logo

[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/ajduci2.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/dsc05137.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/dsc-0204-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0034-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0745-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/cvrsnica.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/100-5276.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0769-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4822-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-0213.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4828-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4838-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/06\/emotions-3459666-960-720.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-8506-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-9021-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/nac-p-dur.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-5257.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/03\/vrhovi.jpg"}]
[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2019\/12\/fijet-obljetnica.jpg","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2019\/12\/preview\/fijet-obljetnica.jpg","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2019\/12\/source\/fijet-obljetnica.jpg","caption":"","dimensions":{"width":1125,"height":412}},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2019\/12\/fijet-rhodes.jpg","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2019\/12\/preview\/fijet-rhodes.jpg","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2019\/12\/source\/fijet-rhodes.jpg","caption":"","dimensions":{"width":960,"height":622}},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2019\/12\/fijet-marakes.png","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2019\/12\/preview\/fijet-marakes.png","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2019\/12\/fijet-marakes.png","caption":"","dimensions":{"width":870,"height":460}}]

FIJET: 65 godina Međunarodnog udruženja novinara i pisaca u turizmu

01.12.2019 u 09:16

  • Putovanja
  • 0

 

 

 

Piše: Dario Novalić

Foto: FIJET

 

Davne 1954. godine u Parizu formirano je Međunarodno udruženje novinara i pisaca u turizmu (Fédération Internationale des Journalistes et Ecrivains du Tourisme, FIJET). Udruženje je nastalo iz ideoloških razloga, pojasnit će nam Tina Eterović Čubrilo, potpredsjednica međunarodnog i predsjednica hrvatskog FIJET-a. Naime, nakon Drugog svjetskog rata gospodarstvo i sve je bilo uništeno, stvorili su se ne samo Berlinski zid, već i ideološki zidovi u glavama ljudi. Ljudi su se razdvajali. Vladalo je siromaštvo, a posebno je bio siromašan Mediteran, odlazilo se u Australiju, Ameriku,… gladovalo. 

- Kolege novinari iz Italije, Francuske i Belgije su se sastali i došli na ideju zaista hvale vrijednu. Osnovali su 2. 12. 1954. svjetsko  udruženje turističkih novinara sa svrhom da se razbiju zidovi ne samo od cigle i betona nego i u glavama ljudi. Pokrenuli su oni odličnu ideju u koju se uključilo 50 zemalja, a vrhunac je bio 2000. godine sa više od 2.000 članova. Bilo je to zlatno doba specijalističkog novinarstva. turističkog novinarstva. Turistički novinari  su uživali mnoge blagodeti, svi su ih pozivali, puno se pisalo, svijet se otvarao na taj način, rušile su se barijere, počeo je, zapravo, jedan pokret - zaključila je Eterović Čubrilo. 

Tadašnja Jugoslavija prepoznala je značaj ovog udruženja i uključila se deset godina nakon njegovog formiranja. Na Makarskoj rivijeri organizirali su se takozvani Majski susreti svjetskih turističkih novinara, gdje se propitivala  turistička strategija zemlje. Majske susrete su posjećivali predsjednici i ministri tadašnjih republika pa čak je i predsjednik države, Josip Broz Tito,  često dolazio. Udruženje je egzistiralo od 1964. do 1990. godine.

 

Promocije internacionalnog turizma

 Ove godine FIJET obilježava punih 65 godina. Razgovaramo sa predsjedavajućim udruženja, Tunižaninom Tijani Haddadom. Kaže on da je FIJET osnovan sa ciljem da doprinese promociji turizma u svijetu, bez diskiminacije ili isključivosti, da se bavi turizmom koji poštuje okoliš i čuva svjetsko kulturno naslijeđe, zapošljava i bori se protiv siromaštva u svijetu.

- FIJET trenutno ima 750 članova iz cijelog svijeta, sa vrlo jakom mrežom komunikacije. To je veza između korisnika, turističkih administratora i svih ostalih sudionika u turizmu - navodi Haddad.

