logo

[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/ajduci2.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/dsc05137.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/dsc-0204-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0034-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0745-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/cvrsnica.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/100-5276.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0769-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4822-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-0213.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4828-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/06\/emotions-3459666-960-720.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-8506-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-9021-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/nac-p-dur.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-5257.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/03\/vrhovi.jpg"}]
[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2023\/05\/katarina-line-2.jpg","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2023\/05\/preview\/katarina-line-2.jpg","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2023\/05\/source\/katarina-line-2.jpg","caption":"","dimensions":{"width":2048,"height":1536}}]

Jedinstveni doživljaj Hrvatske s mora: Ovo je više od krstarenja

09.05.2023 u 16:42

  • Putovanja
  • 0

Tekst: Mevlida Novalić

Foto: Autorica i kolege novinari,učesnici press tripa

" Organizacija press tripa za 20 novinara nije jednostavna, pogotovo kad je tako zahtjevno putovanje koje se sastoji od više različitih elemenata. Boravili smo na luksuznom brodu Aquamarin koji plovi pod zastavom #katarinaline. Posjetili smo Veprinac te OPG Rumac gdje smo kušali njihove delicije i vina. Večera u opatijskom Yacht clubu je bila raj za nepce. Otplovili smo do Raba, razgledali grad, naučili kako se radi Rabska torta i kako se gađa iz samostrela. Objedovali u odličnoj konobi Rab i večerali u Labirintu. Na Krku nas je dočekala kiša, no vodič Denis nas je proveo kroz grad. S busom smo otišli do sirane Magriž te dalje prema Vrbniku na kušanje vina kod Ivana Katunara. Večera u konobi Nada je bila šlag za kraj kratkog, ali slatkog boravka na Kvarneru" , sumirao je nedavno  druženje novinara iz regije na prelijepom hrvatskom Kvarneru Vlado Šestan, domaćin i organizator ovog druženja, poznati svjetski putnik i osnivač popularne facebook grupe i portala Savjetnik za putovanje. Naravno ništa ne može bez podrške turističkih zajednica Opatije, Krka i Raba.

 

 

Naša luksuzna "bijela lađa" koja je dio impresivne flote brodova Katarine Linea plovila je i vodila nas od Opatije do Raba, pa onda do Krka i natrag u Opatiju. "Upoznajte i iskusite pravu Hrvatsku", njihova je poruka za sve ljubitelje ovakvih putovanja.

 

 

Zapravo, zamišljeno je to u Katarina Line vrlo jednostavno, kroz brojne programe na kopnu i brodu koje nudi, a posebno zanimljiva su Deluxe Superior krstarenja. Ona podrazumijevaju plovidbu na novim i raskošno dizajniranim deluxe plovilima koja pružaju više udobnosti i stila, a uključuju razne dodatne usluge, obilaske, degustacije vina i izlete, a sve pažljivo odabrano kako bi se stvorio jedinstveni doživljaj Hrvatske s mora.

Inače, Katarina Line je vodeći DMC u Hrvatskoj i vrhunska kompanija za krstarenja malim brodovima sa sedmičnim polascima od kraja aprila do sredine oktobra iz glavnih turističkih središta Opatije, Splita i Dubrovnika. Sjedište kompanije je u Opatiji, a imaju poslovnice u Splitu i Dubrovniku.

S flotom od više od 60 brodova u šest različitih kategorija, krstarenja su prilagođena svim uzrastima i proračunima. Itinereri linije Katarina pružaju putnicima priliku da istražuju zapanjujući prirodni okoliš i slikovite, neobične mediteranske gradove dok plove s jednog otoka na drugi. Ovaj jedinstveni način putovanja i istraživanja obalnih mjesta jedan je od najpopularnijih i najlakših načina da doživite pravu Hrvatsku.

Od svog osnovana 1992. godine pa do danas, razvila se u jednog od vodećih hrvatskih cruise & travel operatora a sedmični zajamčeni programi krstarenja od sredine aprila do sredine oktobra na više od 35 različitih itinerera i 6 kategorija brodova. 

 

Sezona krstarenja je počela

Sastajemo se u Opatiji, parking obezbjeđen, ključevi automobila se predaju u ruke članova posade- ništa ne brinite, dobijate ključ od kabine i vaše je da dalje uživate.

 

Organiziran je obilazak  Veprinca, zanimljivog  mjesta bogate baštine koji otrkiva značajne kulturno-historijske spomenike. Posjetili smo etno zbirku ovoga kraja, probali kolačiće nazvane po Elizabeti (Beti) - posljednjoj gospodarici veprinačkoga kraja.

 

U OPG-u Rumac čekalo nas je osvježenje i predivan pogled na more. 

 

OPG Rumac smješten je u Maćukima gdje se vrijedni domaćini Patricia i Andrijano Rumac, uz svoje stalne poslove bave proizvodnjom raznih delicija. Jedan od svega nekoliko vinograda na istočnim obroncima Učke je dobar za Malvaziju, Muškat, Chardonnay i Merlot. 

Patricia je enolog i zaslužna za odlična vina i još mnogo toga. OPG Rumac uzgaja breskve, kruške, jabuke i maline od kojih rade izvrsne džemove i sirupe, a ima kod njih i drena, maruna (kestena) te raznog povrća. Za svoje proizvode koriste isključivo domaće namirnice, uzgojene prirodnim načinom, bez aditiva zbog čega postižu izvorne okuse. Terasa pruža divan pogled koji se pamti. Uskoro se otvara nova kušaona, a u planovima su i sobe.

 

Večera je organizirana u Yacht klub koji je smješten u samoj luci, s pogledom na Opatijsku lučicu i Kvarnerski zaljev, uz šetnicu Lungomare.

Poznata gastronautkinja prof. Karin Mimica, koja nam se nakratko pridružila, kazala je da je ovaj restoran tri puta (2019, 2020 i 2021 godine) ušao u  "100 vodećih hrvatskih restorana – Restaurant Croatica"  što je najstariji nacionalni brand oznake kvalitete u ugostiteljstvu, iniciran 1995. godine.

Ući na ovu listu nije  ni lako niti je mala stvar: kvalitetu usluge i ponude ocjenjuju gosti, glasaju i kolege ugostitelji, voditelji restorana a posljednji sud daje Časni odbor projekta koji i proglašava novu listu 100 vodećih. Ono najbolje što hrvatsko ugostiteljstvo nudi prezentiraju u godišnjoj knjizi i vodiču Restaurant Croatica: "100 vodećih hrvatskih restorana i njihovi specijaliteti". Prof. Mimica je urednica portala gastronaut.hr  i voditeljica projekta 100 vodećih hrvatskih restorana – Restaurant Croatica u okviru kojeg je do sada objavljeno 27 bogato ilustriranih izdanja 100 vodećih hrvatskih restorana i njihovih recepata.

 

 

Nakon večere slijedi druženje na brodu uz gitaru i  pjesmu. 

 " Ništa mi neće ovi dan pokvarit'!, čuje se uz šum valova koji udaraju u obalu. Ne sprema se oluja ali svakako je kiša u najavi.

Naša avantura se nastavlja. Čeka nas rani polazak za Rab. 

 O tome uskoro u sljedećem nastavku.  

kvarner OPATIJA RAB KRK VLADO SESTAN KARIN MIMICA KAROLINA LINE

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije BHPutovanja.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!

Možda vas zanima i ...

loading ...