logo

[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/ajduci2.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/dsc05137.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/dsc-0204-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0034-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0745-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/cvrsnica.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/05\/100-5276.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-0769-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4822-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-0213.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-4828-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/06\/emotions-3459666-960-720.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-8506-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2019\/09\/img-9021-min.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/nac-p-dur.jpg"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/02\/img-5257.JPG"},{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/headers\/2018\/03\/vrhovi.jpg"}]
[{"img":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2018\/06\/31107953815-122c8e2db8-b.jpg","thumb":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2018\/06\/preview\/31107953815-122c8e2db8-b.jpg","full":"https:\/\/media.bhputovanja.ba\/articles\/2018\/06\/source\/31107953815-122c8e2db8-b.jpg","caption":"","dimensions":{"width":1024,"height":576}}]

Kako smanjiti troškove putovanja

04.06.2018 u 10:26

 • Praktični savjeti
 • 0
 1. Prilagodite datume

Podrazumijeva se da je u nekim dijelovima godine skuplje putovati. Najčešće je to ljeti i za vrijeme praznika, ali korisno je znati da ne morate odgađati svoje putovanje za nekoliko mjeseci kako biste uštedili.

Sobe su često skuplje za noćenja s petka na subotu i sa subote na nedjelju. Dakle, odgađanjem tek za jedan dan možete uštediti. Također, ako možete priuštiti malu promjenu termina, probajte s pretragom smještaja za različite datume. Tako npr. neki hotel s jeftinim sobama možda nema slobodnih soba za 15. juni, ali možda će imati za 16.

Isto vrijedi i za avionske karte. Niskotarifni prevoznici jedan dan vam kartu mogu naplatiti 70 eura, a već sljedeći dan 20 eura. Ako vam taj dan ništa ne znači, zašto ne iskoristiti priliku.

 1. Putujte u društvu

Zajednička putovanja jeftinija su od pojedinačnog putovanja ili putovanja udvoje.

Prva ušteda proizlazi iz jeftinijeg smještaja do kojeg možete doći- isplativije je uzeti apartman, a i sobe za četvero su jeftinije nego one za dvoje ili troje ljudi.

Ako putujete vozom, na nekim linijama možete koristiti popuste za više putnika, a možda je isplativo i uzeti nečiji automobil, s obzirom da se svi troškovi prevoza dijele na više ljudi. Također, znatno je isplativije iznajmiti automobil.

 1. Smjestite se u blizini javnog prevoza

Odlično je ako možete naći povoljan smještaj u centru grada, ali su najčešće dobre prilike ipak malo udaljenije. S obzirom da je u većim gradovima ionako potrebno kupovati karte za prevoz, najčešće dnevne, iskoristite to kako biste našli smještaj koji je blizu stanica javnog prevoza, ali i značajno jeftiniji od hotela u centru.

 1. Koristite iskaznice za prevoz

Prevoz vozovima ili busevima može biti značajna stavka vaših troškova. Ako mnogo putujete unutar iste zemlje, raspitajte se postoje li različite iskaznice koje vam omogućuju određeni broj putovanja po povoljnoj cijeni. Odličan primjer je belgijski Go Pass.

 1. Nabavite studentsku iskaznicu

Studenti na putovanjima uglavnom mogu koristiti razne popuste, ali za dokazivanje statusa studenta potrebna je odgovarajuća iskaznica, pa je preporučljivo izvaditi međunarodno priznatu ISIC iskaznicu (www.isic.org).

 1. Nađite smještaj s kuhinjom

Kod rezervacije smještaja obratite pažnju na to ima li navedeni objekt zajedničku kuhinju ili, još bolje, kuhinju u sklopu sobe koju želite iznajmiti. Na taj način možete ostvariti znatne uštede, s obzirom da imate mogućnost sami spremati obroke, što je znatno jeftinije od prehrane u restoranima i objektima brze hrane.

Ako već ne možete naći kuhinju, bilo bi dobro da barem imate besplatan doručak. Obilan doručak može vas 'hraniti' dobar dio dana, čime opet štedite.

 1. Rezervišite smještaj i prevoz ranije

Kod planiranja putovanja obično vrijedi pravilo - što ranije, to jeftinije. Pri rezervisanju smještaja, taj 'zakon' vrijedi iz dva razloga.

Prvi je da neki objekti daju popust na rane rezervacije, a drugi da imate veći izbor. Dobri, a jeftini hoteli brzo se popune, pa ranom rezervacijom jednostavno imate veći izbor.

