logo

[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/dsc-0243_1.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/dsc05137.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/06\/bh-putovanja.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/mesi-19.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/mevludin-mekic-priroda-lednica.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/cvrsnica.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/100-5276.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/konji-meka-4-of-5.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-0213.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/zelengora-font.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/06\/aeroplanes-aircrafts-airplanes-47044.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/06\/emotions-3459666-960-720.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/06\/bh-putovanja-55.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/12\/cincar-2018-001-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/nac-p-dur.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-5257.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/03\/vrhovi.jpg"}]
[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2016\/09\/varsava-3.jpg","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2016\/09\/preview\/varsava-3.jpg","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2016\/09\/source\/varsava-3.jpg","caption":""},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2016\/09\/varsava.jpg","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2016\/09\/preview\/varsava.jpg","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2016\/09\/source\/varsava.jpg","caption":""},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2016\/09\/varsava-2.jpg","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2016\/09\/preview\/varsava-2.jpg","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2016\/09\/source\/varsava-2.jpg","caption":""},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2016\/09\/varsava-4.jpg","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2016\/09\/preview\/varsava-4.jpg","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2016\/09\/source\/varsava-4.jpg","caption":""},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2016\/09\/varsava-5.jpg","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2016\/09\/preview\/varsava-5.jpg","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2016\/09\/source\/varsava-5.jpg","caption":""},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2016\/09\/varsava-6.jpg","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2016\/09\/preview\/varsava-6.jpg","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2016\/09\/source\/varsava-6.jpg","caption":""},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2016\/09\/varsava-7.jpg","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2016\/09\/preview\/varsava-7.jpg","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2016\/09\/source\/varsava-7.jpg","caption":""},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2016\/09\/varsava-8.jpg","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2016\/09\/preview\/varsava-8.jpg","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2016\/09\/source\/varsava-8.jpg","caption":""}]

POLJSKA/VARŠAVA: Od istočnog bloka do zapadnog šmeka

06.08.2016 u 11:43

  • 758
  • Putovanja
  • 0

Istorijsko središte grada je 1980. godine uvršteno na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Evropi kao jedinstven primjer poslijeratne obnove starog centra grada koji sadrži primjerke građevina u svim istorijskim razdobljima u periodu od 13. do 20. v.

 

Smještena na srednjem dijelu toka i na obje obale rijeke Visle u srednjomazovjeckoj niziji, dvomilionska Varšava još od kraja 16. vijeka ima status glavnog grada Poljske. Kao i većina drugih prijestolnica, osim političkog, predstavlja i važan kulturni i naučni centar, koji je ujedno i dom 55.000 studenata.

 

Staro, a novo

U Varšavi se nalaze parlament, predsjednička palača i poljska vlada. Pored toga što je najveći grad u Poljskoj, Varšava je i središte Mazovjeckog vojvodstva.

Posljednjih dvadesetak godina ova metropola se postepeno profilira i kao važna turistička destinacija, bar u ovom dijelu Evrope. To pokazuje i podatak da je prošle godine zabilježeno čak 15 miliona dolazaka turista.

Slike nezapamćenih razaranja tokom Drugog svjetskog rata, po kojima Varšavu poznaje cijeli svijet, nestaju iz sjećanja već nakon što vam se ukažu prvi obrisi grada kojeg danas krase nevjerovatni oblakoderi poput onih u sjevernoameričkim gradovima ili zapadnoevropskim metropolama. Nakon ulaska u grad, druga stvar koju ćete sigurno primijetiti jeste nevjerovatna čistoća i urednost. Treća, za mnoge možda i najvažnija, stvar jesu pristupačne cijene i javni prevoz koji funkcioniše na zavidnom nivou.

Za trenutak je ipak neophodno vratiti se malo u tragičnu prošlost i spomenuti da je nakon kompletnog uništenja starog dijela grada, tačnije srednjovjekovnog Starog grada, poslije rata isti kompletno obnovljen i rekonstruisan u izvornoj verziji. Upravo Stari grad, tačnije Kraljevski dvorac obično predstavlja polaznu tačku za obilazak grada, naročito ukoliko Varšavu posjetite u aranžmanu neke turističke agencije. Unutar Starog grada se nalazi i Barbakan, kompleks kula, zidina i utvrda koje su možda i najveća turistička atrakacija.

