logo

[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/ajduci2.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/dsc05137.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/dsc-0204-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0034-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0745-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/cvrsnica.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/100-5276.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0769-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4822-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-0213.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4828-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/06\/emotions-3459666-960-720.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-8506-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-9021-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/nac-p-dur.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-5257.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/03\/vrhovi.jpg"}]
[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2017\/09\/pexels-photo-12875.jpeg","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2017\/09\/preview\/pexels-photo-12875.jpeg","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2017\/09\/pexels-photo-12875.jpeg","caption":"","dimensions":{"width":870,"height":460}}]

Vozači, spremite se: Dolazi zima

08.11.2023 u 12:30

  • Praktični savjeti
  • 0

Što prije počnete da mislite kako da svoj automobil zaštite od hladnoće, snijega, soli na putevima i drugih “neprilika” koje zima donosi, to ćete biti spremniji za hladne izazove.

Pred početak svake zimske sezone vozači se iznova suočavaju sa istim dilemama, ali i zebnjama – od toga da li će i kada na automobil staviti zimske gume, pa do straha da će ih sa prvim mrazevima izdati akumulator.

Od svakog vozača automobila očekuje se da ima bar neka minimalna znanja i svijest o tome šta treba da uradi kako bi pripremio svoje vozilo za zimu. To znači da bi svako ko namjerava da vozi automobil u zimskom periodu bez obzira na vremenske uslove trebalo već ovih dana da razmisli i isplanira kada i gdje će zamijeniti gume, odnosno da ih nabavi ako ih nije kupio neke od prethodnih zima ili ako su stare istrošene.

Poštujući savjete proizvođača guma i stručnjaka, da zimske gume ne treba koristiti dok se temperatura vazduha ne spusti ispod 7-8 stepeni Celzijusa, mnogi vozači će odložiti zamjenu pneumatika do posljednjeg trenutka, kako bi sačuvali zimske gume od preteranog habanja na nešto višim temperaturama. Međutim, tako rizikuju da ih iznenadi naglo zahlađenje i sniježne padavine, ali i da ih sačekaju gužve kod vulkanizera kada svi odjednom pohrle da montiraju zimske gume.

Osim toga, u prilog preporuci da se već sada zamijene ljetnje gume ide i činjenica da su u periodu koji je pred nama noćne i jutarnje temperature značajno niže od dnevnih. Prilikom donošenja odluke kada zamijeniti ljetne gume zimskim, treba imati u vidu da ljetnja guma, kažu stručnjaci, već na plus osam stepeni Celzijusa gubi svoja svojstva pa slabije prijanja za podlogu što prouzrokuje i lošije vozne karakteristike (duži je zaustavni put).

 

Šta ako neću ili nemam mogućnosti da kupim i montiram zimske gume?

Postoji određen broj vozača koji zbog straha od eventualnog udesa, ne žele da voze svoj automobil tokom snježnih padavina, ali bi ga koristili zimi kada je viša temperatura i suv kolovoz. Sa druge strane, mnogi se žale na to da je kupovina zimskih guma dodatni udar na ionako istanjen budžet prosječnog vozača.

Zaista, za one sa najnižim primanjima nije mala stvar izdvojiti odjednom 120-150 eura, koliko košta najjeftiniji set od četiri zimske gume. Ipak, treba imati u vidu da će vam, u zavisnosti od pređene zimske kilometraže, nove gume trajati više sezona, tako da se ovaj trošak realno raspoređuje na nekoliko godina.

Osim toga, čak i kada biste se zimi vozili na postojećim ljetnim pneumaticima, i oni se habaju u tom periodu, pa ćete ranije morati da ih zamijenite nego u slučaju da zimi koristiti zimske. Još jedan trošak koji ne možete da izbjegnete je zamjena guma kod vulkanizera, uz plaćane cijene balansiranja (pod uslovom da nemate i rezervni set felni na kojima se već nalaze montirane zimske gume, i garažu ili podrum gdje možete da ih čuvate preko ljeta).

Ipak, kada se sve sabere, gume predstavljaju relativno mali trošak kada se uzme u obzir da od njih u velikoj mjeri zavisi vaša i bezbjednost vaše porodice u vožnji tokom zime.

Gume nisu jedini zimski problem

Polemike o kupovini i upotrebi zimskih guma često zasjene druge takođe važne teme kada je riječ o vožnji automobila zimi. Jer, da biste uopšte pokrenuli automobil, potrebno je da imate ispravan akumulator koji vas neće izdati ni kada se temperature vazduha spuste daleko ispod nule.

