logo

[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/ajduci2.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/dsc05137.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/dsc-0204-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0034-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0745-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/cvrsnica.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/100-5276.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0769-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4822-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-0213.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4828-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4838-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/06\/emotions-3459666-960-720.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-8506-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-9021-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/nac-p-dur.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-5257.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/03\/vrhovi.jpg"}]
[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2018\/11\/glavna-fra-ma-fu.jpg","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2018\/11\/preview\/glavna-fra-ma-fu.jpg","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2018\/11\/source\/glavna-fra-ma-fu.jpg","caption":"","dimensions":{"width":870,"height":580}},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2018\/11\/fra-ma-fu-1.jpg","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2018\/11\/preview\/fra-ma-fu-1.jpg","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2018\/11\/fra-ma-fu-1.jpg","caption":"","dimensions":{"width":870,"height":460}}]

BILI SMO NA FRA MA FU FESTIVALU REPORTAŽE I REPORTERA

14.11.2018 u 23:16

  • Putovanja
  • 0

Piše: Mevlida Novalić

Četvrti Festival reportaže i reportera Fra Ma Fu je pretposljednjeg septembarskog (produženog) vikenda u Fažani i na Brijunima okupio impresivan broj učesnika i ponudio veoma kvalitetan i zanimljiv program. Osim što su njegovim organizatorima pod voditeljskom palicom  direktora Gorana Gazdeka vremenske prilike išle naruku, podršku održavanju ovogodišnjeg festivala zdušno je dala i općina Fažana i općinski načelnik Radomir Korać , 

 

Hrvatsko novinarsko društvo, volonteri , aktivisti, građani.  Tako je festival ove godine silom (ne)prilika preselio u toplije krajeve baš kao što je i čuveni reporter i veliki putnik Franjo Martin Fuis u čiju čast se on i održava, iz  rodne Virovitice gdje su se održala prva tri festivalska izdanja, stalno putovao u potrazi za novom zgodom i novom pričom. Zanimljivo, u ovim krajevima on nikada nije bio. Zato je Gazdek na otvaranju Festivala istakao da je Fuis upravo na ovakav, simboličan način, doveden u Istru.

 

 

Organizator Festivala, Studijski institut za novinarstvo, kulturu i obrazovanje i Centar za istraživačko novinarstvo uz podršku navedenih ove je godine priredio izložbe fotografija, predstavljanje knjiga, tribine, okrugle stolove, novinarske, stripovske i filmske radionice, promociju druge sezone serije Novine, premijerne projekcije, pozorišne predstave... Fažana je dočekala i ekipu biciklista koja je u Fuisovu čast danima vozila od dalekog Osjeka i Virovitice, a Šime Strikoman zabilježio je svoju  645 i 646 po redu “milenijsku fotografiju”. Da sumiramo, za četiri dana koliko je Festival trajao održano je 35 različitih stručnih skupova koje je pratilo 200 sudionika, od kojih 130 novinara iz 13 zemalja. Zaista impresivna brojka !

 

ODABRALA EKIPA

U čast kolega koji su od samog početka podržavali Fra Ma Fu festival, Tonyju Hnojčiku, Predragu Luciću, Robertu Rokliceru i Damiru Svobodi, a koji su u međuvremenu napustili ovaj svijet, prikazan je kratki film posvećen ovoj četvorici novinara.

Tribinu na kojoj se razgovaralo o proizvodnji, finansiranju i prodaji dokumentarnih filmova vodio je Đelo Hadžiselimović, bivši urednik na HRT-u, koji sada radi na kablovskom kanalu Doku TV. Dokumentarci su postali zanimljiviji od igranih filmova, pojašnjava on, a ni iznosi koji se "vrte" oko ove produkcije nisu više zanemarivi. Treba znati odabrati temu, savjetuje Hadžiselimović, i za ovu priliku odabrao nam je prikazivanje dokumentarca „Novi Gipsy Kings“. Zanimljiva tragikomična priča o rumunjskim Romima koji izvode kontroverzni gipsy pop, u kojem opjevavaju ljubavne jade, ali prvenstveno slave zarađivanje novca.

elo-hadziselimovic.jpg

Novinar i pisac Drago Hedl predstavio je svoj četvrti roman „Vrijeme seksa u doba nevinosti“. „To je roman o zabludama, čežnjama, pokušajima da ispravimo stvari koje nisu pošle najbolje u životu“, kazao je  Hedl. Zašto se, nakon duge novinarske karijere, sada više fokusira na književnost- bilo je jedno od pitanja. Hedl to pojašnjava time da je radni vijek počeo kao urednik časopisa, ali mu je tempo tog posla bio prespor pa se odlučio za novinarstvo. Sada, nakon duge novinarske karijere i svih turbulencija koje ona sa sobom nosi, odabrao se vratiti u mirniju luku kakva je književnost.  

Monodramom " (Slučajni) Perverznjak“ Gradskog kazališta Joza Ivakić iz Vinkovaca glumac Vladimir Andrić je na zanimljiv i duhovit način načinio presjek iz života jednog prosječnog muškarca od adolescentnog doba do odrastanja u porodičnog čovjeka. Nama iz BiH drago je bilo gledati Andrića na sceni, ne samo zbog njegove odlične izvedbe već zbog majice koju je nosio na samom početku izvođenja a na kojoj je bio naslikan lik Vučka, sarajevske olimpijske maskote.  

