Mali pojmovnik bosanske kuhinje
09.10.2020 u 08:53
- Gastro
- 0
Kao i mnoge druge kuhinje, i bosanska ima prateći "pojmovnik" koji između ostalog obuhvata i okupljanja koja podrazumijevaju i bogatu trpezu.
Ovo su neki od pojmova koji se koriste:
Jemek - pojedinačno jelo, ali i obrok
Mezetluk - uvod u obrok (sirevi, suho meso, turšije, tope, hladna pečenja, jalan-dolma)
Ikindijuša - užina
Akšamluk - sjedeljka uz jelo i piće (Sarajlija Muhamed Nerkesi u 16. stoljeću je zabilježio da je jedina zapovijed akšamluka da se pije, al' da se ne smije napiti)
Sijelo - sjedeljka poslije večere (serviraju se lagana jela - pečeni krompir presječen napola, kajmak, pekmez, pogača, kesteni)
Teferič - vrijeme provedeno u gozbi i veselju
Komentara: 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije BHPutovanja.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.