logo

[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/ajduci2.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/dsc05137.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/dsc-0204-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0034-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0745-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/cvrsnica.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/100-5276.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0769-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4822-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-0213.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4828-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/06\/emotions-3459666-960-720.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-8506-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-9021-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/nac-p-dur.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-5257.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/03\/vrhovi.jpg"}]
[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2022\/06\/brac-storija-1.jpg","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2022\/06\/preview\/brac-storija-1.jpg","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2022\/06\/source\/brac-storija-1.jpg","caption":"","dimensions":{"width":1222,"height":914}},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2022\/06\/brac-poh-janjetina.jpg","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2022\/06\/preview\/brac-poh-janjetina.jpg","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2022\/06\/brac-poh-janjetina.jpg","caption":"","dimensions":{"width":870,"height":460}},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2022\/06\/brac-ulje.jpg","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2022\/06\/preview\/brac-ulje.jpg","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2022\/06\/brac-ulje.jpg","caption":"","dimensions":{"width":870,"height":460}},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2022\/06\/brac-hobotnica.jpg","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2022\/06\/preview\/brac-hobotnica.jpg","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2022\/06\/brac-hobotnica.jpg","caption":"","dimensions":{"width":870,"height":460}},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2022\/06\/brac-biancaa.jpg","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2022\/06\/preview\/brac-biancaa.jpg","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2022\/06\/brac-biancaa.jpg","caption":"","dimensions":{"width":870,"height":460}},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2022\/06\/brc-kala.jpg","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2022\/06\/preview\/brc-kala.jpg","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2022\/06\/source\/brc-kala.jpg","caption":"","dimensions":{"width":1170,"height":877}},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2022\/06\/vinotoka-vinotoka-bracka-torta.jpg","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2022\/06\/preview\/vinotoka-vinotoka-bracka-torta.jpg","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2022\/06\/source\/vinotoka-vinotoka-bracka-torta.jpg","caption":"","dimensions":{"width":1170,"height":780}},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2022\/06\/brac-resort.jpg","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2022\/06\/preview\/brac-resort.jpg","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2022\/06\/source\/brac-resort.jpg","caption":"","dimensions":{"width":1170,"height":877}}]

Otključajte okuse Brača, doživite odmor u pravom smislu

23.06.2022 u 13:27

  • Putovanja
  • 0

Piše: Mevlida Novalić

 

Pričati i pisati o Braču a ne spomenuti brački kamen je kao pričati o Sarajevu a ne spomenuti Olimpijadu, ili o Mostaru, a ne spomenuti Stari most.

Jer, brački kamen je nadaleko poznat, i danas  legenda kaže da je i Bijela kuća u Washingtonu građena od ovog kamena. Nikada to nije službeno potvrđeno ali priča se da je jedan austrijski trgovac kamenjem, navodno, imao viška kamena, a Amerikancima je falilo za gradnju.

No zasigurno se zna da su, naprimjer, zgrade parlamenta u Budimpešti i Beču, Dioklecijanova palača u Splitu, lobi zgrade Ujedinjenih naroda u New Yorku izgrađene od ovog kamena. I jedna napomena: Bračani ne vade kamen nego ga beru jer ga imaju u izobilju. Stari kamenolomi su danas očišćeni i pripremljeni za turističke posjete, a klesarska škola u Pućišćima jedna je od tri škole u svijetu u kojoj se podučavaju ručne tehnike obrade kamena.

Pričati i pisati o Braču a ne spomenuti masline i ulje, janjetinu i sir je kao pričati o ušću Neretve a ne pričati o jeguljama i žabama, Baščaršiji i ćevapima, hercegovačkom pršutu, kiseljačkoj pogačici..

No, ima jedna nova priča o otoku Braču. Nju ćemo vam upravo sada ispričati.

Sve je zapravo pokrenula Karin Mimica, direktorica Gastronauta  u saradnji sa Turističkom zajednicom grada Supetara kroz projekat Otključavanje okusa Brača - Ključ okusa. Kako bi predstavili projekat okupili su u ovom gradu regionalnu ekipu turističkih novinara, njih 30-tak iz šest susjednih zemalja, a među njima je i ekipa našeg portala.

