Aščinice, mjesta za gurmane koji žele uživati u tradicionalnoj bosanskoj hrani
12.01.2023 u 12:47
- Gastro
- 0
Ako se govori o tradicionalnim objektima ishrane i tradicionalnog ugostiteljstva u Bosni i Hercegovini, aščinice se jednostavno ne mogu zaobići. Prve aščinice u Bosni i Hercegovini spominju se još u 15. vijeku i to su bile, poredeći sa današnjim normama u kuharstvu, savršene kuhinje.
Aščinski odžak
Za aščinicu je često bila vezana i pekara. Za razliku od klasičnih restorana, u dijelu aščinice u kojem se jede, hrana se i dorađuje - jela se dokuhavaju, sipaju u sahane i oblikuju.
Prostor aščinice u kojem se jede obično se naziva odžak ili aščinski odžak. Taj naziv dolazi od odžaka toplog pulta ognjišta, koji se obično nalazio u istaknutom prostoru za jelo.
Danas, kako kažu u aščinici ASDŽ na sarajevskoj Baščaršiji, aščinice nisu ni sjena tih starih bosanskih kuhinja. Uprkos tome, mišljenja da je jelovnik u aščinicama oganičen i uzak, demantira činjenica da u ovisnosti od godišnjeg doba, prosječna aščinica nudi više od 50 različitih jela. To, opet, potvrđuje i o kakvom se bogatstvu i baštini radi.
Aščinice su i danas zadržale bitno mjesto u životu Sarajeva a, pored toga, svojim tradicionalnim načinom pripremanja jela, od kojih su mnoga i tradicionalno bosanska, privlače i strane turiste koji posjećuju glavni grad BiH.
Najčešći gosti koji posjećuju aščinicu ASDŽ su domaći, a sigurno ih 60 do 70 odsto žive ili rade u blizini, kaže vlasnica ove aščinice Sadeta Ajdinović.
U ljetnom periodu, u sezoni, oni imaju više stranih gostiju i, naravno, Bosanaca i Hercegovaca iz dijaspore, koji se zažele domaće hrane.
Vrlo je interesantan pristup stranaca koje, ustvari, najprije privuku miris i izgled hrane. Što se tiče kvaliteta i okusa, svi su prezadovoljni.
Sve namirnice moraju biti svježe
- Bilo je i onih koji su nam rekli da su sa nepovjerenjem probali neka jela, ali su na kraju bili oduševljeni - kaže Ajdinovićeva.
Najtraženije jelo u ovoj aščinici je sitni ćevap.
Kao i za sva druga jela, sve namirnice koje se koriste za pripremu sitnog ćevapa nabavljaju se isti dan, tako da o svježini i kvaliteti ne treba razmišljati, a nepotrebno je, kaže Ajdinovićeva, praviti i usporedbe sa kvalitetom hrane koja se nudi u fast-food restoranima.
Isto tako se vodi računa i o tome gdje se nabavljaju namirnice, jer ni tu ne smije biti greške.
U ovoj aščinici se pravi i domaća salata, odnosno sve povrće koje koriste za pripremu jela i salata sami kisele.
Sadeta Ajdinović priznaje da su u ponudi njene aščinice najlošiji proizvod gazirana pića, ali se bez njih, nažalost, ne može. Ponuda će biti obogaćena i prirodnim, domaćim sokovima, ali goste prvo treba naviknuti da ih piju...
- Inače, u svijetu jača trend izvlačenja starih tradicionalnih recepata i jela, a ovdje kod nas kao da se stidimo naših jela - kaže Sadeta Ajdinović.
Vjerovatno zato napominje i da gradske vlasti nemaju sluha za ovu vrstu zanata, jer kuhanje jeste zanat.
Komentara: 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije BHPutovanja.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.