logo

[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/ajduci2.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/dsc05137.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/dsc-0204-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0034-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0745-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/cvrsnica.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/100-5276.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0769-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4822-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-0213.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4828-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/06\/emotions-3459666-960-720.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-8506-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-9021-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/nac-p-dur.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-5257.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/03\/vrhovi.jpg"}]
[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2023\/12\/daruvarske-toplice-9.jpg","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2023\/12\/preview\/daruvarske-toplice-9.jpg","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2023\/12\/source\/daruvarske-toplice-9.jpg","caption":"","dimensions":{"width":1374,"height":1374}},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2023\/12\/daruvarske-toplice-4.jpg","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2023\/12\/preview\/daruvarske-toplice-4.jpg","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2023\/12\/source\/daruvarske-toplice-4.jpg","caption":"","dimensions":{"width":1374,"height":1374}}]

Hrvatski brendovi: Gastronomija u funkciji zdravlja i Daruvarski parovi "6-i element" kao turistička ponuda

04.12.2023 u 11:29

  • Putovanja
  • 0

 Hrvatska je turistička sila u regiji i Europi. Uz Jadransko more i Dalmaciju, Istru, Slavoniju, Gorski kotar, Zagorje..., bogata je i ljudskim potencijalom koji promišljeno promovira svoju turističku destinaciju. A kada se sve to poveže, dolazimo do raznih načina turističkog brendiranja Hrvatske u više destinacija i na raznim područjima, poput Gastronomije u funkciji zdravlja, sporta i hedonizma.


Daruvar je grad u Slavoniji kojim vlada element vode, poznat je po svojim termalnim izvorima koji se implementiraju u zdravstveni (lječilišni) turizam, grad je vrhunskih vina i vrlo starih "craft" piva, koje restorani Daruvara ponuda kao 5- i elementi.


Projekt „6-i element“ realizirala je Turistička organizacija Daruvarsko-papučke županije u suradnji s najvećom hrvatskom bazom restorana i recepata „Gastronaut“. Svi daruvarski ugostitelji okupili su se oko projekta i osmislili svoje gastronomske interpretacije tema: Jela koja jačaju imunitet, Jela za sportaše i Daruvarske parove.


Na zajedničkom jelovniku 6-i element - Jela za jačanje imuniteta, svaki daruvarski ugostitelj ponudio je barem jedno jelo protiv viroza na bazi nekih od prirodnih sastojaka za jačanje imuniteta - kadulje, češnjaka, đumbira, ljute papričice, kurkume, hrena, meda. .


U Daruvaru se nalaze i dva najstarija stabla ginka u Europi i Hrvatskoj, imena Adam i Eva, od čijih se plodova kuha ukusan čaj zanimljiv za osjetila.
Budući da velik broj sportaša dolazi u Daruvar na oporavak i treninge, pa tako i iz Bpsne i Hercegovine, restorani u Daruvaru nude posebnu ponudu jela s visokim udjelom proteina, čija je nutritivna vrijednost usklađena s potrebama sportaša koji treniraju. .


U jelovniku za daruvarska sljubljivanja „6-i Elementi“ jela s namirnicama iz okolice Daruvara spajala su se sa stoljetnim craft pivama „Peti element“ i „Staročesko“ ili s daruvarskim vinima i prirodnom limunadom te domaćim jogurtom i kiselim mlijekom od bikovog mlijeka.


Daruvar je i grad sinergije hrvatske i češke kulture, što se očituje i u ponudi pojedinih restorana.


Tijekom gastronomskog putovanja u Daruvar, na koje su bili pozvani novinari iz šest zemalja,  posjetili su 7 daruvarskih restorana, kušali njihova tematska jela i uživali u ljekovitim termalnim vodama Daruvarskih toplica.


Budući da su nam unaprijed poslani jelovnici s detaljnim opisom jela za jačanje imuniteta, jela za sportaše i darovite parove, s izborom craft piva, vina, čajeva, sokova, jogurta i kiselog mlijeka, meda i drugih poslastica, kao i termine za wellness, bazene s termalnom vodom (unutarnji i vanjski) u lječilišnom hotelu Thermal u Daruvarskim toplicama, individualne razgovore s fizioterapeutima i tretmane iz njegove najnovije ponude, mi iz ovog obilja "degustacija" i priča naglasak stavljamo na jela za jačanje imuniteta i zdravstveni turizam.


Našu priču i "degustaciju" jela za jačanje imuniteta započeli smo u restoranu Taverna u Daruvarskim toplicima, pod nazivom Kardiovaskularni jelovnik.


Započeli smo s krem ​​juhom od leće i mrkve, glavno jelo je bio punjeni rolani pileći file s kremom od svježeg sira i emulzije od češnjaka; mrkva i grašak na vrhnju od kukuruza; salata od kruške, feta sira i oraha s maslinovim uljem, medom i balzamičnim preljevom. Za desert je bila torta od tamne čokolade, lješnjaka i badema.