Njemu je na izborima održanim 2016. godine u Moskvi ponovo ukazano povjerenje pa je reizabran za predsjedavajućeg  FIJET. Diplomirao je na univerzitetu u Tunisu. Godine 1973. osnovao je prvi turistički magazin u Tunisu „La gazette Touristique de Tunisie“, a 1994. izabran je za člana tuniškog parlamenta. Od 2004. do 2007. ministar je turizma u svojoj zemlji. Predsjednik FIJET-a preko 25 godina, predsjednik izvršnog vijeća UNWTO dvije godine i posebni savjetnik S.G. već četiri godine. Osnivač je Marina Palace Travel Agent Congress Tour i „Carthago News“.

Na naše pitanje o tome šta smatra najvećim postignućem FIJET-a, kaže: „Stavio bih naglasak na kulturni turizam i samoodrživi turizam.“

 

 

Kada biste imali ogromnu moć nad svim zemljama koje su turističke kako biste postavili stvari? Šta biste naglasili, šta razvijali, šta ukinuli?

- Da imam moć, ukinuo bih „all inclusve system“ jer on uništava ideju turizma i zatvara turiste u zatvoreni prostor hotela. Više od toga, uništava turističke agencije, barove, restorane, pa turističke atrakcije više nisu zemlje, već samo hoteli.

 Kakva je situacija u turizmu u Vašoj državi?

- Tunis je jedna od važnijih turističkih destinacija Mediterana. Ima raznoliku turističku ponudu: morski turizam, Sahara i oaza. Bogata historija sa vrijednom arheologijom, golf tereni, talasoterapija i lov. Nažalost, u posljednjim godinama Tunis je blago propatio zbog nekih terorističkih napada, ali zahvaljujući savjesnosti građana i dramatičnim mjerama koje je donijela Vlada, turizam se vraća u normalu.

 FIJET radi i sa mladim novinarima. Recite nešto o Akademiji za mlade novinare?

- Ciljevi FIJET-a su nastavak promocije internacionalnog turizma sa pozitivnom diskriminacijom u korist destinacija koje „pate“ i trebaju našu podršku i znanje. Također, treba naglastiti da je trening mladih turističkih novinara nešto na čemu FIJET konstantno radi. U ovom polju i nakon našeg iskustva sa Fijet Academy, slijedi projekat kreiranja ljetnog univerziteta za još efikasniji program.

 FIJET dodjeljuje Zlatnu jabuku - recite nam malo o tome? Koji su kriteriji i ko su dosadašnji dobitnici?

- FIJET-ova zlatna jabuka je turistička nagrada za određenu destinaciju, ličnost ili instituciju za doprinos promovisanju internacionalnog turizma, npr. restauracija kulturne baštine ili turističke infrastrukture ili bilo koja turistička inovacija. Do sada su mnogi gradovi i destinacije bili nagrađeni našom Zlatnom jabukom.

Na  redovnom godišnjem Kongresu FIJET-a  koji se od 20. do 25. oktobra održao  u Grčkoj, prosljavljena je  65. godišnjica. Tema kongresa bila je kako uz pomoć državnog turizma promicati određenu zemlju u turističkom , ekološkom, gospodarskom i na druge načine. Bilo je govora i o novim projektima među kojima je i o osnivanju FIJET Sveučilišta za turističko novinarstvo. To Sveučilište trebalo bi zamjeniti dosadašnju Akademiju za mlade novinare.

Kongres je održan u gradu Rodosu na otoku Rodosu u Akti Deluxe Spa resortu koji ima najveći kongresni centar u Jugoistočnoj Europi, desetak restorana i bazena s brojnim animacijama i lijepo uređene plaže

 

 

 

 

 

 

 

 

fijet turizam novinari

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije BHPutovanja.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!

Možda vas zanima i ...

loading ...