logo

[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/ajduci2.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/dsc05137.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/dsc-0204-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0034-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0745-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/cvrsnica.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/100-5276.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0769-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4822-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-0213.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4828-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4838-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/06\/emotions-3459666-960-720.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-8506-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-9021-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/nac-p-dur.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-5257.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/03\/vrhovi.jpg"}]
[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2016\/08\/puntijar-2.jpg","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2016\/08\/preview\/puntijar-2.jpg","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2016\/08\/puntijar-2.jpg","caption":"","dimensions":{"width":870,"height":460}},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2016\/08\/puntijar.jpg","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2016\/08\/preview\/puntijar.jpg","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2016\/08\/puntijar.jpg","caption":"","dimensions":{"width":870,"height":460}},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2016\/08\/puntijar-5.jpg","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2016\/08\/preview\/puntijar-5.jpg","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2016\/08\/source\/puntijar-5.jpg","caption":"","dimensions":{"width":888,"height":628}},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2016\/08\/puntijar-4.jpg","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2016\/08\/preview\/puntijar-4.jpg","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2016\/08\/puntijar-4.jpg","caption":"","dimensions":{"width":870,"height":460}},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2016\/08\/puntijar-3.jpg","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2016\/08\/preview\/puntijar-3.jpg","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2016\/08\/puntijar-3.jpg","caption":"","dimensions":{"width":870,"height":460}}]

HRVATSKA/ZAGREB : Zlatko Puntijar, vlasnik najmanje kuharice na svijetu

05.01.2016 u 20:18

  • Putovanja
  • 0

 Zlatko Puntijar godinama sakuplja stare knjige, kuharice, jelovnike, ugostiteljsku opremu - ide po europskim tavanima, podrumima, buvljim pijacama , učestvuje na svim ozbiljnim aukcijama...

Tekst i foto: Dario Novalić

 

Zlatko Puntijar je rođeni ugostitelj. U punom smislu. Naime, porodica Puntijar u Zagrebu još od 1838. hrani i ugošćava plemiće, predsjednike, crkvene velikodostojnike, političare, biznismene, radnike i sve one koji znaju šta je hedonizam, obožavaju ukusnu hranu i pitku, kvalitetnu kapljicu. Stari zagrebački restoran Stari Puntijar poznat je sladokuscima iz cijele Europe. Oni koji drže do dobrog vina ovdje, u privatnom podrumu, mogu držati svoja skupocjena vina ili se, po želji, ugostiti delicijama spravljanim po receptima iz 16. ili 19. vijeka. Naravno, i moderna kuhinja je uvijek spremna da pripravi sve što bi vas zadovoljilo. Valjda je to jedan od razloga zbog kojeg su sve pape koje su posjećivale ovaj dio Evrope objedovali na ovome mjestu.

Poslije ugodnog obroka mogli su posjetiti najveću zbirku kuharica na svijetu. Zlatko Puntijar, nasljednik i nastavljač tradicije duge preko 177 godina, nije proćerdao trud i rad svojih predaka:

- Prije dvije godine smo otvorili i hotel koji se, naravno, zove Puntijar. Nijedna soba nije isto uređena… Imamo stari , očuvani i restaurirani namještaj, stare knjige, preko 700 slika i nikada vam nije dosadno. Imamo goste koji žele pregledati sve naše sobe, jer  svaka je drugoga stila, nosi drugo ime… U osnovi dobrog ugostiteljstva je da se gosti osjećaju kao kod kuće i još bolje. Mislim da smo taj cilj postigli jer nam se oni koji dođu jednom ponovo vraćaju. I već smo prijatelji, tako da ni porodičnu atmosferu onda nije teško stvoriti.

 

Moj hobi, moja strast

 

Gospodin Puntijar, definitivno, nije običan vlasnik restorana niti hotelijer. Očigledno je da ovdje zarada nije primarna. Važna jeste, no ne i   najvažnija:

 

- Naravno da želimo da svima ovdje bude dobro. Pa mi smo prijatelji sa skoro svima koji dolaze ovdje. Tomu ima jako mnogo razloga. Odmore se ovdje ljudi, opuste... razgovaramo, razmjenjujemo ideje, pričamo o davnim vremenima... Svi tvrde da ovaj naš mali raj ne smatraju isključivo hotelom i restoranom.

 

U sklopu ove zagrebačke oaze hedonizma je i Muzej starih kuharica i jelovnika, te svega što se može vezati za ugostiteljstvo, poput pribora za jelo i kuhanje, u muzeju se nalazi kolekcija sa više od 2000 originalnih kuharica, 1000 jelovnika, kao i 500-tinjak starih turističkih vodiča.

