Pavo Jerković, ugostitelj čiji kvalitet je nagradio Booking.com
17.02.2019 u 11:22
- Putovanja
- 0
Piše: Mevlida Novalić
Odmah nakon Metkovića, kada krećete iz pravca Sarajeva, pet i pol kilometara sa lijeve strane od granice, nalazi se Restaurant hotel Villa Neretva. Hotel je, osim odličnog brudeta od jegulja i žaba, te ostalih morskih specijaliteta mediteranske kuhinje, po mnogočemu jedinstven, zahvaljujući prvenstveno njenom vlasniku Pavi Jerkoviću, čovjeku velike znatiželje i nemirnog duha. Njegov karakter i njegovo dugogodišnje ugostiteljsko iskustvo stjecano u inostranstvu, prepoznalo je potencijal ovoga kraja, rukavaca i delte Neretve, bogate historije, pa je još daleke 1996. godine Jerković proširio svoju ugostiteljsku ponudu i krenuo u svijet turizma sa fotosafarijem neretvanskim lađama od kojih su neke stare i više od 100 godina. Mada su ga tada, kako sam kaže, ovdje smatrali vanzemaljcem, on nije odustao od svoje vizije. Naprotiv, danas je priznat kao idejni tvorac fotosafarija u delti Neretve , fotosafari se uvodi kao nešto novo na turističkoj ponudi Hrvatske, a za Villu Neretvu ova ponuda postaje prepoznatljiv brand. Kvalitet Ville Neretve prepoznao je i Booking.com koji im je nedavno, na osnovu ocijena gostiju, dodijelio nagradu Guest Rewiew Award za 2018.godinu. Dugogodišnji mukotrpan rad i trud se isplatio. Gosti su ocijenili Villa Neretvu s visokim ocjenama i recenzijama ne krijući oduševljenje i riječi hvale za usluge i gostoprimstvo Pave Jerkovića i njegove ekipe.
Za one koji ne znaju, da pojasnimo šta to podrazumijeva fotosafari u dolini Neretve? Ukratko, to je vožnja uskim kanalima i rukavcima rijeke Neretve u tradicionalnoj neretvanskoj lađi kroz prelijepu i netaknutu prirodu, utočište divljih životinja i ornitoloških rezervata.
DRUGAČIJA VIZIJA
Osim prelijepog krajolika, neretvanska lađa također nosi svojevrsnu osobnost ove avanture. U njoj se, još od vremena kneza Domagoja u ovim krajevima vozilo i prevozilo, rađalo, umiralo, vjenčavalo. Lađu su u to vrijeme imali samo bogati, a siromašni su kod njih radili da bi lađu dobili na jedno poslijepodne, jedan dan. Lađa je onima koji su ovdje živjeli bila sve. Njena konfiguracija omogućavala je prevoz ljudi i tereta kroz kanale, s jednog na drugu kraj.
- Ja sam 1996. uzeo jednu lađu i prvi put u povijesti Neretve i Neretvana stavio na lađu sjedalicu. Zahvaljujući upravo njenoj konfiguraciji dobio sam tu ideju na koju sam opet došao gledajući po svijetu šta ljudi rade sa fotosafarijem, a nemaju ništa prirodno što mi već imamo. U to vrijeme maštao sam o 500 gostiju, a danas mi 500 gostiju imamo u jednom danu. Trenutno imam osam lađa, što je najviše u Neretvi. 17 ljudi bavi se istim poslom kao ja, ali mislim da smo mi barem milimetar ispred- navodi ovaj veliki entuzijasta. Mnogo više od milimetra, Jerkovićeva ideja o fotosafariju učinila je, potakla na organizaciju Maratona lađa što je svojevrsna takmičarska i turistička atrakcija ovoga kraja koja se održava još od 1998. godine.
Pokazao je Jerković svoj entuzijazam, nemiran duh i znatiželju još davne 70-te godine kada se još kao mladić, po završetku ugostiteljsko- turističke škole, te nekoliko godina života i rada u Gradcu na moru, obreo u Njemačku. Kalio se kao konobar i ugostitelj, a poseban utjecaj na njega imao je njegov prvi poslodavac Franc Jozef Štraus, nekadašnji premijer Bavarske. Sudbina, sreća, splet okolnosti vodi ga u svijet luksuza na Bavarskim Alpama gdje se dalje gradi njegovo ugostiteljsko iskustvo , ali i mnogobrojne ideje i planovi za budućnost.
