Turistička zajednica grada Nina ugostila regionalnu ekipu novinara:Gastrošetnja posvećena morskoj šparogi, cvijetu soli, šokolu
24.05.2022 u 20:44
- Putovanja
- 0
Turistička zajednica grada Nina je početkom maja u suradnji s ugostiteljima i Klubom Gastronaut ugostila regionalnu ekipu turističkih novinara među kojima se našla i ekipa našeg portala. Teme ovog gastro druženja bile su morske šparoge, ninski šokol, cvijet soli i druga jela s namirnicama ninskog kraja.
Naš prvi susret sa navedeniim delicijama desio se u Pizzeriji ZA KVARAT URE. Bile su tu hladne ninske plate sa šokolom i pršutom, pizze s morskim šparogama - s plodovima mora, margarita i kozice i morske šparoge, pizza s ninskim šokolom, salate s cvijetom soli uz vino graševinu OPG Butić.
Slijedila je posjeta Muzeju ninskih starina koji ima svoje stalne postavke obzirom na bogatu kulturnu i arheološku baštinu Nina. Živjeli su ovdje različiti narodi, od Liburna, preko Rimljana, do 7. vijeka kada dolaze Slaveni, među njima i Hrvati koji su u 9. vijeku na mjestu Nina osnovali veliko i važno središte i ,zapravo, iz Nina potiču vrlo važni predmeti i ostaci te ranosrednjovjekovne hrvatske države.
Numizmatičarima – i ne samo njima – zanimljiv je Judin srebrnjak, jedan od 16 evidentiranih primjeraka u Evropi. Tu su i ninska antička vrata i kameni mostovi. U stari je grad na otoku moguće doći jedino prolaskom preko jednog od dva mosta izgrađena u 16 vijeku ili kroz očuvana Donja i Gornja gradska vrata (16. - 18. vijeka). Kustos muzeja kaže nam da su najvredniji predmeti ovog muzeja ostaci dva drvena broda iz druge polovice 11. vijeka, popularno nazvani kondure ( Condura Croatica).
Put nas je dalje odveo ka Konobi Branimir koja se nalazi tik uz crkvu sv. Križa koja važi za jedinstveni svjetlosni, sunčani kalendar i jedini je sakralni objekt u Ninu koji je ostao netaknut od građenja do danas. Crkvica je zahvaljujući položaju prozora i uglu padanja svjetlosti, svojevrsni kalendar pa se po sunčevim zrakama može odrediti tačan datum suncostaja (solsticija) i ravnodnevnice (ekvinocija), što je na prvi dan ljeta polazište održavanja zanimljive manifestacije Festivala sunca i svjetlosti.
Nakon prezentacije tematskih jela, nastavak druženja u ovom restoranu uz ribu s mrijestilišta Cromaris u Ninu i vina Kraljevskih vinograda.
Sljedeće jutro dočekuju nas domaćini De Salt - Street Food & BAR, koji nudi savršen Burger Grgur Ninski s Ninskim šokolom i bruscette s kozicama i slanušom/morskom šparogom.
I za kraj, za one koji ne znaju, da pojasnimo: ninski šokol je izvorni proizvod koji se od davnina priprema u Ninu i okolnim mjestima. Način pripreme tajna je svake obitelji koja ga priprema.
Začeci pripreme šokola sežu u 17. vijeku a u Ninu se od 2003. godine održava Ninska šokolijada- jedinstveno natjecanje koje u julu okuplja velik broj majstora u izradi šokola, ali i mnogo drugih mještana i gostiju koji uživaju u događanjima, mirisima i, dakako, okusima.
Piše: Mevlida Novalić
Foto: Dario Novalić
Komentara: 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije BHPutovanja.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.