logo

[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/ajduci2.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/dsc05137.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/dsc-0204-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0034-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0745-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/cvrsnica.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/100-5276.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0769-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4822-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-0213.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4828-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/06\/emotions-3459666-960-720.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-8506-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-9021-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/nac-p-dur.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-5257.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/03\/vrhovi.jpg"}]
[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2024\/03\/deca-na-skijama.jpg","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2024\/03\/preview\/deca-na-skijama.jpg","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2024\/03\/source\/deca-na-skijama.jpg","caption":"","dimensions":{"width":1000,"height":582}},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2024\/03\/instruktor-skijanja.jpeg","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2024\/03\/preview\/instruktor-skijanja.jpeg","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2024\/03\/source\/instruktor-skijanja.jpeg","caption":"","dimensions":{"width":1000,"height":667}}]

Kada je idealno vrijeme da naučite skijanje

01.03.2024 u 10:56

  • Praktični savjeti
  • 0

Čini li vam se da svi oko vas uživaju u zimskim sportovima, a samo vi o tome ne znate mnogo? Društvene mreže pune su tuđih videa sa skijanja i bordanja, a vi još čekate pravi trenutak da se usudite stati na skije.

Mnogi misle da je za učenje zimskih sportova potrebno mlado tijelo i neiscrpna energija, ali istina je da je to uzbudljivo iskustvo namijenjeno svima, bez obzira na godine. Zapravo, možda je u zrelijim godinama čak i najbolje vrijeme da stanete na skije i prepustite se čarima ovog divnog sporta. Kad god osjetite zov prirode i želju za avanturom, bez obzira da li ste u dvadesetim, četrdesetim ili šezdesetim, odlučite se za skijanje. Zimski pejzaž, svjež zrak i osjećaj slobode dok se spuštate niz padinu su nešto što se ne može opisati riječima.

Kako početi?

Skijanje je sport koji prkosi godinama i pruža zadovoljstvo svima koji se njime bave. Da biste odmah bili opušteni, zapamtite da je ovaj sport kao vožnja bicikla ili plivanje - kada ga jednom naučite, teško ga je zaboraviti. Stoga, ne brinite ako smatrate da je prekasno za učenje. Zapravo, skijanje u odrasloj dobi može biti još ugodnije iskustvo, jer imate više strpljenja i svijesti o svom tijelu.

Prije svega, važno je shvatiti da skijanje nije samo sport, već i način života. Dakle, prvi korak nije samo obuvanje skija, nego i prihvatanje pravila igre. Učenje skijanja jeste savladavanje tehnike, ali je i uživanje u procesu i okruženju koje ono pruža.

A sada, nekoliko savjeta iskusnih skijaša koji su krenuli u ovu avanturu u starijoj dobi:

Počnite polako: Ne takmičite se sa sobom ili drugima. Učenje skijanja zahtijeva postepen napredak. Počnite sa laganim spuštanjima, naučite osnove ravnoteže i vožnje, a zatim polako napredujte. Prije nego što se upustite u brze spusteve, usavršavajte osnovne tehnike kao što su balansiranje, kočenje i okretanje.

Potražite kvalitetnu opremu: Iako nije potrebno odmah ulagati u najskuplju opremu, važno je imati adekvatnu koja odgovara vašim potrebama i udobnosti. Kvalitetne skije, cipele i slojevita odjeća prave veliku razliku u iskustvu koje ćete dobiti. Termo donje rublje pomoći će vam da ostanete suhi i topli, dok će sloj flisa ili termo jakna napraviti izolaciju.

Unajmite instruktora: Ne postoji zamjena za profesionalno vođenje. Angažovanje instruktora skijanja pomoći će vam da naučite pravilne tehnike i eliminišete loše navike od samog početka.

Ne plašite se padova: Pad je neizbježan dio procesa učenja skijanja. Važno je naučiti kako ustati i nastaviti dalje. Svaki neuspjeh je prilika za učenje i usavršavanje.

