logo

[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/ajduci2.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/dsc05137.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/dsc-0204-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0034-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0745-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/cvrsnica.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/100-5276.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0769-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4822-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-0213.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4828-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/06\/emotions-3459666-960-720.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-8506-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-9021-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/nac-p-dur.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-5257.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/03\/vrhovi.jpg"}]
[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2021\/11\/saudisjka-arabija-start.PNG","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2021\/11\/preview\/saudisjka-arabija-start.PNG","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2021\/11\/saudisjka-arabija-start.PNG","caption":"","dimensions":{"width":870,"height":460}}]

Otkrivanje nepoznate Arabije

15.11.2021 u 14:01

  • Putovanja
  • 0

 

U posljednjih nekoliko godina Kraljevina Saudijska Arabija prolazi vrijeme ubrzanih društvenih i drugih promjena koje su očite svakome onome ko poznaje ovaj dio svijeta. Za razliku od vremena kada su promjene bile ograničene samo na infrastrukturne projekte, ovih godina skoro čitavo saudijsko društvo prolazi kroz brzi tempo preobražaja. Saudijska Arabija i dalje ostaje dosljedna svojoj tradiciji i posebnosti, ali promjene društvenog života, reforma obrazovanja, pravnog sistema i megaprojekti sa jasnim planom aktivnosti svakog ministarstva i državne institucije, mogu se osjetiti u svim segmentima života.

Ovo je zasigurno interesantno vrijeme za biti u Saudijskoj Arabiji.

A jedan od sektora koji ima posebnu pažnju u Viziji 2030, strateškom planu sveobuhvatnog razvoja i reformi kojeg provodi kralj, sluga dvaju harema Selman bin Abdulaziz i njegov prijestolonasljednik Muhamed Bin Selman, jeste turizam.

Još 2017. Saudijska Arabija je bila druga zemlja po broju turista na Bliskom Istoku. Ipak, većina gostiju koji su dolazili u posjetu Kraljevini mogla se svrstati u kategoriju „vjerskog turizma“. Bili su to hodočasnici koji su posjećivali Meku i Medinu, a rijetko druge krajeve Saudije. Saudijska Arabija sada želi promijeniti ovo stanje. Prijestolonasljednik Muhamed bin Salman se, prema izjavama koje je dao medijima, nada da će do 2030. godine turizam donositi prihode u visini 10% bruto domaćeg proizvoda Kraljevine i otvoriti milion radnih mjesta.

Kao i u čitavom svijetu, tako i u Saudijskoj Arabiji, sektor turizma je pogođen pandemijom covid-19. I kako se pojavljuju prve naznake smirivanja situacije u svijetu tako i Saudijska Arabija ponovo vraća fokus na svoju viziju prezentacije do sada nepoznatih turističkih destinacija svijetu. Saudijska Arabija je iskoristila pandemiju da domaće stanovništvo, poznato po svojoj sklonosti da putuje svijetom, usmjeri prema destinacijama u samoj Kraljevini, što je uveliko pomoglo ne samo da ovaj sektor opstane, nego i da se razviju novi turistički potencijali i proizvodi.

 

Jedna od najmarkantnijih lokacija koja je posljednjih godina otvorena za javnost i u koju se posebno ulaže je Madain Saleh, drevni nabatejski grad u regiji Al-Ula, kojeg zovu i Nova Petra. Ovaj drevni grad je već uvršten na Listu svjetske kulturne baštine UNESCO-a. Prema sporazumu koji je Saudijska Arabija potpisala sa Francuskom, ovaj lokalitet će biti zaštićen i prilagođen za turističke posjete, s izgrađenom infrastrukturom, uz promociju održivog turizma u regiji. Svi kapaciteti se grade tako da se uklope u okoliš i ne odudaraju od svoga okruženja. Tu su hoteli i kongresne sale sa reflektirajućim fasadama koje ne možete ni primijetiti ako gledate sa veće udaljenosti.

