logo

[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/ajduci2.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/dsc05137.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/dsc-0204-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0034-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0745-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/cvrsnica.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/100-5276.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0769-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4822-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-0213.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4828-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/06\/emotions-3459666-960-720.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-8506-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-9021-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/nac-p-dur.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-5257.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/03\/vrhovi.jpg"}]
[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2023\/11\/img-5571.JPG","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2023\/11\/preview\/img-5571.JPG","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2023\/11\/source\/img-5571.JPG","caption":"","dimensions":{"width":1170,"height":877}}]

KAKO JE PARK 'RAVNE 2' POSTAO NAJVEĆA GALERIJA UMJETNINA

22.11.2023 u 13:33

  • Atrakcije BiH
  • 0

Transformacija zapuštenog, močvarnog zemljišta s divljim deponijama u Visokom (BiH) u najljepši i najsadržajniji park na jugu Evrope traje gotovo deset godina, kažu iz Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'

 

Sjajni tim ove Fondacije , napravio je uzbudljivi arheološki park s pet pronađenih ulaza u prahistorijske podzemne tunele. Također i sportski park s vrhunskim teniskim terenima i gledalištem za 2.000 posjetioca koje je otvorio najbolji svjetski teniser Novak Đoković u julu 2022., zatim odbojkom na pijesku i basket igralištem koji je bio domaćin međunarodnim turnirima. Park 'Ravne 2' postao je kulturna oaza Huma (Balkana) s brojnim festivalima, sajmovima, koncertima, promocijama knjiga, pozorišnim predstavama, sesijama yoge i hodajućim meditacijama u labirintima ljubavi, energije, pročišćenja i zdravlja, festivalima tanga, salse i folklora te mnogobrojnim radionicama. 

Sve više Park Ravne 2 postaje i najveći otvoreni galerijski prostor s umjetninama. Naime, Fondacija se povezala s najboljim kiparima iz Bosne i Hercegovina sa Akademije likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu dajući podršku zapostavljenoj umjetnosti i kulturi. 

Tako je samo u proteklih nekoliko mjeseci Park postao bogatiji za originalni, unikatni stećak, sljemenjak na postolju, mase 10 tona. Dr Adis Ellias Fejzić je uklesao kosmičke simbole, koji se inače sreću na fenomenu stećaka, dajući mu svoj kreativni pečat i kreirajući pravo remek djelo modernog kiparstva.

 

Ilirska kraljica Teuta, koja je vladala prije 2.250 godina dobila je svoj paviljon, a njena originalna statua djelo je magistra kiparstva Damira Šabića. Odmah do nje je i paviljon s kraljem Stefanom (Stjepanom) Tvrtkom Kotromanićem, djelo profesora Darka Šobota. Profesori i studeni sa ALU Univerziteta u Sarajevu autori su 'Leteće piramide sa srcem'. Ove godine otvorena je i Aleja bisti besmrtnih pjesnika ljubavne poezije: Tagore (Indija), Rumi (Perzija), Neruda (Čile), Lorka (Španija), Jesenjin (Rusija) i Edgar Allan Poe (SAD). Naš genijalni um Nikola Tesla dobio je svoj paviljon i 'Teslin trg', a izvanrednu statuu je napravio magistar kiparstva Damir Šabić.

 

Ranije je u Parku postavljen 'Geopunkturni krug' čiji su kreatori četrnaest kipara iz šest zemalja (SAD, Austrija, Njemačka, Češka, Hrvatska, Slovenija) s ambasadorom UNESCO-a kiparom Markom Pogačnikom na čelu. 'Zelena kristalna piramida' na sebi nosi simbolizam Mira, Ljubavi, Radosti i Kosmičkog jedinstva, a na podu prostorije kineski energetski simbolizam 'Bagua' prema životnoj filozofiji Feng Shui. Slovenačka umjetnica Vesna Neferamis autorica je statue 'Ona' koja je simbol ženske energije. Dvadeset i četiri stuba s oslikanim motivima misterioznih arheoloških lokacija na šest kontinenata čine instalaciju 'Vremeplov'.