Zanimljivo je bilo i predavanje „Magija reportaža“ Zlatka Hreljevića, predstavljanje "Press film" festivala, „Izložba fotografija zagrebačkih prosjaka osamdesetih godina“ Brune Szütsa, izložba „Od stripa do filma i natrag“ Veljka Krulčića. Radionicu reportaže za 17 polaznika vodili su novinari, urednici i predavači novinarstva Mirko Mlakar i Saša Leković. Uz obalu Fažane glasno su se po cijeli dan čitale knjige, a na trgovima se moglo uključiti u umjetničke kutke slikanja nazvan „Boje“ te u kut nazvan „Voda“ posvećen najvećem bogatstvu našeg doba - pitkoj vodi. Bilo je vremena i za zabavu i druženje. Plesalo se na koncertima Osmana & Licksa „Tribute Bijelom Dugmetu“ i Šajete. Odlično se jelo u restoranima Fažane, Da Nonna čiji su nas domaćini proveli kroz jednu zanimljivu gastro, ali i životnu priču, restoran Batana koji osim izvanrednih mesnih specijaliteta nude školjke iz vlastitog ulova i vlastito craft pivo. I novinari su pokazali svoja gastro umjeća. Novinar, pisac i gastro znalac Budimir Žižović, pripremio je buzaru od dagnji za 200 sudionika festivala, a novinarke Ana Rogač i Vesna Kocon iz novinarskog društva napravile su izvrsnu riblju paštetu.

Žižović inače vodi i Akademiju soljenja srdela, malene ribe velikih kvaliteta koja predstavlja simbol Fažane. Na trgu Piazza Grande prezentirali su se pršutana Buršić, vinarija Marčeta i drugi predstavnici autentičnih okusa Istre. Novinari su se hranili i jednostavnim jelima u Tratoriji - istarskim maneštrama, fužima s rikolom i pršutom i drugim jelima.

FESTIVAL JE USPIO

Fažana je maleni ribarski  grad iz kojeg svakoga sata trajekt pun turista odlazi put otočja Brijuna, nekad čuvene ljetne rezidencije Josipa Broza Tita. Za 12 minuta stižete do ovog nacionalnog parka u kojem možete uživati u ljepoti, miru i tišini ali i svemu onome što je ovdje ostalo prikovano za vrijeme kada je ovaj veliki državnik tadašnje Jugoslavije dočekivao državnike i vođe  iz cijelog svijeta. Cijena noćenja s doručkom u hotelu Neptun u sezoni je 2190 kuna ( oko550 KM), plus boravišna taksa. Na Brijune ne možete s autom, pa na ovu cijenu dodajte još parking u Fažani za 110 kuna ( oko 28 KM) dnevno. Ko voli nešto drugačije, onda preporučujemo luksuzni resort Bi Village u Fažani koji gostima nudi  mnogobrojne sadržaje, animacije za djecu i odrasle, adrenalinski park.

U konačnici, od naših tijela i tijela prolaznika pravimo na Trgu Sv. Kuzme i Damjana obrise slavnog boksača Mate Parlova koji ovdje ima i spomenik uz obalu . Šime Strikoman sa fotoaparatom u rukama izdaje nam upute kako bi se postavili na pravo mjesto za novu milenijsku fotografiju. Da bi nas fotografisao,vinuo se Šime u visine sa vatrogasnim merdevinama baš kao što se  u visine vinuo i Fra Ma Fu festival nakon svog tek četvrtog izdanja po redu.

Festival je u potpunosti uspio, svi su zadovoljni, posjetitelji, mi kao organizatori i naši domaćini. Već smo počeli pripreme za sljedeći festival koji je, sada je jasno, definitivno preseljen iz Virovitice u Fažanu-  rekao je Goran Gazdek. Odjeci su, odlični, a već dolaze prijave za sljedeću godinu. Gazdek je, kako rekosmo, direktor festivala, direktor produkcije je Ivan Žada, umjetnički direktor je Petar Fehir, direktor komunikacija i promocije Saša Leković. Franjo Martin Fuis zasigurno se prevrće  u grobu, ali od sreće i ponosa.  

 

 START  BiH NA TRIBINI "NOVINE ŽIVE"

Predstavnik  magazina Start BiH, Dario Novalić, bio je jedan od učesnika Festivala a u okviru tribine na temu " Novine žive". Zajedno sa kolegama Dianom i Stankom Ferićem iz hrvatskog "Volim Šibenik" i Robertom Matejovičem iz slovačkog  magazina „Dimenzie“ govorili su o teškim vremenima za štampano novinarstvo, te načinima na koje se  trude da ga održe živim.

dario-tribina.jpg

  

PODRŠKA MARGETIĆU

Festivalski program zaključen je na Brijunima održavanjem okruglog stola na temu „Novinari - kolege ili neprijatelji“, a o stanju u njihovim sredinama govorili su Marijana Camović, predsjednica Sindikata medija Crne Gore, Štefica Galić, urednica portala Tačno.net iz BiH te istraživački novinar Vladimir Kostić iz Srbije. Sve je zasjenio nezavisni  novinar iz Zagreba Domagoj Margetić koji je, obraćajući se kolegama, kazao da od 6. augusta štrajka glađu zbog pritisaka  kojim je izložen on i njegova porodica  zbog njegovog istraživačkog rada, a da pri tome niti institucije reagiraju na njegove prijave, a nema ni reakcije od kolega novinara. Voditelj okrugloga stola Saša Leković izrazio je podršku Margetiću u ime festivala i pozvao ga da prekine štrajk jer, kako je rekao, “neće imati priliku dočekati ispunjenje ni jednoga zahtjeva”.

domagoj-2.jpg

Margetić je, iscrpljen štrajkom i vidno potresen, kolegama jasno i glasno  poručio kako ide do kraja i da neće odustati dok se njegovi zahtjevi ne ispune, između ostalog da se prekinu pristici na njega i njegovu obitelj, da se razotkriju oni koji stoje iza pritisaka.

 

Franjo Martin Fuis Fažana Reporter

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije BHPutovanja.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!

Možda vas zanima i ...

loading ...