Kukuruzni hljeb za zdraviji organizam
10.11.2022 u 14:09
- Gastro
- 0
Ako želite da počnete da se hranite zdravije,a niste spremni da se odreknete hljeba, predlažemo da pripremite kukuruzni hljeb i uvrstite ga u svoju ishranu.
Svi smo mnogo puta čuli priče o tome koliko je hljeb od pšeničnog brašna nezdrav i kakve posljedice može ostaviti na zdravlje. Povećava rizik od gojaznosti, dijabetesa i drugih zdravstvenih smetnji. Zbog toga preporučujemo da umjesto njega, u svoju prehranu uvedete hljeb od kukuruznog brašna.
Ovaj hljeb ima manje ugljikohidrata, samim tim i manje kalorija. Preporučujemo ga ukoliko želite zadržati ili postići vitku liniju. Pored toga, ima i znatno manje glutena, a to umanjuje rizik od nastanka alergijskih reakcija u organizmu. Lako se vari, poboljšava funkcije varenja i probave. Također, smanjuje rizik od taloženja lošeg kolesterola na zidovima krvnih sudova.
Sastojci
- 250 g kukuruznog brašna
- 250 g pšeničnog brašna
- Mala kašika soli
- Mala kašika šećera
- 50 g kvasca
- Pola kesice praška za pecivo
- 4 dl mlijeka
- Malo ulja
Priprema
Sjedinite sve suhe sastojke osim kvasca. Od navedene količine mlijeka, izvojite 3 dl i prokuhajte. U ključalo mlijeko dodajte preostali decilitar i rastopite kvasac. Prelijte ostatak mješavine i zamijesite kompaktno tijesto. Ostavite ga da odstoji oko sat vremena, a nakon toga ga premijesite, ubacite u pleh premazan uljem.
Peći u rerni na 180 stepeni, sve dok korica hljeba ne porumeni. Pečen hljeb zamotajte u čistu pamučnu krpu i ostavite da se ohladi.
Komentara: 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije BHPutovanja.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.