logo

[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/ajduci2.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/dsc05137.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/dsc-0204-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0034-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0745-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/cvrsnica.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/100-5276.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0769-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4822-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-0213.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4828-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/06\/emotions-3459666-960-720.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-8506-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-9021-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/nac-p-dur.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-5257.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/03\/vrhovi.jpg"}]
[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2022\/02\/mobilni-telefon.jpg","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2022\/02\/preview\/mobilni-telefon.jpg","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2022\/02\/source\/mobilni-telefon.jpg","caption":"","dimensions":{"width":1280,"height":853}},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2022\/02\/mobilni-telefon-polomljeno-staklo.jpg","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2022\/02\/preview\/mobilni-telefon-polomljeno-staklo.jpg","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2022\/02\/source\/mobilni-telefon-polomljeno-staklo.jpg","caption":"","dimensions":{"width":1280,"height":854}}]

7 pouzdanih načina da zaštitite vaš mobitel od fizičkih i softverskih oštećenja

19.02.2022 u 11:27

  • Praktični savjeti
  • 0

7 pouzdanih načina da zaštitite vaš mobitel od fizičkih i softverskih oštećenja

 

Život bez mobitela danas je gotovo nezamisliv. Koristimo ih svuda i uvijek, te su naši pametni telefoni stalno preopterećeni obradom ogromne količine podataka. U memoriji mobitela čuvamo gigabajte važnih fajlova koji sadrže razne korisne informacije, fotografije i video zapise koje smo zabilježili kamerom telefona, a tu su i kontaktni podaci naših prijatelja i poslovnih suradnika.

Mnogi od nas, kada bi izgubili sve ove podatke, mogli bi se naći u velikom problemu, a i neke lijepe uspomene zauvijek bi otišle u nepovrat. Da se ovo ne bi dogodilo i vama, vrlo je važno da na pravilan način zaštitite vaš mobitel, kako od fizičkih oštećenja, tako i od softverskih kvarova i raznih virusa.

Međutim, ovo mnogim korisnicima može biti zbunjujuće, jer jednostavno ne znaju na koje aspekte zaštite treba obratiti posebnu pozornost. Zato vam u nastavku teksta dajemo nekoliko važnih smjernica kako na najlakši način zaštititi telefon od raznih kvarova i neželjenih oštećenja i kako izbjeći situaciju kada vam otkup telefona ostaje kao jedina opcija. Pročitajte!

#1 Kupite kvalitetnu futrolu za vaš mobitel

Na trižištu se nude najrazličitije dizajnirane maske i futrole kao prvi krug zaštite vašeg mobitela od fizičkih oštećenja. Izrađuju se najčešće od silikona, koji u slučaju pada apsorbuje udarce i štiti telefon od teških oštećenja. Ukoliko pak želite da vaš mobitel zaštitite i od vlage, kupite vodootpornu masku, koja uređaju daje dvostruku zaštitu - od udaraca i od vode. Ovakve maske su nešto skuplje, ali svakako vrijedi uložiti u njih.

#2 Zaštitite zaslon telefona folijom ili staklom

Popravka telefona koja podrazumijeva zamjenu oštećenog i razbijenog zaslona najčešće je neisplativa. Ekrani telefona su osjetljivi i vrlo lako se mogu oštetiti čak i pri najmanjem udarcu ukoliko nisu zaštićeni. Na sreću, ovo možete riješiti kupovinom PVC folije ili zaštitnog stakla, a u ponudi se mogu naći i tečni kristali za zaštitu displeja.

Koji od ovih proizvoda ćete odabrati, ovisi isljučivo od vas - šta vam se najviše sviđa i koliko novca ste spremni da izdvojite za ovakav vid zaštite. U svakom slučaj, ne preporučujemo vam da ekran telefona ostavite nezaštićenim.

#3 Mislite o tome gdje spuštate i čuvate vaš mobitel

Izbjegavajte da ostavljate telefon na vlažnim mjestima, kao što je kupatilo ili kuhinja (blizu sudopere), jer je većina modela jako osjetljiva na vlagu. Naime, vlaga vrlo lako prolazi kroz mikropukotine na mobitelu uzrokujući najrazličitija oštećenja njegove unutrašnjosti.