Učite i uživajte: Skijanje je zabavno! Ne zaboravite da uživate u prekrasnom okruženju, druženju sa prijateljima i osjećaju slobode koji pruža brzina na snijegu. Skijanje nije trka, već uživanje u kretanju po snijegu.

Kada je najbolje vrijeme da naučite skijati? Pa, mnogi bi se složili da kraj zimske sezone može biti idealan period. Blizu vam je Jahorina za skijanje u cijeloj sezoni. Snijeg je još dovoljno dobar, ali su temperature nešto toplije, što može učiniti proces učenja malo ugodnijim. Osim toga, na stazama su manje gužve, što vam daje više prostora i sigurnosti dok savladavate osnove. Izbjegavajte vikende kada iskusni skijaši hrle na planine da svaki slobodan trenutak provedu na stazama, pa ako možete - birajte radne dane.

Šta vam je potrebno od opreme i koliko to košta?

Da bismo vam olakšali put do osvajanja skijaških vrhova, tu je i spisak osnovne opreme koja će vam biti neophodna, kao i okvirne cijene u Bosni i Hercegovini. Napominjemo da veliki dio opreme možete pronaći u oglasima polovnih artikala i tako uštjedeti, ali pazite na sigurnost i da je dobro očuvana:

Skije i štapovi: Ključni alati za skijaško putovanje su, naravno, skije i štapovi. Za početnike, preporučuje se izbor skija koje su stabilne i lakše za upravljanje. Cijene skija se kreću od 200 KM pa naviše, dok se štapovi mogu naći već od 50 KM.

Skijaške cipele: Važno je da cipele odgovaraju vašoj veličini stopala i pružaju udobnost tokom vožnje. Cijene se kreću od 150 KM, ali uvijek se preporučuje da investirate u kvalitetne cipele radi udobnosti i sigurnosti.

Skijaška odjeća: Oprema koja vas štiti od hladnoće, snijega i brine da budete suhi i zdravi je od presudnog značaja. Ona podrazumijeva skijašku jaknu, hlače, rukavice, kacigu i naočare. Cijene variraju u zavisnosti od brenda i kvaliteta, ali za kompletnu opremu biće potrebno izdvojiti od 500 KM pa naviše.

Kaciga: Sigurnost je na prvom mjestu! Investiranje u kacigu je neophodno kako biste zaštitili glavu tokom vožnje. Cijene kaciga se kreću od 100 KM pa naviše.

Dodatak - zaštita od sunca i kreme za sunčanje: Snijeg može pojačati UV zrake, pa je važno zaštititi kožu od sunca. Krema za sunčanje i sunčane naočare su obavezni dodaci na vašoj listi opreme.

Moguće je pronaći opremu u različitim cjenovnim razredima, ovisno o vašim željama i budžetu. Za kompletnu skijašku opremu za odrasle, uključujući skije, pancerice, štapove i kacigu, možete očekivati ​​da će vas koštati između 800 KM i 2500 KM, u zavisnosti od marke i kvaliteta opreme. Naravno, tu su i dodatni troškovi poput ski pass-a za pristup stazama, kao i neophodni časovi sa instruktorom kada učite ili želite da poboljšate svoje skijaške vještine.

Iako se skijanje može činiti skupim sportom, ulaganje u kvalitetnu opremu je investiranje u vašu sigurnost i udobnost na stazama. Osim toga, uz odgovarajuću opremu učenje skijanja će biti još ugodnije i brže ćete napredovati.

Zaključićemo, idealno vrijeme za učenje skijanja je upravo sada! Ne čekajte da prođe zima ili da dođe proljeće. Uživajte u svakom trenutku na snijegu i ne zaboravite da je učenje proces koji dolazi sa vlastitim tempom. Učenje novih stvari je odlično za vaše zdravlje, i fizičko i mentalno. I zato - sretno na stazi!

SKIJANJE

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije BHPutovanja.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!

Možda vas zanima i ...

Vozači, spremite se: Dolazi zima

08.11.2023 u 12:30

Iako je zima još uvijek poprilično daleko, nije zgoreg pripremiti svog limenog ljubimca za hladnije dane na vrijeme, piš...

  • 0
loading ...