Jerković se u Hrvatsku vraća 1989. godine, a u drugom mjesecu 1990. otvara Villu Neretvu koja je u to vrijeme na ovim prostorima bila pojam i uzor. Prenio je Pavo dašak bavarskog luksuza , od izgleda toaleta, kuhinje i kulinarskih specijaliteta, odnosa prema gostu. Bio je on i prvi obrtnik ugostitelj sa drugačijom vizijom u ovim krajevima.
- Živeći u Njemačkoj, putujući po svijetu, a Španjolska je moja zemlja, zemlja mog edukativnog turizma i sve ono što sam doživio u 36 posjeta Španjolskoj preslikao sam ovdje u Neretvu. Evo, 28 godina je prošlo i, još uvijek sam tu - s ponosom govori Jerković. Njegov nemirni duh tražio je uvijek nešto novo. 1996.godine, u sedmom mjesecu, pošao je u svijet turizma sa fotosafarijem.
NERETVANSKA KUĆA
Za svoje goste Pavo na lađama organiziraju dobrodošlicu uz muzičku pratnju.
- Gosti traže doživljaj. Zato radimo dobrodošlicu uz lozu,suhu smokvu, fritule, travaricu, neki liker od višnje ili oraha, ne viski, ne jeger, već im želimo dočarati da su došli na Neretvu. Znači, date ljudima ono što vi jeste, a ne ono što želite biti. Imamo i muzičku pratnju, puno mogućnosti i programa. - nabraja naš sagovornik.
Danas Jerkoviću dolaze mnogobrojni domaći i inostrani gosti, ima ih čak i iz dalekog Japana. Posljednje tri godine uspjeli su dovesti i kruzere u Neretvu, goste koji dolaze i kruzaju Jadranom. Malo prošetaju Opuzenom, a onda dolaze kod Jerkovića. Organizuju ovdje i team buildinge i insentiv programe, škole u prirodi.
Ukrcaju se u neretvanske lađe i od civilizacije, u roku od 10, 15 minuta ulaze u močvaru, upoznaju floru i faunu doline, način života njenih ljudi. Vožnja kanalom traje oko sat i pol, a onda lađom doplove do Neretvanske kuće.
- Do nje se može doći samo vodenim putem i tu sam stvorio jedan imidž i izvornost izgleda, jer sam na samom početku bavljenja fotosafarijem napravio anketne listiće gdje bih goste, a pretežno su strani gosti bili, pitao šta im fali. Svi su tražili ručak u prirodi. Ja sam onda otišao na močvaru, tražio jednu staru kuću. Bio sam u najmu 16 godina u jednoj kamenoj kući koju sam ja obnovio. Najam je bio 700 eura mjesečno. Lako je to ljeti platiti, ali zimi teško. 2007. godine kupio sam staru kuću u močvari. Bila je to jedina kuća koja se prodala od 1996. do danas. Gradio sam je sedam godina. Danas imam Neretvansku kuću sa 150 sjedećih mjesta, solarnim panelima, toplom vodom, sve ono što danas civilizirani gost svijeta treba- govori Jerković o upotpunjavanju ponude. Gost u Neretvanskoj kući jede ono što je naručio. Sad su napravili i dimaru, kuhinju, gdje se može praviti peka, sačura, roštilj, da gosti sami vide kako se to sve priprema, krčka , da fotografišu i zabilježe..
- Gosti ne znaju šta je to. Znaju da je ukusno, ali to trebaju vidjeti- kroz osmijeh pojašnjava Pavo uvođenje ovih noviteta u svoju ponudu. Za njega nema onoga što je nemoguće uraditi.
- Gostu morate sve dati. Mi imam i neka iznenađenja za goste. Tako se, naprimjer, ja obučem u odoru hrvatskog poštara, moji dečki izgase motor lađe i "prodaju" priču da je motor pokvaren i da trebamo čekati majstora. Onda ja dođem za koji minut i donesem telegram. Napravimo pravu malu predstavu. Radosti nam svima nedostaje, a mi zaista svega imamo - poručuje Jerković.
Dolina Neretve blagoslovljena je plodnim tlom, pa ne smijemo zaobići ni priču o poznatim neretvanskim mandarinama. Od berbe mandarina napravljen je novi turistički proizvod. Tako je, zahvaljujući upravo njima, ovdje produžena sezona za šest sedmica.
- Sezona se ranije završavala 15.9. , a sada se radi do 15.11. Od Brela do Neuma, za vrijeme berbe mandarine, nema slobodnom mjesta- sumira Jerković snagu utjecaja novog turističkog proizvoda neretvanskog kraja.
(Foto: bhputovanja/ privatni album Pave Jerkovića)
USKORO
VIDEO/Ekipa Bh putovanja u srcu neretvanske močvare !
Komentara: 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije BHPutovanja.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.