- Kardiovaskularni jelovnik smo odabrali kako bismo potrošačima ponudili namirnice koje mogu pomoći u stabilizaciji ako osoba ima kardiovaskularne probleme. Namjerno smo išli s namirnicama, tako da je krem ​​juha bogata ugljikohidratima, glavno jelo proteinsko bez ikakvih masnoća jer masnoće dižu trigliceride i loš kolesterol. Salata se radi sa feta sirom koji je slan ali bogat kazeinom, a kombinacija voća daje gastronomski okus i zdrava je. Desert je bogat taninima i drugim elementima koji povoljno utječu na cjelokupni kardiovaskularni sastav. Ne možemo liječiti, ali možemo spriječiti- rekao je Dragan Zanzibara, magistar nutricionizma i direktor prehrane i pića Daruvarskih toplica.


Taj dan i sljedeća dva dana obišli smo i druge restorane sa tri ponude iz 6. elementa Daruvara, pa smo tako u restoranu Srce od jela za imunitet kušali ljuti riblji (fiš) paprikaš, u H.Terasi smo večerali krem supa od špinata, bezglutenska tjestenina s fileom pilećih prsa, rajčicom i svježom crvenom paprikom, hladna salata od brokule s limunom i češnjakom.


Sutradan smo u Orijentu, čiji je suvlasnik porijeklom iz Tetova, doručkovali domaći jogurt od bikovog mlijeka pomiješan s lipovim medom. Nastavili smo s degustacijom, za jači doručak ili marendu u restoranu brze hrane Black&White uz fitness salatu s piletinom i citrusima - matvilac, rikula, zelena salata, baby špinat, sezonsko voće i citrusi, domaći preljev, balzamični umak i prženi lješnjaci, hrana koju preporučamo i sportašima.

Za ručak u restoranu Queen imali smo pileći wok s povrćem, đumbirom i čilijem, sporo pečeni file u kremi od đumbira i umaku od kamenica, s prilogom od riže i daruvarskog sauvignona.


Nakon pauze i ispijanja Ginkgo čaja i tople vode, imali smo malu pauzu u Daruvarskim toplicama gdje su nas čekali liječnici koji su nas uputili fizioterapeutima na sve vrste terapija, a zatim u toplu vodu za kupanje u zatvorenom ili otvorenom dijelu  Toplica. Sukladno našem zdravstvenom stanju, osobno smo upućeni na novu terapiju, nazvanu Myland terapija, prema kojoj se kroz razgovor o zdravstvenom stanju i konkretnim vježbama odmah locira bol u leđima te nam se daju upute koje vježbe raditi kod kuće. Imali smo i kinesku terapiju, masažom su lijepili "specijalne trake" na točno određena mjesta na tijelu gdje smo imali bolove, koje djeluju fantastično.


No, vratimo se na “degustaciju”. U sklopu prezentacije u Daruvaru otišli smo i u pivnicu Little Italy, gdje je na imunitetnom meniju bio sporo pečeni file u kadulji ala Masterchef, a večerali smo u restoranu Terrace, gdje se pripremaju i češki specijaliteti. Probali smo krem ​​juhu od špinata, bezglutensku tjesteninu s fileom pilećih prsa, rajčicom i svježom crvenom paprikom te hladnu salatu od brokule s limunom i češnjakom.


Naravno, jelovnik za sportaše i parove u svim navedenim restoranima i pivnicama bio je puno "masniji" s obiljem izbora okusa i proizvoda.


Poenta priče je da gostu koji dolazi u Daruvar i Daruvarska vrela radi liječenja ili po vlastitom izboru na “reboot” uvijek je cilj da gost iz destinacije izađe u boljem stanju nego prije ulaska u nju. Daruvarske toplice nude nekoliko tretmana i zdravstvena su ustanova. Bilo je logično da moje kolege novinari osjete ono što gost može osjetiti u gradu. Pa koristiti noćne i dnevne bazene s termalnom vodom, isprobati tretmane i konzultirati nutricionista te se zaputiti u Daruvar u restorane gdje svatko od njih ima svoju priču koja drži vodu što se tiče znanja, ponude, okusa i što je najvažnije, hedonizam u funkciji zdravlja- rekla je Karin Mimica, organizatorica i direktorica najveće hrvatske baze restorana i recepata "Gastronaut" iz Rijeke.


U funkciji spoja gastronomije i turizma, osmislila je nekoliko gastronomskih brendova, poznavajući ljudske potencijale i turističke ljepote Hrvatske, radeći na jednom projektu od jedne do tri godine, ističući da ako se brendiranje temelji na kvaliteti , taj proizvod radi.


Gastronomija u funkciji zdravlja i daruvarskih parova „6-i Element“ kao turistička ponuda i kao novi hrvatski brend svakako se preporučuje, ne samo za jačanje imuniteta, već i za sportaše i sve ljubitelje hedonizma.


Tekst : Oliver Branković


6-i element DARUVAR KARIN MIMICA GASTRONAUT

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije BHPutovanja.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!

Možda vas zanima i ...

Završen Romantični tjedan u Ninu

01.09.2023 u 15:01

Nin, od 2015. i formalno najromantičnija destinacija u Hrvatskoj i jedna od 48 najromantičnijih destinacije Europe, u sj...

  • 0
loading ...