Također, telefon nikada ne ostavljajte na mjestima koja su direktno izložena sunčevim zracima, kako ne bi došlo do pregrijavanja uređaja koje može oštetiti kako spoljašnjost tako i unutrašnjost mobitela, a naročito može biti opasna za bateriju telefona.

Nikada ne nosite svoj mobitel u zadnjem džepu pantalona, jer mnogi korisnici su prijavili da su upravo na ovaj način oštetili svoj uređaj. Sjedajući preko njega lomili su ekran telefona, jer su zaboravili da im je uređaj u zadnjem džepu. Zato se potrudite da ne usvojite ovu štetnu naviku, već telefon držite najbolje u nekoj torbici, ili ako već morate u džepu, neka to bude ili prednji džep ili džep jakne, duksa i sl.

#4 Koristite PIN kod za otključavanje mobitela

Ovaj mehanizam se na vrlo jednostavan način može podesiti i služi za ograničavanje pristupa mobitelu. Vaše je samo da odaberete jedinstvenu šifru i da je zapamtite, ali se potrudite da kombinujete simbole sa tastature, tako da bude jaka i komplikovana za dešifrovanje - najbolje je da kombinujete slova, brojeve, razmake, interpunkcijske znakove…

#5 Budite oprezni sa Wireless povezivanjima

Povežite se na WiFi samo onda kada želite koristiti internet. Na taj način dobit ćete višestruku korist. Sačuvat ćete bateriju vašeg mobitela, i zaštitit ćete uređaj od zloupotrebe WiFi mreže i nepoželjnih pristupa.

Osim toga, važno je da na podješavanjima mrežne sigurnosti promijenite geolokacije, jer fabrička podješavanja često po difoltu povezuju telefon sa najbližom wlan mrežom, a da vi toga niste ni svjesni.

#6 Koristite AdBlocker aplikacije

Na mnogim web sajtovima pojavljuju se pop up poruke koje vrlo lako možete greškom prihvatiti. Zato morate biti jako oprezni prilikom korišćenja web pretraživača. Ukoliko dobijete sigurnosno upozorenje dok ste na nekom sajtu, nemojte ga nipošto ignorisati, već što prije izađite sa tog sajta.

Na sreću, postoje posebni programi koje možete koristiti kao zaštitu od pop-up reklama, banera, i drugih štetnih i dosadnih marketinških poruka. U pitanju su AdBlocker programi, koji se potpuno besplatno mogu preuzeti kako za Android, tako i za iOS uređaje.

#7 Antivirusna zaštita

Viruse možete lako pokupiti bilo gdje na netu - sadrže ih razne aplikacije i spam poruke, a oni su jako opasni za operativni sistem vašeg pametnog telefona, te ga mogu oštetiti i poremetiti njegov rad. U Play i App store-u pronaći ćete veliki izbor antivirusnih programa za Android i iOS operativne sisteme. Neki od njih su potpuno besplatni, dok se neki naplaćuju, pa odaberite onaj koji odgovara vašim potrebama i budžetu.

Oštećenja, pogotovo ona fizička obično znače i da će vam se više isplatiti kupnja novog uređaja nego popravka starog. Povoljna okolnost je to što u svim većim gradovima možete lako prodati svoj oštećeni uređaj i tako obezbjediti bar dio budžeta za kupovinu novog mobitela. Radnju koja će otkupiti vaš uređaj možete pronaći i preko interneta - dovoljno je da u pretraživaču ukucate otkup telefona Beograd, Sarajevo, Zagreb i sl, ovisno od lokacije koja vam je najbliža.

Međutim, da biste spriječili ovakav scenarij, dobra softverska i hardverska zaštita je apsolutni prioritet, te se potrudite da je obezbjedite na vrijeme. Bolje uložiti izvjesnu sumu na zaštitu telefona, nego izdvajati po nekoliko stotina maraka za kupnju novog uređaja na svakih nekoliko mjeseci. Mislite o tome na vrijeme!

 

 

 

 

mobitel zastita

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije BHPutovanja.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!

Možda vas zanima i ...

Vozači, spremite se: Dolazi zima

08.11.2023 u 12:30

Iako je zima još uvijek poprilično daleko, nije zgoreg pripremiti svog limenog ljubimca za hladnije dane na vrijeme, piš...

  • 0
loading ...