Cilj projekta je, kako ističu organizatori, na inovativan način spojiti autohtone otočke namirnice i savremenu gastronomiju, otključati autentične okuse bračkih namirnica i tradicionalnih jela i tako jačati vrijednost i ponudu otočnog turizma koji je sve popularniji.

- Suvremeni turist želi destinaciju osjetiti u svakom smislu, doživjeti taj prostor. A hrana je tu itekako važna. Odlučili smo koristiti krilaticu „ključ okusa“, jer je Supetar prvo mjesto na koje se dolazi trajektom iz Splita, a ima obilježja koja ga odvajaju od svih susjednih turističkih odredišta na Jadranu. Posebno u gastronomiji. Veseli me kako su lokalni ugostitelji povezali kulinarsku tradiciju ovog kraja s modernim trendovima u gastronomiji. Sve te delicije na određeni način pričaju i priču o povijesti Brača i sigurna sam da će to itekako privući turiste-  kazala je voditeljica projekta Karin Mimica.

I zaista, osim mora i lješkarenja na plaži ili , naprimjer, bazenima Waterman Svpetrvs Resorta turisti se mogu otisnuti i u malu istraživačku avanturu okusa.

Bistro Bonacakonoba Kalarestoran & sushi bar Chopstixrestoran Families,restoran Otok hotela Osamkonoba Štorijakonoba Vinotokakonoba Kod Tonča i Muzej uja, destinacije su koje svakako vrijedi posjetiti i probati njihova jela iz ponude. Ili, kako to kažu naši domaćini, otključati okuse.

Kraljica bračke gastronomije

Konoba kod Tonča najstarija je konoba na otoku, otvorena 1969. i sprema autohtona jela po starim bračkim recepturama. Smještena je u mjestu Splitska, nekoliko kilometara od Supetra, gdje možete uz samo more uživati u delicijama pripremljenim prema starim receptima obitelji Oreb. Naš domaćin i voditelj konobe Nedi nam predstavlja vrhunski brački sir iz domaćih OPG-ova  i maslinovo ulje, crni rižoto i druge delicije iz mora, bračku tortu, sve kao dio okusa preko kojih možete upoznati otok Brač.

Ivan Cvitanić, direktor Turističke zajednice grada Supetra , pojašnjava nam da se na Braču posebno izdvajaju dvije torte, upravo ova koja se radi od badema i mirodija a druga je torta na koju su posebno ponosni- torta hrapoćuša koja je zaštićena kao nematerijalno kulturno dobro Hrvatske, odnosno njena izrada je karakteristična i endemska za prekrasno mjesto Dol na otoku Braču. Dobila je ime po kamenu s ovog područja, a radi se od oraha i biskvita.

U konobi Štorij čekaju nas dva jela, janjetina na špicu i hobotnica ispod peke. Otvorena je prošle godine, a nalazi se na izdvojenom i ugodnom ambijentu. Iz hladovine maslina, s terase konobe Štorije, pruža se prekrasan pogled s otoka na prekomorsku obalu. Na terasi je i veliko ognjište na kojem se priprema janjetina na špicu, specijaliteti s roštilja i peke, uključujući i peku s hobotnicom. I uz morske i uz mesne delicije, možete saznati i njihove poveznice s lokalnim proizvođačima, uzgajivačima i ribarima. Naš domaćin Mate Mladina vrlo je društveno aktivan i angažovan, predsjednik je bračkog Crvenog križa, a oni koji ga poznaju kažu da je puno toga napravio za otok Brač.

- Sve je iz domaćih OPG-ova. Zanimljivo je za bračku janjetinu da nema posebne pripreme niti marinade, samo sol. Meso se zapravo samo marinira iznutra dok janje jede kadulju i aromatično bilje u prirodi koja nas okružuje- opisuje Mate.

 Gastronomska posebnost otoka Brača je da u ponudi ima pregršt ribe i morskih plodova ali je tradicionalni način života na otoku uzgoj ovaca i stočarstvo, te je kraljica bračke gastronomije janjetina. Janjetina se radi na puno načina, najčešće na ražanj, a posebno vole janjetinu na špicu. Nakon pečenja, kruhom se skidaju janjeći komadi sa špica a u šali naš domaćin Mate Mladina veli da taj kruh pripadne onome ko im je najdraži.

