Cvjetovi tikvica prava su poslastica: Evo nekoliko recepata za pripremu
01.10.2022 u 09:52
- Gastro
- 0
Obožavaju ih Talijani, Grci i Francuzi. Kod nas se, nažalost, slabo koriste i malo je poznato da su jestivi. Cvjetovi tikvice su baš kao i tikvica dobar izvor vitamina C, kalija i folata.
Ako imate priliku, svoj vrt u kojem uzgajte ovu biljku ili poznajete nekoga ko je kod sebe ima, još nije kasno za branje ovih narančasto–žutih ukrasa jeseni.
Cvjetovi tikvica beru se u jutarnjim satima, kad procvatu, i najbolje ih je jesti istoga dana jer do sutradan već počnu venuti.
Jedu se svježi u salatama, a mogu poslužiti i kao dekoracija jelima, no najbolji su prženi, pogotovo punjeni, primjerice, ricottom (ili kremastim mladim sirom), jer u tom slučaju dobivate savršenu kombinaciju kremastog i hrskavog. Ricottu možete obogatiti i dodacima po želji :naribanim parmezanom, svježim mirisnim začinima , ali i mozzarellom, inćunima, pršutom ...
Cvjetovi punjeni ricottom i parmezanom
Potrebni sastojci:
10-ak cvjetova tikvica
tri kašike ricotte (može i mladog sira pomiješanog s pavlakom)
pola vrećice parmezana
Po želji u smjesu dodajte nasjeckani svježi bosiljak i origano i kašičicu preprženih nasjeckanih pinjola..
Smjesa:
1,5 dcl jako hladne mineralne vode
2-3 žlice oštrog brašna
Priprema:
Izmiješajte sir i parmezan te nasjeckani bosiljak (ako želite) i tom smjesom punite cvjetove. Prethodno ih operite, ostavite da se osuše i odstranite im peteljke te tučak i prašnike. Napunite ih pripremljenom smjesom i zavrnite im vrhove da ne bi curila.
Smjesa: Izmiješajte brašno i dobro ohlađenu mineralnu vodu. Cvjetove umočite u tempuru i pržite na jako ugrijanom ulju maksimalno dvije minute. Nakon što ih izvadite iz ulja, stavite ih na kuhinjski papir da upije višak masnoće i poslužite tople.
Prženi cvjetovi tikvica
Potrebni sastojci:
cvjetovi tikvica
ulje za prženje
Smjesa
šolja brašna
šolja i pol ledene gazirane mineralne vode
sol
pola kašike sode bikarbone
Priprema
Brašno, sol i sodu bikarbonu izmiješajte u zdjelici, ulijte ledenu gaziranu mineralnu vodu te izmiješajte. Nije potrebno previše miješati, a neće smetati ni ukoliko bude grudica u smjesi.
Ulijte ulje u duboku tavu i zagrijte. Cvjetove tikvica kojima ste prethodno uklonili tučak umočite u smjesu i ubacite u vruće ulje. Pržite ih kratko, dok ne postanu hrskavi, te svakako okrenite da se isprže s obje strane.
Smjesa brašna i mineralne vode dat će hrskavost cvjetovima i u isto vrijeme očuvati njihov nježan okus. Izbjegavajte pripremati smjesu s jajima jer je previše vlažna i vjerojatno će okus jaja prevladati te tako u drugi plan potisnuti delikatan okus cvjetova.
PRIJATNO!
Komentara: 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije BHPutovanja.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.