logo

[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/ajduci2.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/dsc05137.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/dsc-0204-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0034-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0745-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/cvrsnica.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/100-5276.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0769-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4822-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-0213.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4828-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4838-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/06\/emotions-3459666-960-720.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-8506-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-9021-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/nac-p-dur.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-5257.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/03\/vrhovi.jpg"}]
[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2019\/10\/venecija-3-min.jpg","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2019\/10\/preview\/venecija-3-min.jpg","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2019\/10\/source\/venecija-3-min.jpg","caption":"","dimensions":{"width":1916,"height":1046}}]

Venecija: Grad gdje je vrijeme stalo

23.10.2019 u 10:54

  • Putovanja
  • 0

Dok se vozite kanalima lako ćete predočiti Veneciju za vrijeme duždeva – egzotična mješavina Istoka i Zapada, trgovci i putnici poput Marca Pola donose i odnose svilu i začine, okupljaju se ispred grandiozne Duždeve palače i na Trgu svetog Marka. Daleko od turističkih znamenitosti i vreve, Venecija živi drugačijim životom – kanali su uski, uz obalu se nalaze mali barovi u kojima je lokalno stanovništvo brojnije od turista. 

Venice, Italy, Bridge, Sea, Times, Travel

Tokom ljeta u gradu je neizdrživo vruće i zagušljivo pa sve više turista odlučuje posjetiti grad tokom zime. Tada je najbolje ukrcati se na jedan od brodića (vaporetto) koji voze kanalima, osluškivati zvukove, mirisati zrak – upijati atmosferu.

Veneciju danas najbolje opisuju riječi Henrya Jamesa: „Draga, stara Venecija je izgubila svoje lice, oblik, reputaciju, samopoštovanje, ali pored svega toga nije izgubila niti djelić svoje prepoznatljivosti.“ Inače, o Veneciji se pisalo mnogo više nego o većini gradova na svijetu. Petrarca ju je godine 1364. smatrao „bogatom zlatom, još bogatijom slavom“. Goethe je godine 1786. mislio da se taj grad ne može usporediti ni sa jednim drugim, Ernst Moritz Arndt zgražavao se nad „odvratnim pogledom i mirisom“, Charles Dickens je sanjario o njoj 1844. godine, stvarnost Venecije nadmešuje „maštu i najdivljijeg zanesenjaka“, a Thomas Mann je taj grad godine 1913. nazvao „nejnevjerovatnijim od svih gradova“. 

La Serenissima, kako joj često tepaju, sagrađena je na 116 otoka, omeđenih sa više od 170 kanala koji su pak spojeni sa 409 mostova. Canal Grande, najdulji kanal, ujedno je i njihova najpoznatija „ulica“ te presijeca stari dio grada na dva dijela.

 

ŠTA IZBJEĆI
- Paziti na sitne džepare
- Ispijanje kafe ili bilo čega drugog na Trgu
sv. Marka (zbog cijena)
- Ljeti bez mještana, zimi bez turista
- Velike gužve u vrijeme praznika

 Ako se odlučite posjetiti Ca’ d’Oro (Palazzo Santa Sofia), možete uživati u djelima slavnih talijanskih umjetnika ili autora iz flamanske škole, a kolekcija obuhvata i razne skulpture te keramičke predmete. Redovna karta košta 12 eura, a rezervacija dodatni euro.

Ako u Veneciju stignete vozom na stanicu Santa Lucia, čim izađete sa stanice ugledat ćete već spomenuti kanal i naša je preporuka da se ukrcate u jedan od vodenih taksija ili brodova javnoga gradskog prevoza te se provezete njime i na taj način ga najbolje upoznate.

Prvi od tri mosta koji prelaze preko Kanala ujedno je i najpoznatiji - Ponte di Rialto. Cijela njegova okolica vrlo je živopisna, a pogotovo obližnja tržnica koja je u doba karnevala prepuna nadaleko poznatih maski i kostima. Ovdje se nalaze i glavni vezovi najpopularnijeg simbola Venecije - gondole, a tu vam je i odlična prilika za popiti cappuccino na brojnim terasama ili otkriti što skrivaju uske „calle“ ili poneki „compo“, tj. trg.

Venice, Italy, Ponte Di Rialto Bridge, Bridge, Old Town

 

Uz Canal Grande vidjet ćete na desetke predivnih palača, od kojih su najpoznatije Casa d’Oro, Casa Rezzonico i Palazzo Grassi, dok vam se uz pokrajnje kanale otkrivaju mnogobrojne crkve, ali i La Fenice, zgrada opere. Tu je još i crkva Santa Maria della Salute, koji stoji kao čuvar uz ušće Kanala u Lagunu. Venecija još i danas izgleda kao u vrijeme svog procvata. U očima mnogih turista pretvorila se nekadašnja Venecija u kameni spomenik koji vrijedi vidjeti. Središte okupljanja je Duždeva palača, sjedište nekoć najmoćnije sile Jadrana.

Image result for theodor fountain venice

Tu je i  Zvonik sv. Marka, ispred kojeg nerijetko znaju stajati kolone turista kako bi se popeli na vrh odakle se vidi cijela Venecija, njezini trgovi, krovovi i gotovo čitava laguna. Sam Trg svetog Marka sa jedne je strane omeđen Starim i Novim prokurativama, a sa druge predivnom bazilikom istoimenog sveca, koju krase pozlaćeni mozaici, skulpture i kupole.

 Na trgu ćete, također, naići i na neizbježne golubove te brojne statue lava sa krilima, glavnog simbola sv. Marka. Theodor Fontane, koji je 1874. godine posjetio Veneciju, našao je grad čarobnim i poetskim, ali ga je takođe smatrao i prljavim - poput lijepe djevojke neopranog vrata. Njoj je potrebna mjesečina, pri kojoj se sve vidi nekako na pola, zabilježio je on. Prije dolaska na trg ne zaboravite pogledati Ponte dei Sospiri, tj. Most uzdaha, koji je ime dobio zbog zatvorenika kojima je to bio posljednji pogled na Veneciju prije odlaska  u obližnje ćelije.

Image result for ponte dei sospiri

Da bi vidjeli sve ove ljepote i čari Venecije, od sljedeće godine, gradska uprava je donijela odluku da će turisti morati plaćati ''ulaznicu'' u grad. To će se primjenjivati samo na turiste koji dolaze na jedan dan te putnike sa kruzera, ali ne i na one koji borave u hotelima.

Ova odluka je donijeta radi suzbijanja masovnog turizma koji je vrlo prisutnan u Veneciji i stvara veliki broj problema te se smatra krivcem za poskupljenje nekretnina i seljenje stanovnika.

Gradonačelnik Luigi Brugnaro smatra da je ova odluka vrlo korisna u borbi protiv loših posljedica masovnog turizma i da može služiti kao model ostalim europskim gradovima koji se suočavaju sa tim problemom.

 

venecija turizam masovni turizam

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije BHPutovanja.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!

Možda vas zanima i ...

loading ...