logo

[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/ajduci2.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/dsc05137.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/dsc-0204-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0034-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0745-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/cvrsnica.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/100-5276.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0769-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4822-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-0213.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4828-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/06\/emotions-3459666-960-720.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-8506-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-9021-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/nac-p-dur.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-5257.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/03\/vrhovi.jpg"}]
[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2016\/08\/2_1.jpg","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2016\/08\/preview\/2_1.jpg","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2016\/08\/2_1.jpg","caption":"","dimensions":{"width":870,"height":460}},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2016\/08\/ascinica-1.jpg","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2016\/08\/preview\/ascinica-1.jpg","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2016\/08\/ascinica-1.jpg","caption":"","dimensions":{"width":870,"height":460}},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2016\/08\/3_2.jpg","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2016\/08\/preview\/3_2.jpg","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2016\/08\/3_2.jpg","caption":"","dimensions":{"width":870,"height":460}},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2016\/08\/4_1.jpg","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2016\/08\/preview\/4_1.jpg","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2016\/08\/4_1.jpg","caption":"","dimensions":{"width":870,"height":460}},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2016\/08\/5_1.jpg","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2016\/08\/preview\/5_1.jpg","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2016\/08\/5_1.jpg","caption":"","dimensions":{"width":870,"height":460}},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2016\/08\/6_1.jpg","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2016\/08\/preview\/6_1.jpg","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2016\/08\/6_1.jpg","caption":"","dimensions":{"width":870,"height":460}},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2016\/08\/7.jpg","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2016\/08\/preview\/7.jpg","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2016\/08\/7.jpg","caption":"","dimensions":{"width":870,"height":460}},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2016\/08\/8_1.jpg","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2016\/08\/preview\/8_1.jpg","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2016\/08\/8_1.jpg","caption":"","dimensions":{"width":870,"height":460}},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2016\/08\/9_1.jpg","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2016\/08\/preview\/9_1.jpg","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2016\/08\/9_1.jpg","caption":"","dimensions":{"width":870,"height":460}}]

Aščinice, mjesta za gurmane koji žele uživati u tradicionalnoj bosanskoj hrani

12.01.2023 u 12:47

  • Gastro
  • 0

 Ako se govori o tradicionalnim objektima ishrane i tradicionalnog ugostiteljstva u Bosni i Hercegovini, aščinice se jednostavno ne mogu zaobići. Prve aščinice u Bosni i Hercegovini spominju se još u 15. vijeku i to su bile, poredeći sa današnjim normama u kuharstvu, savršene kuhinje.

 

Aščinski odžak

Za aščinicu je često bila vezana i pekara. Za razliku od klasičnih restorana, u dijelu aščinice u kojem se jede, hrana se i dorađuje - jela se dokuhavaju, sipaju u sahane i oblikuju.

Prostor aščinice u kojem se jede obično se naziva odžak ili aščinski odžak. Taj naziv dolazi od odžaka toplog pulta ognjišta, koji se obično nalazio u istaknutom prostoru za jelo.

Danas, kako kažu u aščinici ASDŽ na sarajevskoj Baščaršiji, aščinice nisu ni sjena tih starih bosanskih kuhinja. Uprkos tome, mišljenja da je jelovnik u aščinicama oganičen i uzak, demantira činjenica da u ovisnosti od godišnjeg doba, prosječna aščinica nudi više od 50 različitih jela. To, opet, potvrđuje i o kakvom se bogatstvu i baštini radi.

Aščinice su i danas zadržale bitno mjesto u životu Sarajeva a, pored toga, svojim tradicionalnim načinom pripremanja jela, od kojih su mnoga i tradicionalno bosanska, privlače i strane turiste koji posjećuju glavni grad BiH.

Najčešći gosti koji posjećuju aščinicu ASDŽ su domaći, a sigurno ih 60 do 70 odsto žive ili rade u blizini, kaže vlasnica ove aščinice Sadeta Ajdinović.

U ljetnom periodu, u sezoni, oni imaju više stranih gostiju i, naravno, Bosanaca i Hercegovaca iz dijaspore, koji se zažele domaće hrane.

Vrlo je interesantan pristup stranaca koje, ustvari, najprije privuku miris i izgled hrane. Što se tiče kvaliteta i okusa, svi su prezadovoljni.

 

 

Sve namirnice moraju biti svježe

- Bilo je i onih koji su nam rekli da su sa nepovjerenjem probali neka jela, ali su na kraju bili oduševljeni - kaže Ajdinovićeva.

Najtraženije jelo u ovoj aščinici je sitni ćevap.

Kao i za sva druga jela, sve namirnice koje se koriste za pripremu sitnog ćevapa nabavljaju se isti dan, tako da o svježini i kvaliteti ne treba razmišljati, a nepotrebno je, kaže Ajdinovićeva, praviti i usporedbe sa kvalitetom hrane koja se nudi u fast-food restoranima.

Isto tako se vodi računa i o tome gdje se nabavljaju namirnice, jer ni tu ne smije biti greške.

U ovoj aščinici se pravi i domaća salata, odnosno sve povrće koje koriste za pripremu jela i salata sami kisele.

Sadeta Ajdinović priznaje da su u ponudi njene aščinice najlošiji proizvod gazirana pića, ali se bez njih, nažalost, ne može. Ponuda će biti obogaćena i prirodnim, domaćim sokovima, ali goste prvo treba naviknuti da ih piju...

- Inače, u svijetu jača trend izvlačenja starih tradicionalnih recepata i jela, a ovdje kod nas kao da se stidimo naših jela - kaže Sadeta Ajdinović.

Vjerovatno zato napominje i da gradske vlasti nemaju sluha za ovu vrstu zanata, jer kuhanje jeste zanat.

 

aščinica bosanska jela

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije BHPutovanja.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!

Možda vas zanima i ...

loading ...