logo

[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/ajduci2.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/dsc05137.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/dsc-0204-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0034-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0745-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/cvrsnica.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/100-5276.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0769-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4822-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-0213.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4828-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/06\/emotions-3459666-960-720.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-8506-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-9021-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/nac-p-dur.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-5257.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/03\/vrhovi.jpg"}]
[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2023\/11\/maroni-188676-1280.jpg","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2023\/11\/preview\/maroni-188676-1280.jpg","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2023\/11\/source\/maroni-188676-1280.jpg","caption":"","dimensions":{"width":1280,"height":958}}]

Kesten pire: Poslastica stvorena za hladnije dane

06.11.2023 u 10:58

  • Gastro
  • 0

Kesten pire je ukusna i kremasta poslastica koja je često prisutna na jesenskim trpezama. Vrlo je jednostavan za napraviti, a evo i recepta za pripremu:

Sastojci:

  • 500 g svježih kestena
  • 1 šolja vode
  • Prstohvat soli
  • 2-3 kašike šećera (po želji)
  • 1 vanilin šećer (po želji)
  • 1/2 šalice mlijeka
  • 2 kašike putera
  • 1 žličica ekstrakta vanilije (ili samljeveni vanilin šećer)

 

Uputa:

  1. Operite kestene i napravite uzdužne zareze na svakom kestenu kako biste omogućili da se lakše ogule nakon kuhanja.

  2. Stavite ih u lonac i prelijte vodom. Dodajte prstohvat soli.

  3. Kuhajte na srednje jakoj vatri 20-30 minuta, ili dok ne postanu mekani. Provjerite mekoću probu probadanjem kestena viljuškom.

  4. Kad su kesteni kuhani, ocijedite ih i ostavite da se malo ohlade kako biste ih lakše ogulili.

  5. Ogulite kestene. To će biti najlakše dok su još topli, ali možete koristiti malu kuhinjsku strugalicu ili nož kako biste uklonili ljuske.

  6. Stavite oguljene kestene u posudu i dodajte šećer, vanilin šećer (ako koristite), mlijeko i maslac.

  7. Koristeći štapni mikser ili blender, izmiksajte kestene i ostale sastojke dok ne dobijete glatku kremu. Po potrebi možete dodati još mlijeka za željenu teksturu.

  8. Kuhajte pire još nekoliko minuta na niskoj vatri, povremeno miješajući kako biste postigli željenu gustoću.

  9. Dodajte ekstrakt vanilije (ili vanilin šećer) kako biste pojačali okus.

  10. Poslužite kesten pire topao sa šlagom ili sladoledom.

 

 

Ovaj kesten pire ima bogat okus i idealan je za jesenske obroke ili praznične trpeze.

kesten pire kesten pire recept kesten recepti

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije BHPutovanja.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!

Možda vas zanima i ...

RECEPT: Granola pločice kod kuće

08.11.2023 u 12:30

Predlažemo da probate sami napraviti svoje grickalice. Na taj način znat ćete tačno šta jedete, puno je zdravije i jefti...

  • 0
loading ...