Brali smo smrčak, drugu jestivu gljivu po vrijednosti i cijeni, nakon popularnih tartufa
22.05.2024 u 11:46
- Praktični savjeti
- 0
Tekst i foto: Mevludin Mekić
U svojim traganjima po bosanskim vrletima, naletih na gljivu smrčak. Priroda me baš počastila količinom, pa ih obrah i priredih za jelo. Počastimo se moja ekipa i ja lijepim ručkom.
Smrčak je zapravo prva gljiva koja raste u proljeće, može se naći na rubovima šuma, ispod jasika, topola, pored rijeka, na zapuštenim površinama…
Ova gljiva je specifična zato što raste samo 15-20 dana u godini i to početkom aprila a u posljednje vrijeme i u martu, zbog klimatskih promjena. Kažu da je to druga jestiva gljiva po vrijednosti i cijeni, a nakon popularnih tartufa. Cijena se kreće i do 200 eura po kilogramu suhog.
Iskusni gljivari kažu da ga je mnogo teško naći zato što se njegova boja uklapa sa bojom lišća i treba imati dobro utrenirane oči. Može se desiti da kilometrima i kilometrima hodate šumom da ne možete da nađete niti jednog ali da kada ih pronađete, onda bude zavidna količina. Dešavalo se gljivarima da jedne godine na 50 metara kvadratnih pronađu i do dva kilograma, a da sljedeće godine ne bude nijednog smrčka- to je zapravo i njegova specifičnost.
Treba da znate
Karakteristične je i građe, a specifičan je zbog svog klobuka-šešira, koji podsjeća na pčelinje saće, a zapravo ima oblik jajeta ili stoga sijena. Stručak ili stablo je nepravilnog oblika, a iznutra je manje ili više šuplje. Meso je bijele do braon boje izuzetnog mirisa i ukusa koji se sušenjem intenzivira.
Svakako, ono što trebate da znate jeste da treba da budete upoznati sa pravilnim načinom branja ove gljive, a posebno da znate sigurno kako ona izgleda, jer se nikako ne preporučuje da je beru neiskusni sakupljači, a sve zbog rizika od trovanja.
Stručnjaci preporučuju da morate biti svjesni da su smrčci uslovno jestive gljive i da ih prije upotrebe morate termički obraditi na više od 80 stepeni Celzijusa. Na primjer, dinstanjem na puteru da bi se termolabilna helvela kiselina, koja je toksična, razložila i isparila.
Osušiti ih možemo u kućnim uslovima tako što ih nanižemo na konac, okačimo na neko toplo mjesto gdje je dobra cirkulacija zraka.
.
.
Komentara: 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije BHPutovanja.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.