Za one koji još uvijek ne znaju: Koja je razlika između turske i bosanske kafe
04.04.2023 u 11:28
- Gastro
- 0
Pripremanje i turske i bosanske kafe počinje prženjem zrna kafe i mljevenjem u fini prah. Tako samljevena kafa se stavlja u bakrenu posudu ili džezvu (ili cezve na turskom).
Sve ostalo je potpuno drugačije. Turci pomiješaju mljevenu kafu sa šećerom preko čega preliju hladnu vodu i onda je stavljaju na peć da prokuha.
Bosanska kafa priprema se tako što se prvo stavi voda da proključa, a nakon ključanja se dodaje kafa. Nakon što voda prokuha, izdvoji se mala količina vode, potom se dodaje kafa u vodu i vrati na peć nekoliko minuta kako bi opet proključala. Nakon toga se prelije toplom vodom koja je prethodno izdvojena.
Mnogi će reći da je razlika između turske i bosanske kafe neprimjetna, ali će Turci za bosansku kafu reći da je gorka i gusta. Lakši način prepoznavanja o kojoj kafi se radi je po tome kako se služe. Bosanska kafa šećeri se po želji, poslužuje se uz kocke šećera i/ili rahatlokum. U Turskoj, cezve ili džezva ostaje u kuhinji, a ne na stolu kako je to slučaj kod bosanske kafe.
Bosna i Hercegovina je jedna od rijetkih zemalja u kojima naziv "bosanska kafa" nije stvar samo nacionalnog ponosa, već i prepoznatljivosti.
Komentara: 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije BHPutovanja.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.