- To je moj hobi, moja strast i, naravno, u nekom smislu moje osnovno zanimanje. Godinama sakupljam stare knjige, kuharice, jelovnike, ugostiteljsku opremu. Idem po europskim tavanima, podrumima, buvljim pijacama. Učestvujem na svim ozbiljnim aukcijama… Jednu od sala nazvali smo Sala jelovnika i u njoj je prikazano oko 300 starih jelovnika. Neki naši prijatelji provedu i po nekoliko sati istražujući te stare dokumente. Sa kuharicama je još zanimljivije. Ne biste vjerovali šta sve tu možete pronaći - i o ljudima i o starim vremenima, našim balkanskim, ali i europskim. Za neka ste jela bili sigurni da su domaća, autohtona, a onda se ispostavi kako ih je neki vojnik donio u naše krajeve. Opet, sa druge strane, neku hranu smatramo uvoznom, a jednostavnim čitanjem kuharica i starih spisa shvatite da je to, ipak, naše originalno jelo.

 

Pronašli smo bosanske, jugoslovenske, hrvatske i srpske jelovnike i kuharice. Lijepo bi bilo kada bi se ovo blago moglo podijeliti sa većim auditorijem.

- Upravo spremam neke izložbe u Hrvatskoj, a u pregovorima sam i sa nekim zaljubljenicima iz cijele naše balkanske regije. Kada ljudi sve to vide znat će se i koliko smo različiti, tačnije, koliko smo slični mi iz Hrvatske, Bosne, Srbije, Slovenije, Makedonije. U kuharicama vam sve piše - priča Puntijar.

 

 

Kako sabljom otvoriti bocu šampanjca

 

U hotelu Puntijar i restoranu Stari Puntijar nikako vam ne može biti dosadno. Ako želite možete za kratko vrijeme naučiti kako sabljom otvoriti bocu šampanjca. Hrvatska je inače treća zemlja na svijetu koja je, odmah nakon Francuske, počela proizvoditi šampanjac istoga kvaliteta i na isti način kako se to radilo u Francuskoj. No, kada su Francuzi zaštitili ime šampanjac i to prvi put 1891, a drugi put 1991. u Hrvatskoj je on promijenio naziv u pjenušac .

- A što se tiče otvaranja šampanjske boce sabljom… Taj su običaj ovdje donijeli Napoleonovi vojnici, kada su se stacionirali kod Samobora. Imali su oni i boce i otvarače i sve što im je trebalo za normalnu konzumaciju. No, jedne noći su se malo podnapili, isukali mačeve i… Tako je nastao taj stari način otvaranja šampanjske boce sabljom. Nije ništa komplikovano. Naučite za pet minuta… - poručuje Puntijar.

 

Još jedna zanimljivost vezana za Zlatka Puntijara jeste i ta da je vlasnik  izdanja „Wiener Kochbuch“, najmanje kuharice na svijetu, štampane oko 1900. godine u Beču, za koju se pretpostavlja da su je izradili češki majstori, koji se smatraju najvećim stučnjacima za minijature.

- Tačno je! U mojoj zbirci najznačajnije mjesto zauzima najmanja kuharica na svijetu. Velika je 2 x 2 centimetra i ima 136 strana. Čuvam je , naravno, na posebnom mjestu i dobri prijatelji je mogu vidjeti uvijek kada se dogovorimo. Postoje četiri ovakve na svijetu. Jedna je prodata na aukciji u Londonu, u Sothebyu, drugu posjeduje poznati kolekcionar iz Beča, a trećaje negdje u Austriji. Ova, četvrta je naravno, kod mene. O tome koliko sam je platio i kako sam je nabavio ne bih govorio za javnost... - priča nam Puntijar.

 

 

Vina pod ključem

 

U sklopu restorana Stari Puntijar nalazi se i vinsku podrum. Na posebnoj temperaturi i vlažnosti, bez previše danje svjetlosti, napravljene su posebne ćelije zaštićene sigurnim i velikim katancima u kojima se čuvaju skupocjena, stara i arhivska vina. Ovaj podrum nije baš pred očima svakodnevnim posjetiocima restorana i ako vam vlasnik ne pokaže gdje je, sami ga nećete naći. No ako imate neka vina do kojih vam je baš stalo i ako ih želite sačuvati za ženidbu sina ili unuka ili diplomu vaše kćeri, obratite se Puntijarima. Ovi se pretinci naime iznajmljuju. Jedan od njih pripada i gradonačelniku Milanu Bandiću. O ostalim zvučnim imenima koja ovdje čuvaju svoja arhivska vina - nećemo! Obećali smo!!!

 

O gastronomiji  i ugostiteljstvu Puntijari znaju sve, što i nije neko čudo znajući da su aktivni ugostitelji evo već 3. vijek. Prava je šteta što Zlatko Puntijar nema katedru na nekom prestižnom  fakultetu koji obrazuje mlade kadrove. Istini za volju, pred par godina Ministrstvo turizma Hrvatske je njega i još nekoliko eksperata angažiralo na brendiranju hrvatskih turističkih proizvoda. I to je, manje-više, sve što je Hrvatska iskoristila od ovoga profesionalca. A on od Hrvatske, od svih tih fondova, poticaja …

 

- Ja ne bih o tome ovom prilikom! - kratak je i jasan Zlatko Puntijar.

 

 

 

 

Zagreb Zlatko Puntijar Stari Puntijar

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije BHPutovanja.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!

Možda vas zanima i ...

loading ...