovanja.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/mesi-19.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/mevludin-mekic-priroda-lednica.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/cvrsnica.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/100-5276.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/konji-meka-4-of-5.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/07\/avion.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-0213.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/zelengora-font.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/06\/aeroplanes-aircrafts-airplanes-47044.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/06\/emotions-3459666-960-720.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/06\/bh-putovanja-55.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/07\/dubai.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/nac-p-dur.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-5257.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/03\/vrhovi.jpg"}]
[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2018\/06\/toplice-1.jpg","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2018\/06\/preview\/toplice-1.jpg","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2018\/06\/source\/toplice-1.jpg","caption":""},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2018\/06\/toplice-2.jpg","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2018\/06\/preview\/toplice-2.jpg","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2018\/06\/source\/toplice-2.jpg","caption":""},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2018\/06\/muzej.JPG","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2018\/06\/preview\/muzej.JPG","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2018\/06\/source\/muzej.JPG","caption":""},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2018\/06\/nio-2.jpg","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2018\/06\/preview\/nio-2.jpg","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2018\/06\/source\/nio-2.jpg","caption":""},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2018\/06\/predavanje.JPG","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2018\/06\/preview\/predavanje.JPG","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2018\/06\/source\/predavanje.JPG","caption":""},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2018\/06\/publika.JPG","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2018\/06\/preview\/publika.JPG","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2018\/06\/source\/publika.JPG","caption":""},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2018\/06\/doris1-1.JPG","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2018\/06\/preview\/doris1-1.JPG","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2018\/06\/source\/doris1-1.JPG","caption":""}]

Aquafest u Varaždinske Toplice na trenutak vratio običaje i život starih Rimljana

07.06.2018 u 08:47

  • 1276
  • Putovanja
  • 0

Piše: Marija BARIĆ

 

Početak lipnja u Varaždinskim Toplicama svake je godine rezerviran za Aquafest, priredbu koja podsjeća na više od dva tisućljeća dugu tradiciju termalnog kupališta. Aquafest na neki način nastoji oživjeti vrijeme nastanka termi i običaje njihovih graditelja -  Rimljana. Zato svake godine na mjestu arheološkog nalazišta  – starih rimskih termi sve vrvi od kostimiranih skupina koje dolaze iz Ptuja, nekadašnje Petovie, Dalmacije i nekih drugih nekadašnjih rimskih provincija.…Danas, to je zanimljiva igra za domaćine i uzbudljivo događanje za turiste.

Festival vode Aquafest ove godine  otpočeo je povijesno značajnim događajem, otvorenjem stručnog skupa na  arheološkom lokalitetu  Aquae Iasae u rimskoj bazilici,  gdje se po prvi puta u okviru festivala i sa stručne razine progovorilo o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti u zaštiti lokaliteta i razvoja turizma u Gradu Varaždinske Toplice.  

Festival se održava pod pokroviteljstvom  Ministarstva turizma, Ministarstva kulture, Varaždinske županije, Grada Varaždinske Toplice. Najveći teret organizacije podnijeli su, uz idejnu začetnicu, Spomenku Vlahović, prof.,ravnateljicu Zavičajnog muzeja Varaždinske Toplice, Lana Husnjak, direktorica Turističke zajednice Varaždinske Toplice, gradonačelnica  Dragica Ratković i tvrtka Bernarda na čelu s direktoricom Bernardom Cecelja.

Skup i sudionici

Teme su bile iznimno zanimljive: Varaždinske Toplice u Europi, prim.dr.med. Goran Ivanišević, Akademija medicinskih znanosti Hrvatske,Značaj termalnog izvora u svetištu rimskog naselja Aquae Iasae, Dora Kušen Špalj, dip. arh. ; Arheološki muzej ZagrebLjekovita Toplička voda, Silvia Potrebica, liječnik fizijatar reumatolog Termalno i graditeljsko naslijeđe Varaždinskih Toplica, dr.sc. Eduard Kušen, Institut za turizam (vanjski suradnik)Trendovi u turizmu i prilike zdravstvenog turističkog razvoja Varaždinskih Toplica, mr.sc. Neda Telišman Košuta, Institut za turizam,Hote l- luksuzni termalni i zdravstveni centar Bernarda - prezentacija projekta, Vedran Kögl, Arhitektonski studio Plavec i Kögl d.o.o.,Istraživanje i korištenje energije termalnih voda arheološkog lokaliteta Aquae Iasae i šire, mr.sc. Slobodan Kolbah, mr.sc. Željka Sladović.,Rijeka Bednja recipijent voda Varaždinskih Toplica - hidrološki osvrt, Zdenko Kereša,ing.građ., Hrvatske vodeMikrobiologija i ekologija ljekovitog blata u rimskim  termama Aquae Iasae na lokalitetu in situ, dr.sc. Janez Mulec, Karst Slovenska akademija znanosti i umjetnosti.,Znamenite povijesne čaše Toplica Lipik, dr.med.spec.fizijatar Oto Kraml, Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Lipik,Rimska igra Troppa iz Varaždinskih Toplica, Spomenka Vlahović, prof arh., Zavičajni muzej Varaždinske Toplice.