 

Planovi za 2024. godinu su vrlo ambiciozni. Dogovorena je izrada pet bosanskih vila (Gorska, vila, Bosanska vila, Crvena vila, Kraljica vila Zlatna, vila Planinka) koje će svoj dom pronaći u 'Magičnoj šumi' Parka, zatim paviljon s replikama statua pronađenih u praistorijskoj Vinči te biste naših pjesnika (Miroslav Krleža, France Prešeren, Petar Petrović Njegoš, Meša Selimović, Ivo Andrić, Aleksa Šantić, Desanka Maksimović, Mak Dizdar) i naših velikana naučne misli (Ruđer Bošković, Vladimir Prelog, Lavoslav Ružička, Mihajlo Pupin, Milutin Milanković, Jožef Štefan, Muris Osmanagić, Mileva Marić Ajnštajn).

 

Park je 2016. godina imao 10.000 posjeta, a ove 2023. godine očekuje se rekordan broj od 200.000 posjetilaca čime je postao najposjećenija turistička destinacija u središnjoj BiH. Ulaz u Park, parkinzi, toaleti, instalacije i svi programi su besplatni za posjetioce. U posljednje dvije godine u parku je bilo više od 100 osnovnih škola koji su tu provodili po čitav dan. 

 

Vlasnici parka Dr Semir Osmanagić i Sabina Osmanagić su poklonili Park Fondaciji koja ga održava i ulaže u njegove sadržaje dajući ih besplatno na korištenje lokalnoj zajednici i turistima iz čitavog svijeta.

 

‍Originalni moderni stećak, sljemenjak na postolju, 10 tona, sa simbolima duple spirale, ilirskim i srednjevjekovnim konjanikom, Suncem i Mjesecom, isprepletenim zmajevima, drvom života, svastikom, heksagonom, formulom '3-6-9' i zvjezdanim konstelacijama Plejada i Oriona.


Posljednji bosanski ban i prvi bosanski kralj Stefan (Stjepan, Stipan) Tvrtko Kotromanić, vladar srpskih, bosanskih, hrvatskih i crnogorskih prostora, donosilac prosperiteta regionu.


Ilirska kraljica Teuta je vladala od 231. godine p.n.e. do 228. godine p.n.e. i branila je svoje kraljevstvo od monstruozne antičke Rimske države koja je okupirala naše prostore otimajući resurse i vršeći kulturocid i genocid. Njenom statuom ispravlja se viševjekovna nepravda vladarici koju naše narodne predaje opisuju kao 'Mudru kao zmiju, hrabru kao lav i lijepu kao vila'.


Nikola Tesla, čovjek koji je izumio budućnost, autor 600 patenata, jedan od najvećih umova kojega je Hum ikada imao.


Piramida na heksagonu pojačava energiju, trodimenzionalno srce je simbol ljubavi, krila donose slobodu, a sunce život.


Statua 'Ona' nosi poruku ljubavi sa srcem okrenutim prema posjetiocima, koje se nalazi na tanjiru 'Cvijeta života', s licem bez facijalnih karakterstika jer predstavlja sve žene, žensku energiju, energiju empatije, emocija, ljubavi.


Geopunkturni krug pojačava energiju prostora, 'liječi našu Majku Zemlju'. Uklesani simboli predstavljaju 'Bosansku piramidu Sunca', 'Bosansku piramidu Ljubavi', 'Piramidu bosanskog Zmaja', elemente kreacije, dualnost... Svi su blokovi okrenuti licem prema jugu. Sunčeve zrake padaju na bijelu podlogu, odbijaju se od nje, i nose u svijet poruke ljubavi i pozitivne energije piramida.


Autori ljubavne poezije ne znaju za političke granice koje naša civilizacija povlači. Od hindu i perzijske poezije, do latinoameričke, ruske i američke. Ljubavni jadi svuda su isti i pogađaju sve ljude bez obzira na kom kontinentu žive.


Oslikane misteriozne arheološke lokacije piramida u Egiptu, Mauricijusu, Hondurasu, Guatemali, Meksiku, Kambodži, BiH, Indoneziji, SAD megalitne lokacije Južne Afrike, Francuske, Velike Britanije, Perua, Etiopije, Australije, Švedske... Prolaz između stubova 'Vremeplova' je kao prolaz kroz prostor i vrijeme.


Zelena kristalna piramida u simbolima mira, ljubavi, radosti i Kosmičkog jedinstva s kineskom Baguom u tajnoj prostoriji.


Dr Semir Osmanagić i Sabina Osmanagić

PARK RAVNE VISOKO SEMIR OSMANAGIĆ

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije BHPutovanja.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!

Možda vas zanima i ...

loading ...