logo

[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/ajduci2.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/dsc05137.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/dsc-0204-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0034-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0745-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/cvrsnica.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/100-5276.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0769-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4822-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-0213.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4828-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4838-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/06\/emotions-3459666-960-720.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-8506-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-9021-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/nac-p-dur.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-5257.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/03\/vrhovi.jpg"}]
[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2022\/02\/marko-polo-6.jpg","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2022\/02\/preview\/marko-polo-6.jpg","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2022\/02\/source\/marko-polo-6.jpg","caption":"","dimensions":{"width":2048,"height":1536}}]

U hotelu Esplanade svečana dodjela turističkih nagrada Marko Polo

10.12.2021 u 15:58

  • Putovanja
  • 0

U organizaciji FIJET-a Hrvatska, u suradnji sa Zborom turističkih novinara HND-a u prelijepom hotelu Esplanade u  Zagrebu i ove godine uručene su nagrade Marko Polo za najbolje turističke reportaže. Svečanu dodjelu nagrada su došli popratiti i predstavnici turističkih novinara, članovi FIJET-a iz Bosne i Hercegovine, Francuske, Mađarske, Rumunjske, Slovenije i Srbije.

 

Uredniku  i vlasniku magazina “Start BiH” i turističkog portala bhputovanja.ba, Dariju Novaliću uručena je prestižna nagrada Međunarodne turističke nagrade Povelja fest – Antonio Conte ‘2020, “Za profesionalnu izvrsnost, time i izniman doprinos promociji turizma” koja zbog pandemije Covid 19 nije ranije preuzeta.

 

Nagrada je dodijeljena u okviru Međunarodne smotre turizma, turističkog filma, krajobraza – 27. INTERSTAS-a koji se tradicionalno održava u hrvatskom gradu Solinu u mjesecu novembru.

 

 

 

Marko Polo Grand Prix za inozemnog novinara, koji se dodjeljuje za najbolju reportažu iz zemlje koja je bila domaćin međunarodnog kongresa FIJET-a prethodne godine, nije dodijeljen jer kongres u 2020/2021 godini nije održan.

 

NAGRADE DOMAĆIM NOVINARIMA za 2021.

Ocjenjivački odbor, koji je djelovao u sastavu Jadranka Rilović, Hrvoje Zovko i  Ante Gavranović (predsjednik), donio je sljedeće odluke:

Marko Polo Grand Prix domaćem novinaru  (Statua Marko Polo + Povelja)

 

ŽELJKO ŽUTELIJA

Za knjigu  „Moj Zagreb - najljepši grad na svijetu“ i osobni doprinos visokim standardima turističkog novinarstva.

Novinar i publicist Željko Žutelija proputovavši  svijet, obilazeći mnoge gradove  zaključio je  da je njegov Zagreb najljepši. Zaključio je i to da njegov Zagreb ponekad zaboravlja da je najljepši, pa ga na to valja podsjetiti. I napravio je to napisavši knjigu "Moj Zagreb : najljepši grad na svijetu".

 

Za izvrsnost objavljenih reportaža i putopisa  dodijeljene su Plakete s likom Marka Pola + povelje, a ove godine dobitnici su:

1. PETRA SOMEK - ČASOPIS MERIDIJANI

Za edukativne reportaže i putopise o svim djelovima Hrvatske uz vrhunske autorske radove i  fotografije.

2. PAULA I  ĐELO JUSIĆ - ADRIATON

Za maštovit prikaz  hrvatskih krajeva u TV serijalu „Bajkovita Hrvatska“s elementima  turističke promidžbe i edukativne komponente serijala.

3. ŽELJKO MARUŠIĆ

Za dugovječnu emisiju  „Željko Marušić i gosti“ kojom je promovirao hrvatske turističke potencijale i mogućnosti.

4. SLOBODAN KADIĆ

Za trajan i kvalitetan doprinos upoznavanju turističkih atrakcija i nepoznatih dragulja Hrvatskog turizma kroz objave reportaža u Glasu Slavonije.

5. DENIS  MAHMUTOVIĆ

Za seriju reportaža objavljenih u novinskom izdanju 24 sata, koji nas vode u neobična, manje istražena i zanimljiva mjesta diljemHrvatske

6. VLADIMIR  KUMBRIJA

Za osobni doprinos razvoju emisija o turizmu na Hrvatskom radiju – 1. program. 

Svake godine FIJET dodjeljuje Posebna priznanja za  posebne reportaže  i nove trendove objava, a ove godine dobitnici su:

1. RADIO SLJEME za  posebne turističke emisije o Zagrebu „ Noćenje s doručkom“ i „Moj frtalj“. Nagradu je ime Radio Sljeme preuzela Ana Lacković Varga.

