Kesten pire: Poslastica stvorena za hladnije dane
06.11.2023 u 10:58
- Gastro
- 0
Kesten pire je ukusna i kremasta poslastica koja je često prisutna na jesenskim trpezama. Vrlo je jednostavan za napraviti, a evo i recepta za pripremu:
Sastojci:
- 500 g svježih kestena
- 1 šolja vode
- Prstohvat soli
- 2-3 kašike šećera (po želji)
- 1 vanilin šećer (po želji)
- 1/2 šalice mlijeka
- 2 kašike putera
- 1 žličica ekstrakta vanilije (ili samljeveni vanilin šećer)
Uputa:
-
Operite kestene i napravite uzdužne zareze na svakom kestenu kako biste omogućili da se lakše ogule nakon kuhanja.
-
Stavite ih u lonac i prelijte vodom. Dodajte prstohvat soli.
-
Kuhajte na srednje jakoj vatri 20-30 minuta, ili dok ne postanu mekani. Provjerite mekoću probu probadanjem kestena viljuškom.
-
Kad su kesteni kuhani, ocijedite ih i ostavite da se malo ohlade kako biste ih lakše ogulili.
-
Ogulite kestene. To će biti najlakše dok su još topli, ali možete koristiti malu kuhinjsku strugalicu ili nož kako biste uklonili ljuske.
-
Stavite oguljene kestene u posudu i dodajte šećer, vanilin šećer (ako koristite), mlijeko i maslac.
-
Koristeći štapni mikser ili blender, izmiksajte kestene i ostale sastojke dok ne dobijete glatku kremu. Po potrebi možete dodati još mlijeka za željenu teksturu.
-
Kuhajte pire još nekoliko minuta na niskoj vatri, povremeno miješajući kako biste postigli željenu gustoću.
-
Dodajte ekstrakt vanilije (ili vanilin šećer) kako biste pojačali okus.
-
Poslužite kesten pire topao sa šlagom ili sladoledom.
Ovaj kesten pire ima bogat okus i idealan je za jesenske obroke ili praznične trpeze.
Komentara: 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije BHPutovanja.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.