Inače, Madain Saleh, nekada poznat kao Hegra, bio je južna nabatejska prijestonica, dok je Petra, danas svjetski poznata turistička atrakcija u Jordanu, bila sjeverna prijestonica. I dok svi znaju za Petru, Madain Saleh je doskora ostao relativno nepoznat. Grad je hiljadama godina bio dio važne trgovačke rute i mjesto susreta mnogih kultura. Ovdje se nalazi 131 drevna grobnica od kojih su najatraktivnije one koje su dramatično uklesane u stijene. Arapi mjesto nazivaju Medain ili Gradovi Saliha, jer se vjeruje da je to stanište naroda kojem je prema kur'anskom kazivanju poslan poslanik Salih (a.s.) i gdje se odvijala epopeja iskvarenog naroda koji nije želio slijediti uputu Božijih poslanika.

 

 

Među novim otkrićima Arabije je i južni region Asir koji predstavlja svijet za sebe i, slobodno možemo reći, nije ni nalik ostatku Arabije. Ljetnje kiše donose zelenilo planinskim vidikovcima, a popularne aktivnosti uključuju pješačenje, planinarenje i obilazak istorijskog sela Ridžal Alma. Ovo je region u čije turističke potencijale se također posljednjih godina sistemski ulaže.

Osim otkrivanja skrivenih tajni Arabije, Javni investicioni fond (The Public Investment Fund, PIF) je u nekoliko posljednjih godina pokrenuo magaprojekte koji trebaju ne samo pojačati turističke potencijale Saudije nego i biti pokretač ekonomije čitavih regija. Takvi projekti su zabavni grad u Qiddiyi, nedaleko od Rijada, vizionarski grad budućnosti NEOM na sjeveru Kraljevine, na tromeđi Jordana, Egipta i Saudije, rijetki koraljni greben i ostrva u vlasništvu Red Sea Co., nova svjetska destinacija za wellness u Amaali i brojni drugi od kojih svaki zaslužuje da bude priča za sebe.

Tako se Projekat Crveno more prostire duž 100 km obale, između gradova Umludž i Al Wadžh. Obala i 50 netaknutih ostrva uz nju bit će pretvoreni u luksuznu turističku zonu, sa brojnim prvoklasnim hotelima, zabavnim sadržajima i sopstvenim aerodromom. Ovo će biti „poluautonomna zona“ sa posebnim propisima.

Futuristički grad NEOM-a je posebna priča. To je projekat vrijedan 500 milijardi dolara i očekuje se da će biti završen za 30 do 50 godina, kada će biti ozbiljna konkurencija Dubaiju, Abu Dabiju i Dohi. To će, prema svim pokazateljima, biti država u državi. Radovi su u toku i prva faza bi trebala biti gotova 2025. godine, a saudijska vlada očekuje da će ovaj grad preuzeti primat kao centar poslovanja, trgovine i zabave u regionu.

Lista znamenitosti i novih ponuda je duga i vjerovatno će biti sve duža. Oteglo bi se sve ih nabrajati ovdje, a svi imaju internet pa mogu i sami napraviti virtualni obilazak.

Danas sve više Saudijaca iskazuje interesovanje za posjetu Bosni i Hercegovini. Mnogi turisti koji su godinama ljeta provodili u Švicarskoj, Garmisch-Partenkirchenu i brojnim drugim svjetskim destinacijama već su bili u Bosni ili razmišljaju da posjete našu domovinu. Ali je realno očekivati da turisti iz Bosne i Hercegovine, koji su na Bliskom istoku dolazili u Egipat, Jordan i Dubai, počnu dolaziti i u Kraljevinu i to ne samo zbog hadža i umre. Već su turističke saudijske vize dostupne u Sarajevu vrlo jednostavno i relativno jeftino za državljane BiH, tako da je samo pitanje vremena kada će oni malo dubljih džepova iz naše zemlje početi otkrivati do sada skrivene tajne Arabije.

Piše: Muhamed Jusić (ambasador BiH u Saudijskoj Arabiji)

saudijska arabija turizam

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije BHPutovanja.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!

Možda vas zanima i ...

loading ...