Baš kao što ni zimske gume ne kupujete pred svaku zimsku sezonu, i akumulator je stavka koju ćete morati da mijenjate na svakih nekoliko godina, pa ćete trošak od minimalno 35-40 eura, koliko koštaju jeftiniji akumulatori, “rasporediti” na duži period. Niske zimske temperature mogu biti kobne za starije akumulatore, a oni koji su zreli za zamjenu pokazaće to već pri prvim mrazevima, dužim verglanjem ili potpunim otkazivanjem.

Generalno, trebalo bi da ste mirni ako je vaš akumulator još uvijek u garantnom roku (obično dvije do trigodine), ali ako je stariji poželjno je prekontrolisati ga u servisu uoči zime i po potrebi zamijeniti. Ako automobil ne namjeravate da koristite u dužem periodu, izvadite akumulator i dopunite ga prije sljedeće upotrebe. U slučaju veoma dugog mirovanja, najbolje je akumulator dopunjavati jednom mjesečno.

Antifriz

Još jedna veoma bitna stavka koji treba da prekontrolišete na vašem automobilu uoči zime i pojave mrazeva, jeste rashladna tečnost. Ljeti vam je bilo dovoljno da letimično bacite pogled ispod haube i uvjerite se da je nivo ove tečnosti u prelivnom sudu između oznaka “min” i “max”, ali tokom zime je od vitalne važnosti za motor vašeg automobila da antifriz djeluje i da se rashladna tečnost neće smrznuti čak ni na najnižim temperaturama koje mogu da zahvate naše podneblje.

U principu, najbolje je da vam prilikom svakog redovnog malog servisa, koji se obavlja bar jednom godišnje, majstor provjeri svojstva rashladne tečnosti, ali ako na servisu niste bili duže od godinu dana, obavezno prekontrolišite kod majstora stanje antifriza uoči nastupajuće zime.

Brisači, tečnost za vjetrobransko staklo, “kederi”…

Jesen i zima su godišnja doba kada ćete zbog obilnijih padavina češće nego inače koristiti brisače. Zato je posebno važno da u ovom periodu istrošene metlice brisača obavezno zamijenite novim.

Sa druge strane, zbog prljavijih kolovoza u zimskim uslovima saobraćaja, od novih brisača nećete imati mnogo koristi ako nemate odgovarajuću tečnost za pranje “šoferšajbne” koja se neće zalediti u brizgaljkama na mrazu. Ne zaboravite da odmah nakon kupovine zimske tečnosti za stakla aktivirate uređaj za prskanje dovoljno dugo da sredstvo protiv smrzavanja prođe kroz čitavu instalaciju, do same prskalice.

Niske temperature u kombinaciji sa snježnim padavinama ili visokom vlagom u vazduhu utiču na to da se male količine vode koje dospiju između okvira vrata i zaptivne gume (kedera), ali i u bravu u vratima – smrznu, zbog čega ćete imati muku da otvorite vrata. Čak i ako vam to pođe za rukom primjenjujući silu, na taj način oštećujete keder. Da se to ne bi dešavalo, potrebno je uoči prvih mrazeva i snježnih padavina premazati ove gumene selove sredstvom protiv mržnjenja, ili običnim glicerinom koji možete kupiti u svakoj apoteci.

Kako se ne bi ledile, brave isprskajte podmazujućim i antikorozivnim sprejom (kao što je WD 40). Ove postupke ponavljajte periodično tokom cijele zime. Iako pretpostavljamo da za većinu vas ovi savjeti nisu nepoznanica, ipak nije na odmet da se svi zajedno podsjetimo najvažnijih stavki prilikom pripreme automobila za zimske uslove vožnje.

Ulje

Na prvom mjestu, čuvajte se falsifikata – ima ih svuda i pritom su pakovanja toliko vjerno kopirana da ni iskusan prodavac ulja ne može da primijeti razliku. Kvalitet i odgovarajuće karakteristike ulja su naročito važni u zimskom periodu, prilikom jutarnjeg starta motora.

 

Nekoliko dodatnih savjeta

Ukoliko vam se zaledi brava na automobilu, uzmite glicerin za kedere. Njim namažite gumene dijelove u okviru vrata i spriječite pojavu leda na tim mjestima.

Ukoliko vam tokom noći zalede stakla, najbolje je koristiti tečnost za pranje vjetrobranskog stakla, dok sa struganjem treba biti maksimalno oprezan.

Bilo da vozite automobil sa dizelskim ili benzinskim motorom, tokom zime je posebno važno da količina goriva u rezervoaru ne pada ispod 1/3.

briga o autu zimi zimske gume

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije BHPutovanja.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!

Možda vas zanima i ...

50 savjeta za putovanja

03.03.2023 u 09:43

Putovanje je, načešće nešto lijepo, prelijepo i sjećate ga se godinama. No, ponekada, splet okolnosti, vaše lične neorga...

  • 0
loading ...