Kod prevoza je prednost rane kupovine još izraženija. Poznat je koncept niskotarifnih avio prevoznika, kod kojih se karte kupljene dovoljno rano mogu kupiti skoro besplatno. No, nisu samo zračni prevoznici ti koji nagrađuju rano planiranje. Npr. njemačke i talijanske željeznice daju značajne popuste za vožnju brzim vozom, pa tako npr. možete za 19 eura kupiti karte koje inače koštaju preko 50 eura.

 1. Pratite akcije

Niskotarifni zračni prevoznici često imaju kratkotrajne akcije kojima dodatno snize cijene svojih karata, a isto se odnosi i na autobusne ili željezničke prevoznike, koji također često imaju posebne akcije. Dakle, kada se odlučite za prevoznika, pogledajte njihove službene stranice ili ih kontaktirajte kako biste saznali imaju li nekih pogodnosti za putnike.

 1. Posjetite skupe atrakcije besplatno

Ponekad se ulaznice za određene atrakcije skupo plaćaju, ali u određene dane ili vrijeme ulaz je besplatan. Ušteda može biti znatna. Tako npr. Vatikanski muzeji ulaz naplaćuju 15 eura, ali posljednje nedjelje u mjesecu je ulaz besplatan. Ako ste u Rimu krajem mjeseca, bila bi šteta posjetiti Vatikanske muzeje npr. u subotu, kada u nedjelju to možete učiniti besplatno.

 1. Kupite kartice za prevoz i znamenitosti

Kada se u nekom gradu zadržavate duže, vjerovatno ćete morati kupovati kartice za javni prevoz, a za pretpostaviti je i da ćete platiti poneki ulaz za gradsku znamenitost.

U tom slučaju mogu vam koristiti različite iskaznice koje su obično na raspolaganju turistima. Za prevoz se najčešće mogu naći trodnevne i sedmične karte, koje su znatno jeftinije od kupovanja pojedinačnih dnevnih karata.

Većina turistički razvijenijih gradova ima različite iskaznice (npr. Paris Pass) koje obuhvaćaju besplatni prevoz određeni broj dana te besplatni ulaz ili popuste za posjete gradskim atrakcijama. Tako se također mogu ostvariti znatne uštede, a nije naodmet znati niti da na taj način ponekad možete zaobići duge redove pri ulasku, kao što je npr. slučaj ako posjećujete Koloseum s iskaznicom Roma Pass.

 1. Maknite se iz centra

Lijepo je jesti ili piti kavu u restaurantu s pogledom na npr. Eiffelov toranj, ali već 50 metara dalje mogli biste platiti upola manje. Naravno, ako imate dovoljno novca, vrijedi ga izdvojiti za takav užitak, ali kada to nije slučaj, bolje je da ga sačuvate za nešto drugo.

Uostalom, uvijek se može pronaći nekakva klupica s pogledom, sjesti na neko vrijeme i uživati. Bit će vam podjednako lijepo.

 1. Ponesite samo jedan veliki komad prtljage

To da u koferu s nama na putovanje krene puno nepotrebnih stvari je vrlo čest slučaj, ali probajte biti minimalisti i ako vas ide npr. dvoje sve stvari staviti u jedan zajednički kofer. Osim ako se radi o dugom putovanju, to ne bi trebalo biti tako teško.

Najveću uštedu ostvarit ćete ako putujete niskotarifnim zračnim prevoznicima. Njihova naknada za torbe ili kofere izvan ručne prtljage obično se plaća 10-20 eura za jednosmjernu kartu. Dakle, na povratnoj karti prosječno možete uštedjeti 30 eura, koje možete potrošiti i na pametnije stvari.

Postoji mogućnost još jedne uštede, ovisno o tome kakvi su vam planovi. Ako putem prema odredištu gdje ćete prespavati negdje stanete kako biste razgledali grad u kojem ste stali, vjerojatno ćete trebati odložiti kofere na kolodvoru ili sličnom mjestu. Za to se plaća naknada koja za neko dulje razdoblje može biti prilično visoka, pa bi vam u tom slučaju bilo vrlo korisno imati samo jedan komad prtljage.

 1. Nabavite kofer s dimenzijama ručne prtljage

Ako putujete sami ili se ipak odlučite za dva komada prtljage, može biti isplativo kupiti kofer dimenzija ručne prtljage. Naime, zračni prevoznici dozvoljavaju besplatno unošenje kofera određenih dimenzija pod ručnu prtljagu. S obzirom da kod nekih prevoznika plaćate naknadu za prtljagu izvan ručne prtljage, jasno je da tako imate mogućnost svoje kofere prevesti besplatno. Treba imati na umu da smijete imati samo jedan komad takve prtljage (npr. ruksak mora biti unutar tog kofera) te da trebate paziti na ograničenja o unosu određenih proizvoda u kabinu aviona.