2. MARIO PUŠIĆ - Informativni KA PORTAL za stalnu putopisnu rubriku „Skriveni raj nadohvat ruke“.

3. Udruga TV Student - nagradu dobivaju kao polaznici Ljetne akademije novinara za reportažu o akademiji i Solunu, kroz zanimljiv pristup u obradi zadane turističke teme, objavljenoj na HRT 4 u 20-minutnoj reportaži TV Student.

Reklama - nastavite čitati ispod oglasa

U 2020.  godini FIJET je pokrenuo nagradu FIJET Tolerance, koja se dodjeljuje osobama iz javnog ili javnog medijskog života, koji svojim životnim radom doprinose razumijevanju, različitosti kultura i razbijaju predrasuda, ukratko toleranciju življenja različitosti.

Prva nagrada je dodijeljena 2020 g. Tijani Haddad, predsjedniku FIJET-a, te putopiscu Hrvoju Ivančiću.

Ovogodišnja nagrade dodijeljena je g. HASSAN HAIDAR DIAB-u, novinaru Večernjeg lista za doprinos razbijanju predrasuda, reportažama iz zemalja prema kojima postoje određene zadrške, razumijevanju različitosti i razvijanju tolerancije.

 

ZAHVALNICA:

Vojku Pleštini, direktoru Međunarodnog turističkog film festivala u Solinu za izuzetan doprinos i partnerstvo u realizaciji projekta „Marko Polo“.

DAROVNICA

Gradu Korčuli je uručen originalni odljev Marka Pola, po kojem su rađene nagrade, autorski rad akad. slikara Luje Lozice, koji je bez naknade prava odljeva i nagrada poklonio predsjednici FIJET-a Tini Čubrilo.  

Posebna nagrada - plaketa s likom Marka Pola.

 

Nagrada Marko Polo, kao i cijeli projekt usvojen je na Predsjedništvu Svjetskog udruženja FIJET-a 2006. godine, na  prijedlog Tine Čubrilo, koja je i autor projekta.  15 godina je od uvođenja projekta, a 11. godina dodjele nagrada.

Nagrada je uručena Tini Čubrilo povodom 15.godišnjice ustanovljenja nagrade.

tina-marko-polo.jpg

 

DO SADA DODJELJENE NAGRADE MARKO POLO GRAND PRIX

INOZEMNI  NOVINARI KOJI SU NAGRAĐENI U PERIODU 2010-2020

1. JIM THOMPSON, USA

2. PLAMEN STAREV,BUGARSKA

3. GIAN PAOLO BONOMI, ITALIJA

4. LUIS NUNEZE LADAVEZE, ŠPANJOLSKA

5. MARIA PAREDES, USA I JUŽNA AMERIKA

6. GEORGES YOUNES, LIBANON

7. KAMENKO MILENKOVIĆ, SRBIJA

8. MARIA DEL MAR GARCIA AQUILO, ŠPANJOLSKA

9. GILBERT MENNE, BELGIJA

10. STEFAN BACIU, RUMUNJSKA

11. ALBINA PODBEVŠEK, SLOVENIJA

DOMAĆI NOVINARI KOJI SU NAGRAĐENI U PERIODU OD 2010 DO 2021

STIPE BOŽIĆ                              
JASEN BOKO                               
MERI ŠILOVIĆ  
PAUL BRADBURY
MATEJ PERKOV    
SAŠA PJANIĆ                     
ŠIME  STRIKOMAN
IVO PERVAN
ASHLEY COLBURN
RADMILA  KOVAČEVIĆ
GORAN MILIĆ


 

Pokrovitelji i sponzori orgnizacije dodjele nagrade: Ministarstvo turizma, HTZ, Grad Zagreb, Turistička zajednica grada Zagreba, Grad i TZ Korčula, Večernji list, Hotel Esplanade,  Hrvatsko novinarskom društvo te sponzori pića koja obilježavaju Hrvatsku tradiciju i autentičnost Nikola Serdar - Dalmatino i Feravino.

 

 

 Na doprinosu svečanosti s vrhunskim glazbenim nastupima zahvaljuju Pauli i Đelu Jusiću, Voljenu Grbcu i Mirku Švendi Žigi.

 

 

 

marko polo fijet

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije BHPutovanja.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!

Možda vas zanima i ...

Otkrivanje nepoznate Arabije

15.11.2021 u 14:01

Još 2017. Saudijska Arabija je bila druga zemlja po broju turista na Bliskom Istoku. Ipak, većina gostiju koji su dolazi...

  • 0
loading ...