Trg Rinek Starego Mjasta je sastavni dio Starog grada i u svakom trenutku vrvi od turista iz cijelog svijeta, a dodatnu dinamiku, poput drugih popularnih mjesta, daju mu ulični svirači, mali prodavci, razni umjetnici te, naravno, brojni kafići. Mnogi tvrde da se upravo na ovom mjestu najbolje osjeti duh i atmosfera Varšave.

Treba spomenuti da je cijelo istorijsko središte 1980. godine uvršteno na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Evropi kao jedinstven primjer poslijeratne obnove starog centra grada koje sadrži primjerke građevina u svim istorijskim razdobljima u periodu od 13. do 20. vijeka.

Najčešće mete objektiva turističkih fotoaparata svakako su i Katedrala svetog Ivana Krstitelja, za koju kažu da je najstarija i najvažnija crkva u Poljskoj.

 

Ponosni na Chopina

Sa visinom od 22 metra, Sigmundov stub, podignut krajem 17. vijeka u čast kralja koji je Varšavi upravo i dao status glavnog grada, predstavlja još jedan od simbola grada, mada nije poznato šta o njemu misle posjetioci iz Krakova s obzirom da je Sigmund status prijestolnice prethodno oduzeo upravo Krakovu.

Ljetna rezidencija kralja Ivana III, palata u Wilanówu, iz takođe 17. vijeka, kao najimpresivniji primjer barokne građevine u Poljskoj, predstavlja još jednu od turističkih atrakcija. Prostor oko same palate upotpunjuju prekrasni vrt i jezero.

Bulevar Kraljevska cesta, koji se prostire južno od Starog grada, predstavlja elitnu ulicu, u kojoj je smještena i Predsjednička palata.

Kao i mnogi veliki gradovi, i Varšava ima umjetničku četvrt zvanu Praga, na desnoj obali Visle, koja obiluje galerijama i kulturnim institucijama. Praga je svojevremeno predstavljala zaseban grad.

Najveći park u Varšavi su Kraljevske toplice, koji datira iz 17. vijeka, a nalazi se 2-3 kilometra od Starog grada. U parku se nalazi spomenik slavnom kompozitoru Frederiku Šopenu (Frederic Chopin). Iako je bio sin naturalizovanog Francuza, koji se doselio u Poljsku 1787. godine, i majke Poljakinje, te sa deset godina napustio Poljsku i otišao u Pariz, stanovnici grada su na njega naročito ponosni.

 

Pazite se taksista

U najnovije monumentalne građevine spada i nacionalni stadion izgrađen za potrebe Evropskog nogometnog prvenstva 2012. godine. Prema pojedinim izvorima, u njegovu gradnju je uloženo nevjerovatnih 500 miliona eura.

Za sve one koji uskoro namjeravaju posjetiti Varšavu, osim upozorenja da zime znaju biti izrazito hladne, treba reći da je ponuda smještaja nešto slabija u odnosu na veličinu grada pa je poželjno unaprijed rezervisati. U najčešće žalbe turista idu one o prevarama taksista i previsokim računima, što je najlakše izbjeći korištenjem javnog prevoza.

Kada je pak riječ o gastronomskoj ponudi, nacionalnom kuhinjom od namirnica dominiraju kiseli kupus, cvekla, krastavci i gljive, a od mesnih prerađevina razne vrste kobasica. Ljubitelji mesa će sigurno primijetiti jaku aromu zbog korištenja raznih začina tokom pripreme.

Ako se pak mora izdvojiti neko specifično jelo koje se treba probati tokom boravka, preporuka bi bili pierogi, jastučići koji se prave od tijesta za rezance, a mogu biti punjeni mljevenim mesom, sirom, kupusom ili čak i voćem.

 

Sirena, simbol grada

Još od 14. vijeka na grbu Varšave se nalazi sirena koja drži mač i štit, a kao simbol grada se nalazi na većini suvenira.

Legenda o sireni kaže da je varšavska sirena jedna od dvije sestre sirene iz Baltičkog mora. Sirena je rijekom Vislom doplivala do današnje Varšave, a obećala je, kao zahvalu ribaru koji ju je spasio iz mreže nekog trgovca, da će štititi njega i njegov grad. Njena se sestra nastanila u Kopenhagenu, gdje stoji na ulazu u luku.

 

 

 

 

 

 

 

 

varsava grad Poljska

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije BHPutovanja.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!

Možda vas zanima i ...

SAD/SAN FRANCISKO: Pariz zapada

15.08.2016 u 10:24

San Francisko nije najveći grad Sjedinjenih Američkih Država, nije najhladniji, a nije, vjerujte, ni najtopliji. Ali je,...

  • 598
  • 0
loading ...