 1. Morate li platiti ulaz?

U određene znamenitosti dopušten je ulaz u jedan dio objekta, dok se za drugi naplaćuje. Prije svega se to odnosi na crkve. Tako npr. možete razgledati crkvu, ali trebate platiti za posjet muzeju unutar nje. Pokušajte se unaprijed raspitati što se ima za vidjeti u dijelu koji se plaća i odlučite želite li izdvojiti novac za posjet.

 1. Nemojte kupovati suvenire na istaknutim mjestima

Mnogi ljudi pomalo naivno kupuju suvenire na štandovima tik do glavnih atrakcija bez da i pogledajuna nekim drugim mjestima. Čak se niti ne raspitaju kod prvog slijedećeg prodavača.

Razlike u cijenama mogu biti značajne. Dobar primjer je Pisa i tamošnji Trg čuda (Piazza dei Miracoli). Jedne cijene su kod prodavača unutar zidina, druga kod prodavača odmah ispred zidina, iako ćete proći pored jednih i drugih te imati mogućnost kupiti što želite. Budite strpljivi i raspitajte se za cijene na više štandova - mogli biste biti ugodno iznenađeni razlikama u cijenama.

 1. Cjenkajte se, pitajte za popust

Različiti prodavači suvenira i ulični prodavači često su spremni na cjenkanje ili mali popust, samo što većina turista to niti ne zatraži. To se prije svega odnosi na situacije kada kupujete više stvari odjednom. Tako kada npr. kupite pet stvari za 30 eura, pitajte možete li dobiti jednu besplatno ili sve za 25 eura. Pokušaj vas ništa ne košta.

Kada plaćate ulaznice za znamenitosti, često vam neće ponuditi popuste, jer pretpostavljaju da ste se sami već informirali o njima. Ako ste student, slobodno pitajte imate li pravo na jeftiniju kartu, to se odnosi i na starije od 65 godina, a u zemljama Europske unije državljani članica iste možda imaju pravo na besplatan ulaz. Možda postoji i obiteljski ili popust na manje grupe. Pitajte, nemate što izgubiti.

 1. Provozajte se gradskim tramvajem umjesto turističkim autobusom

Neki gradovi imaju tramvaje barem u centru grada, gdje se i nalazi većina atrakcija. Tako možete vidjeti dio znamenitosti ili steći dojam o kakvom odredištu se radi. Primjer zanimljivih tramvajskih linija su bečke linije broj 1 i 2, kojima možete obići Ringstrasse, slavni prsten unutar kojeg i na čijim rubovima se nalaze slavne bečke građevine. Iako su linije nešto promijenjene uvođenjem Ring-Trama, i dalje je presjedanjem moguće obići Ring te dobiti odličnu vožnju za cijenu obične vožnje gradskim prevozom, dok s druge strane 'hop on-off' turistički autobusi uglavnom koštaju 15-20 eura. Oni će vas provesti pored svih značajnijih atrakcija, ali njih ćete vjerojatno vidjeti i kada prošetate gradom. S obzirom da se tramvajem možete provesti najčešće za 1-2 eura, jasno je da kombinacija tramvaja i pješačenja može biti odlična prilika.

 1. Koristite noćne vozove

Ako putujete na dugoj relaciji, može biti isplativo putovati noćnim vlakom. Ne morate platiti smještaj u hotelu, a u vozu vam obično na raspolaganju stoje sjedalo (najjeftinije), 'avionsko sjedalo' (nešto skuplje) i postelja (najskuplja). Ako ste dovoljno prilagodljivi, mogli biste značajno uštediti.

 1. Zatražite piće na šanku

Iako kod nas ne postoji takva praksa, u nekim zemljama će vam piće naplatiti po različitoj cijeni u slučaju da ga sami naručite na šanku nego da ga naručite od konobara. Razlika je često dvostruka, pa tako npr. kafu na šanku možete platiti 2,5 eura, a konobar će vam je naplatiti 5 eura. Radi se o prilično jednostavnoj uštedi, s obzirom da većini ljudi neće biti teško malo prošetati, ali mnogi nisu svjesni da mogu ostvariti takvu uštedu, pa nije loše pogledati ima li na kafiću kakvih obavijesti o ovoj pogodnosti.

 

( www.putovnica.net )

 

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije BHPutovanja.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

 • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!

Možda vas zanima i ...

Vozači, spremite se: Dolazi zima

08.11.2023 u 12:30

Iako je zima još uvijek poprilično daleko, nije zgoreg pripremiti svog limenog ljubimca za hladnije dane na vrijeme, piš...

 • 0
loading ...