U pauzi predavanja sudionicima skupa posluženi su antički specijaliteti, a na kraju prvog dana uslijedila je  koncertna poslastica u prekrasnom ambijentu rimske bazilike uz harfisticu  Doris Harp Karamatić te Ninu Kraljić i glumca i pjevača Dražena Bratulića.

Kao začin dobrom jelu, tako je i koncert najinovativnije hrvatske harfistice Doris Karamatić s gostima - darovitim pjevačima Ninom Kraljić i Draženom Bratulićem na jedinstvenom arheološkom lokalitetu rimske bazilike u Varaždinskim Toplicama pridonio čarobnom trenutku imaginacije i povratka u vremena nekadašnjih graditelja Aqua Iassa. Koncert je održan prvog dana ovogodišnjeg Aquafesta, koji se održavao 1. i 2. lipnja, uz sponzorstvo Bernarde Cecelja, vlasnice tvrtke Bernarda Krevetni sustavi koja sa sinom Borisom gradi prvi privatni hotelski kompleks u Varaždinskim Toplicama, a ovih dana uz njezin boutique hotel Bernarda otvoren je i reprezentativni restoran koji će na meniju imati i jela iz rimskih vremena.

U rimskom taboru

U večernjem program slijedila je rimska povorka pod bakljama,scenski prikaz žrtve božici Dijani Luni “Lux in tenebris”, borba gladijatora. Subota je obilovala programom pa je u jutarnjem dijelu gradom prodefilirala povorka uz fanfare,  da bi najavili dolazak i pozdravni govor cara Konstantina Velikog.Slijedilo je prinošenje žrtve paljenice,scenski prikaz borbe i prikaz vojnih formacija, nastupile su trbušne plesačice  Udruge za ples i kreativnost Eluna i borba gladijatora te  uz Rimski forum kod bazena prinošenje žrtve ljevanice.

U rimskom taboru također je bilo više no živahno, organizirano je natjecanje u kuhanju rimskog kotlića u parku uz proglašenje dobitnika rimske kuhače. Održana je  modna revija toga, izbor najatraktivnijeg  Rimljanina i najljepše  Nymphe.

Nastupio je  Mak Teatar i ludibundusi - antički ulični zabavljači,a održane su i zanimljive radionice: učenje o vojnoj opremi, odjeći, stupanje, naredbe, vojne formacije… rimske dječje igre- mačevanje, Tropa, Orca, Ludus castellorum, Omilla;izrada antičkog nakita,izrada eko igračaka od kovrčave vrbe te riječnih i i morskih naplavina, prezentirani su zanati, kovački, frizerski, izrada prirodne kozmetike.

 

Povratak u prošlost

Na području današnjih Varaždinskih Toplica,  uz termalni izvor ljekovite vode,  nalazilo se od 1.- 4. stoljeća rimsko naselje Aquae Iasae. Javni dio rimskog naselja nalazio se na najgornjoj terasi topličkog brežuljka (današnji park), stambeni dio na terasama koje se spuštaju prema podnožju brijega, a u samom podnožju ustanovljeni su obrtničko-trgovački i sajamski objekti. Kompleks do danas vidljivih ostataka rimske javne arhitekture sastoji se od kupališnog dijela koji čine zgrade kupališta s bazenima i bazilikom, foruma s trijemovima smještenog oko glavnog termalnog izvora, te kapitolija  s hramovima Jupitera, Junone i Minerve.

Specifični uvjeti tla oko izvora termalne vode, odnosno sedrene naslage, uvjetovali su dobru sačuvanost rimske arhitekture, tako da je ovaj kompleks jedan od najbolje očuvanih lokaliteta u Hrvatskoj.

Termalna sumporna voda koja izvire  na prostoru današnjeg parka iznimno je ljekovita, temperature 58 ostupnjeva Celzijusa, a dosadašnja saznanja ukazuju na korištenje istog izvora više od 2.000 godina. 

 

Aquafest Varaždinske Toplice Rimljani

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije BHPutovanja.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!

Možda vas zanima i ...

Brdo Srđ i dubrovačka žičara

28.05.2018 u 11:17

Brdo Srđ i tvrđavu Imperijal svakako morate posjetiti, a sigurno je da nećete ostati ravnodušni na spektakularnu panoram...

  • 1604
  • 0
loading ...