Direktor TZ Supetra pojašnjava nam da je ovčarstvo razvilo i druge djelatnosti kao što je proizvodnja sira, a da je ono najposebnije  što se radi od janjetine a na listi je nematerijalne kulturne baštine Hrvatske, jelo koje se zove brački vitalac.

- To je jelo koje se radi od iznutrica janjeta koje se omata u maramicu, peče na ražnju. Sve se iskuljučivo radi od janjeta koje nikad nije probalo travu – pojašnjava on.

I "Bračko maslinovo ulje" upisano je u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog porijetla te zaštićeno na području cijele Evropske unije. O bogatstvu maslinarske tradicije, samoj preradi i proizvodnji saznali smo u Muzeju ulja u Škripu, u etno selu Gomila. Nakon zanimljive prezentacije slijedi degustacija: likera od maslina i višnje;  ekstra djevičanskog maslinovog ulja, domaćih džemova; namaza od crnih maslina; namaza od zelenih maslina; ovčjeg i kozjeg sira, dalmatinskog pršuta; carpaccio od inćuna, crnih maslina u soli.

Mnogo je važnih i autentičnih jela na ovako malom prostoru, ali ima još jedna posebnost koja nas je oduševila. Naime, većinu ugostiteljskih objekata vode mladi ljudi, neki od njih su povratnici iz inostranstva a jedan mladi par koji uskoro planira i vjenčanje je porijeklom iz Bosne i Hercegovine. Njihov bistro Bonaca smješten je na supeterskoj rivi. Od mora ga dijeli samo šetnica.

Chef Mirko Ganić u njoj sprema niz delicija, a među specijalitetima kuće s kojima se otključavaju okusi Brača su: Pohana bračka janjetina na pariški način s pireom od mrkve i karfiola; Gospodin Sorbet (od domaćeg bračkog limuna); Lagana ljetna otočka salata (domaća smokva, domaci kozji sir, domaći brački bademi, domaći brački med); Odrezak jadranske tune s pečenim bračkim povrćem, Hladna plata s pet okusa Brača (pršut, brački ovčji sir, orasi, masline, kapari). U ponudi restorana su i pizze te jela s roštilja. 

Interesantna je priča 29-godišnjeg Roka Tadića koji kaže da ga je na rad u Austriju, Njemačku... povukla ljubav, ali otišao je s ciljem da svoju djevojku vrati nazad.

Tamo je deblji novčanik, ali kad shvatiš da si odvojen od obitelji i prijatelja ništa ti ne može nadoknaditi izgubljeno. Nakon razgovora s djevojkom sretan sam što sam joj uspio objasniti da možemo uspjeti ovdje. Uvjerio sam se i da nije sve tako crno kako navode neki medijski napisi, kojima se kako se čini namjerno tjera ljude iz Hrvatske. Izgleda po njima da kad dođeš van samo bereš novce, što je daleko od istine. Jer tamo možda imate bolju plaću ali su vam puno veći troškovi, nemate vremena za obitelj i prijatelje i svatko treba odvagnuti što je za njega bitno. Za nas to više nije bila opcija koju bismo odabrali za cijeli život – kaže on.

Njihov CHOPSTIX Restoran & Sushi Bar mjesto je u kojem uz more u Supetru možete uživati u azijskim delicijama, od kojih se dio priprema s bračkim namirnicama i jadranskom svježom, sirovom ribom. Uz niz azijatskih specijaliteta, u ponudi je 20-ak vrsta sushija – urumakija, nigrija, hosomakije i sashimija koje se servira na drvenim brodovima. Okuse Brača možete kod njih otključati s: Otočnim rolicama sa svježim lokalnim namirnicama i azijskim tvistom te Sirovim strastima (tartar od jadranske tune, marinirani i slani inćuni, kozice, zelena mišanca, kapari, motar, extra djevičansko maslinovo ulje, kruh sa češnjakom).

 

Tu je još jedan mladi par. Dino Šeparović kao vlasnik i šef kuhinje te voditeljica Mia Mikulić  u konobi Kala vode obiteljski restoran u srcu Supetra, jednog od glavnih turističkih središta Dalmacije. U konobi Kala možete kušati tradicionalnu, golu i neoskvrnutu dalmatinsku namirnicu, pažljivo pripremljenu na suvremen i maštovit način.

 Ponudila je carpaccio od bijele ribe (majoneza kapara, sirup zove i citrusa, morska šparoga), raviole (grancigula, kozice, krema škampa, sladoled ovčji sir) i Krem brudet (file gofa, palenta sa sirom i ružmarinom, tostirane pinjole, tikvica). Na korak od Supetarske rive, skrivena od gužve i buke, u intimi domaćinske atmosfere i dalmatinske terase s otvorenim roštiljem, uživat ćete uz slasne zalogaje i bogati izbor vina. Ulažu puno truda u edukaciju i vjeruju da upravo u edukaciji i leži budućnost mladih na Braču.

Ništa bez sinergije

Restoran Otok, nalazi se u sklopu hotela Osam - Adults Only, u neposrednoj blizini mora. U gastronomskoj ponudi su ukusne salate, tjestenine, mesni i ribloji specijaliteti te slastice. Okuse Brača možete kod njih otključati s domaćim bračkim pršutom s mariniranim smokvama; Tjesteninpm s račićima iz bračkih vala; Juhom od vongola; Filetom brancina s krumpirom, špinatom i bračkim maslinama te Bračkim palačinkama sa svježim sirom i domaćom marmeladom.

Na krovu hotela, nalazi se Roof top bar iz kojeg se pruža predivan pogled na cijelu uvalu.

U povijesnoj kali (uskoj ulici), krije s konoba Vinotoka u kojoj možete kroz obiteljske recepte otključati okuse Brača. Među brojnim autentičnim specijalitetima su i: Brački ovčji sir; Sipa na salatu s domaćom kvasinom (octom); Zelena tjestenina sa plodovima mora- osam vrsti školjaka, rakova, kozica i škampi; Janjeći rižot s varenikom; Bračka janjetina na žaru; Škartoc – delicije iz mora pečene u škartocu s povrćem i Bračka torta - bezglutenska bračka sinergija badema, naranča i čokolade.

Na Braču se proizvode i vrhunska vina u vinarijama Stina, Senjković i drugima, a zanimljivo je da neka od njih sazrijevaju u bosanskim, odnosno bačvama, od bosanskog hrasta koje se prave na zapadu Bosne i Hercegovine.

Interes turista za odmor na Braču sve je veći. Uz klasičnu hotelsku i ponudu privatnih apartmana, sve su traženiji all inclusive odmori kakve nudi Waterman Svpetrvs Resort u Supetru, koji odjednom u okviru cijelog resorta može ugostiti i do 2000 gostiju. Supetrys hoteli dio su lanca Tui Sunei koji nudi jedinstvene sadržaje i ponudu u cijelome svijetu, a posebna priča je iznimno gostoljubivo osoblje koje će vas dočekati širokim osmjehom i susretljivošću nadmašiti sve dosad doživljeno. Tu su i posebni hoteli za odrasle, a takva su na Braču otvorena već dva.

-Osim lijepih raznolikih plaža, na Braču su 24 naselja koja vrijedi istražiti. Zahvaljujući trajektnim vezama sa Splitom, ali i Makarskom, vrlo smo dostupni turistima. Puno je toga što vrijedi vidjeti, uključujući već spomenutu klesarsku školu u Pućišćima, pustinja Blaca, glagoljaški samostan u stijeni nastao u 16. stoljeću. Tu je i Zmajeva špilja iz staroslavenskih vremena i puno drugih mjesta za posjetiti- ističe direktor Turističke zajednice grada Supetra Ivan Cvitanić.

- Nema do sinergije- veli kratko Karin Mimica. To je ujedno i poruka ove naše i njihove priče.

Jer, šta bi projekat bio bez njenih tvoraca i realizatora, Brač bez svoje tradicije, Supetar bez mladih, maštovitih, vrijednih i inovativnih ugostitelja i konačno, šta je turista današnjice bez otkrivanja i potpunog doživljaja destinacije u koju dolazi.

To je ključ uspješnog i dobrog odmora.

Onda uživa(j)te u njemu!

 

Otključavanje okusa Brača Karin Mimica

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije BHPutovanja.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!

Možda vas zanima i ...

loading ...